• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Aflatoxicose

 • Bekeken Bekeken: 631
 • Laatste update Laatste update:
 • Aflatoxicose
  Aflatoxicose is een Voedselvergiftiging. Het ontstaat door het eten van aflatoxinen; dit zijn giftige stoffen die door schimmels geproduceerd worden. De Schimmel die aflatoxinen maakt, komt voor op maïs, granen, rijst, vijgen en noten. De schimmels houden erg van warmte en vocht. Temperaturen hoger dan 25 graden Celcius en een luchtvochtigheid van 80 procent en hoger vinden ze erg fijn; ze groeien dan erg goed.
  Beschimmeld voer aan je Cavia geven is nooit een goed idee, maar beschimmelde mais of beschimmeld hardvoer (waar graantjes inzitten) kan dus levensgevaarlijk zijn.

  Er zijn verschillende soorten aflatoxinen maar allemaal zijn ze gevaarlijk; zij veroorzaken kanker of veranderen het DNA waardoor nakomelingen gemuteerd kunnen zijn en afwijkingen kunnen vertonen. Verder worden alle lichaamscellen beschadigd door aflatoxinen en voornamelijk de levercellen.

  Afhankelijk van hoeveel aflatoxinen de cavia heeft gegeten, zijn de symptomen erger of minder erg.
  Indien de cavia weinig heeft gegeten zal er weinig te merken zijn, behalve sloomheid. Omdat de weerstand is verminderd is de cavia vatbaarder voor ziektes. De urine is vaak rood of bruin van kleur en vrij donker. Ook als de cavia daarna geen beschimmeld voer meer krijgt, is de kans aanwezig dat hij sterft. Als hij blijft leven, kunnen lichaamscellen beschadigd zijn en de lever kan veranderd zijn. Dit kan problemen opleveren met de weerstand en vatbaarheid voor aandoeningen. Omdat het DNA van de cavia gemuteerd kan zijn, kan dit problemen opleveren bij het nageslacht.
  Indien de cavia een behoorlijke hoeveelheid naar binnen heeft gekregen, zijn de symptomen, behalve ziek-zijn en een roodbruine urine: darmklachten zoals een ontsteking, bloed dat niet meer of moeilijker stolt en bij een zwangere zeug kan spontane Abortus optreden.
  Indien de cavia heel veel aflatoxinen naar binnen heeft gekregen, heeft hij Diarree, bloed armoede en een verlies van de controle over zijn spieren waardoor hij stuiptrekkingen krijgt, om kan Rollen, neer kan vallen of andere rare bewegingen kan maken.
  Naarmate de cavia er meer van heeft gegeten en het gedurende een langere periode heeft gegeten, is de kans groter dat hij eraan sterft.

  Aflatoxinen kan je binnenkrijgen via voedsel, maar ook via je Huid of via de lucht. Als je cavia dus aflatoxicose heeft, kan het zijn dat jij ook aflatoxinen naar binnen hebt gekregen. Daarom dien je, behalve naar de Dierenarts, ook naar je eigen huisarts te gaan als blijkt dat je cavia aflatoxicose heeft.

  Symptomen
  Verminderde weerstand, roodbruine en donkere urine, darmklachten zoals ontstekingen, bloed dat niet of moeilijker stolt, spontane abortus, diarree, bloedarmoede, verlies van spiercontrole.

  Besmettelijk voor cavia's?
  Aflatoxinen kunnen via voedsel, de huid en de lucht besmetten.

  Besmettelijk voor mensen?
  Niet via de cavia, wel omdat het beschimmelde eten waarvan de Cavia ziek is geworden, in jouw omgeving staat en je op die manier besmet kan worden.

  Dodelijk?
  Ja, meestal wel. Ook voor mensen is het erg gevaarlijk en kan het dodelijk zijn.

  Zelf-zorg mogelijk?
  Nee, direct naar de dierenarts is de beste optie.

  Naar de dierenarts?
  Ja.

  Gaat het over?
  Als de cavia het overleeft, kan hij alsnog klachten krijgen omdat zijn lichaamscellen zijn beschadigd. Omdat zijn DNA gemuteerd kan zijn, is het verstandig van de cavia geen nageslacht te willen.

  Bron: De Grote Cavia
Top