Wat is RSS en XML eigenlijk?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Wat is
rss.gif
xml.gif
eigenlijk?


feedreader.jpg

Het is niet nodig om keer op keer naar een website te gaan om te kijken of daar nog interessante nieuwsberichten zijn toegevoegd. Met RSS haal je al het nieuws naar je toe ...

Iedereen die via internet het dagelijks nieuws volgt surft wel één of meerdere keren per dag naar een aantal vaste websites om te kijken wat de laatste ontwikkelingen zijn. Bij veel nieuwssites is dat echter niet meer nodig. Met behulp van de RSS-techniek kun je de nieuwsberichten automatisch naar je toe laten komen in de vorm van een "krantenkop" en een korte samenvatting. Als je het complete bericht wilt lezen is deze met één muisklik op te vragen.

Wat is RSS?
RSS ken je waarschijnlijk wel van websites zoals Kranten.com en Krantenkoppen.be die altijd de recente nieuwskoppen van andere sites op hun homepage hebben staan. Scripts zorgen er bij deze sites voor dat de RSS-feeds constant uitgelezen worden zodat iedere wijziging heel snel op de pagina staat. Voor dit soort toepassingen is RSS eind jaren negentig door Netscape ontwikkeld. Het doel was de Netscape portal te promoten door websites de mogelijkheid te geven altijd de actuele nieuwsberichten van de portal te kunnen laten publiceren.

De belangstelling viel tegen. Netscape stopte met het aanbieden van de feeds en RSS leek dood. Totdat Userland Software nieuwe mogelijkheden zag en RSS ging gebruiken in zijn weblogsoftware. Webloggers konden hun programma's dusdanig instellen dat deze automatisch RSS-feeds aanmaakte die dan weer door anderen op hun eigen log konden worden gebruikt. RSS werd een groot succes in de weblogwereld waarna ook grote nieuwssites zoals die van de BBC, de NOS en de Telegraaf hun content als RSS begonnen aan te bieden.

RSS nieuwslezers
Iedereen kan deze RSS-feeds op zijn eigen website plaatsen. Voor de gemiddelde internetgebruikers is een andere toepassing echter veel interessanter. Je kunt de feeds namelijk ook via een speciale programma's uitlezen waardoor je altijd op de hoogte kunt zijn van het laatste nieuws. Actuele nieuwskoppen kun je zelfs als pop-up op je scherm laten tonen.

Er zijn verschillende programma's waarmee je RSS-feeds kunt ontvangen. Als voorbeeld gebruiken we hier Feedreader wat gratis hier te downloaden en te gebruiken is.

Als je Feedreader opgestart hebt kun je aangeven welke RSS-feeds je wilt ontvangen. Er zijn een groot aantal Nederlandse en internationale nieuwssites, kranten en weblogs en dergelijke waaruit je kunt kiezen. Als je op deze links
xml.gif
klikt zie je de RSS-code van die site in je browser. Daar heb je niets aan, maar het webadres (url) wat je bovenin je browserscherm ziet staan kun je gebruiken om via de knop "New" in Feedreader een nieuw kanaal aan te maken. Hiervoor hoef je alleen in je browser het webadres te kopiëren.

Het vinden van deze webadressen is nog vrij lastig. Als je een rood/oranje of blauw knopje met de tekst
xml.gif
of
rss.gif
op een website ziet staan biedt die site een RSS-feed aan. Het juiste adres is op te vragen door op het knopje te klikken.

In Feedreader kun je vervolgens de ingestelde streams in de gaten houden. Standaard worden de nieuwe koppen automatisch ieder uur ververst (kan ook op ieder moment handmatig) en wordt er bij iedere verversing een pop-up getoond met de nieuwste koppen. Dit is allemaal instelbaar. Je kunt net zoveel feeds ingeven als je wilt en kunt deze netjes in mappen per onderwerp indelen. In het rechtergedeelte van het scherm zie je per feed alle nieuwskoppen staan. Je kunt de achterliggende nieuwsberichten meteen in Feedreader openen of deze in de browser tonen.

Zo kun je op de hoogte blijven van het laatste nieuws zonder dat je daarvoor je browser hoeft te gebruiken.

Heb je nog vragen? Stel ze hier op het forum!
 
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Top