• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Abcessen

 • Bekeken Bekeken: 1.100
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Abcessen zijn vaak een gevolg van vechten of splinters uit het hooi. Ook kunnen abcessen veroorzaakt worden door een bacterie-infectie in de Lymfeknopen. Een aantal bacteriën zijn hiervoor verantwoordelijk: Pseudomonas aeruginosa, Pasteurella multocida, Corynebacterium pyogenes, Staphylococcus aureus, Streptococcus spp.

  Symptomen
  Grote zwellingen op het lichaam van de Cavia. Soms kunnen ze zo groot worden als een pingpong- bal (4cm in diameter). Het abces voelt zacht, doch gespannen aan. Als het rijp is, barst het open en komt er een witte stinkende massa uit. Abcessen kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Als het een infectie van de lymfeknopen is, dan zitten de abcessen vooral onder de kin en in de Nek.

  bu.png
  .
  Behandeling
  Soms verdwijnt een abces vanzelf. Meestal niet en moet deze, als hij open gebarsten is, goed worden uitgeknepen en daarna worden gereinigd. Als al het pus uit het abces is verwijderd, blijft er een gapend gat met daaronder een holle ruimte over. Belangrijk is om het abces goed uit te wassen. Spoel het om met een oplossing van Dettol of Waterstof peroxide (3%) . Soms is het nodig antibiotica te injecteren in het abces. Dit kan ook gedaan worden als de wond al gesloten is. Als het abces nog niet is gebarsten dan kan dit gestimuleerd worden door een warme Magnesium sulfaat pasta in te masseren.
  Wanneer het een infectie in de lymfeknopen betreft, dan geeft men het antibioticum Cephalexin, 14 dagen lang.
  De geïnfecteerde cavia moet direct apart gezet worden omdat de andere cavia's aan het pus kunnen gaan likken en hierdoor ook geïnfecteerd raken.
  Wanneer een abces steeds weer op dezelfde plaats op duikt kan het nodig zijn om het abces chirurgisch te laten verwijderen.
Top