• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Abortus

 • Bekeken Bekeken: 811
 • Laatste update Laatste update:
 • Abortus
  Bij abortus tot 40 dagen in de dracht, is bloedverlies het enige wat men opmerkt. De zeug kan wat bloed aan haar snuitje hebben. Verder hoeft de zeug niet ziek te zijn. Wanneer de zeug later in de dracht abortus heeft, kan ze veel bloed verliezen wat fataal kan zijn. De zeug kan ook een deel van haar worp verliezen waarna ze zich herstelt en van de rest normaal bevalt.
  Abortus en ook Resorptie kunnen onder andere veroorzaakt worden door stress, Zwangerschapsvergiftiging, Vitamine C of E tekort, parasieten, en bacterie- of virus infecties. Abortus kan ook worden opgewekt doordat meerdere zwangere zeugjes bij elkaar zitten. Wanneer er een gaat bevallen en de anderen helpen mee met het schoonlikken van de jongen dan kan dit de weeën bij de andere zeugjes opwekken.

  Behandeling
  Indien de beer aanwezig is, haal deze weg. Als de zeug erg ziek is, is warmte en goed voedsel noodzakelijk. Voedsel en vocht kan toegediend worden met een spuitje. Als de Cavia niet slikt, kan overwogen worden het voedsel toe te dienen met een maagsonde. Een vitamine B12 injectie kan eventueel nodig zijn. Dode vruchten die nog in de baarmoeder aanwezig zijn kunnen uitgedreven worden door het middel Oxytocine te geven. Het bevordert de weeën. Wanneer de cavia een infectie heeft, wordt antibiotica gegeven.
Top