• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

  Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Aarsworm

 • Bekeken Bekeken: 360
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • De aarsworm (Oxyuris equi) is een worm die in de laatste deel van de endeldarm van de Cavia leeft en onder Nederlandse omstandigheden geen grote rol speelt.

  Levenscyclus
  De volwassen aarswormen leggen eitjes rond de anus van de cavia. Een volwassen worm kan wel 8000 tot 60000 eitjes produceren. Deze eitjes zijn kleverig en blijven plakken rond de anus. Na het leggen van de eitjes kruipen de volwassen Wormen weer de endeldarm in. De infectieuze eitjes vallen op de grond en kunnen vervolgens weer worden opgenomen bij het eten vanaf de bodem. De larven hebben geen kruip route door het lichaam en blijven altijd in de darm.

  Symptomen
  Het grootste probeem van de aarsworm is jeuk aan de kont. De cavia gaat schuren, krabben en bijten. Het schuren kan leiden tot kale plekken de kont en een geïrriteerde Huid in dat gebied. Het schuren bevordert de verspreiding van de eitjes van de aarsworm.
Top