• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

urinewegen


Status
Niet open voor verdere reacties.

caviastal tessel

Bezoeker
Blaasontsteking (bloederige urine)

Blaasontsteking is een ontsteking aan de slijmvliezen van de blaas.Symptomen

De urine heeft een bloederige kleur. Tijdens het plassen kan de cavia pijn hebben wat hij uit in het gespannen houden van zijn rug en (luid) piepen tijdens het plassen. Verder maakt de cavia een gezonde indruk.Behandeling

In een beginstadium kan het vaak verholpen worden door de cavia een hoge dosering vitamine C te geven. Geef twee maal daags 1 tablet (50mg) vitamine C in de bek in. Geef daarbij Sollidago complex (dr vogel, bij drogist) 3 maal daags drie druppels. Het kan ook in het drinkwater worden gedaan (even uitrekenen hoelang de cavia ermee doet). Bovendien kan men thee van berkenbladeren geven. Als de blaasontsteking te ver gevorderd is, of er is na een week behandeling geen verbetering opgetreden dan is een antibiotica kuur noodzakelijk.

Een breed spectrum antibiotica (Sulphamezathine of Trimethoprim/sulfa ) kan gedurende 7 dagen gegeven worden.

Zeugjes kunnen onvruchtbaar worden nadat ze een blaasontsteking hebben gehad.

Bloederige urine kan echter ook aangeven dat de cavia een tumor in zijn blaas of aan de urineleider heeft zitten. Als de cavia verder gezond lijkt, nog goed eet, geef dan vitamine B en ijzer rijk voedsel zoals spinazie, gras en paardebloemen. Als de cavia erg veel last heeft dan is euthanasie de beste oplossing.

Let op: als de cavia bieten te eten heeft gekregen dan kan de urine ook rood gekleurd zijn. Dit heeft dan niets te maken met een blaasontsteking.

--------------------------------------------------------------------------

Urinestenen

Beren hebben vaker last van blaasgruis dan zeugen. De normale urine bevat kristallen van fosfaat en carbonaat. Onder bepaalde omstandigheden kunnen deze kristallen grotere stenen vormen. Bacterie-infecties kunnen ontstaan. De stenen kunnen de urineleider verstoppen, waardoor de urine niet kan passeren. Door de ophopende urine ontstaat op een gegeven moment een druk op de nieren, die een waternier kan veroorzaken.Symptomen

De symptomen variëren van een nauwelijks zieke cavia tot een cavia die in elkaar gedoken zit en erg pijn heeft tijdens het plassen. De cavia kan het uitgillen van de pijn. Uiteindelijk stopt de cavia met eten en wordt depressief.

De stenen kunnen (door de dierenarts) waargenomen worden door palpatie en röntgenfoto’s.Behandeling

De stenen kunnen chirurgisch worden verwijderd. Een antibioticakuur kan bovendien worden gegeven. Kleine steentjes kunnen soms worden opgelost door de cavia zuur voedsel te geven zoals appel, bietjes en extra vitamine C.

--------------------------------------------------------------------------

Waternier

Een of beide nieren zijn met vloeistof gevuld en daardoor opgezwollen. Deze aandoening komt meestal voor bij cavia's die ouder zijn dan 4 jaar.Symptomen

De cavia drinkt veel water, meer dan normaal. In het begin stadium ziet de cavia er nog gezond uit, maar als de aandoening verergert dan kan de cavia er slecht aan toe zijn.Behandeling

Wanneer er maar een nier is aangetast, kan de andere nier de functie overnemen. Zijn beide nieren aangetast dan treedt vaak snel de dood op.


met dank aan caviahuis pinkeltje
 
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Reacties
1
Bekeken
814
NCF News Bot
NCF News Bot
Top