• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige Cavia Community.

    Note: Kun je niet meer inloggen als bestaand forum lid? Stuur ons dan via contact een berichtje.

Risico's narcose bij cavia (cavia overleden) + vragen


Status
Niet open voor verdere reacties.

Cyrso

Beginnend
Lid
18 aug 2012
Berichten
30
Reacties
15
Locatie
Vlaams-Brabant
Hallo allemaal,

Afgelopen dinsdag ben ik naar de dierenarts geweest omdat ik merkte dat één van onze twee cavia's ('Ico' is zijn naam) de laatste dagen moeilijkheden had met eten. Hij at langzaam en weinig en hij was bijgevolg ook vermagerd (hij woog op die dag nog maar 770 gram). Hij maakte ook vreemde en langzame kaakbewegingen tijdens het eten. Dankzij informatieve websites op het internet stelde ik vast dat dit symptomen zijn voor gebitsproblemen, zoals ik vermoedde.

Ik had dit eerlijk gezegd veel sneller moeten opmerken zodat ik sneller actie had kunnen ondernemen. :(
Ik woog hem helaas niet op vaste tijdstippen iedere week, dus ik heb het waarschijnlijk veel te laat gemerkt.

De dierenarts heeft die avond dus vastgesteld dat zijn gebit er inderdaad erg slecht aan toe was. Zijn kiezen groeiden niet mooi recht boven elkaar, maar groeiden scheef en zijn mond zat vol schimmel en infecties (edit: ook cariës) en op die manier had Ico waarschijnlijk hevige pijn tijdens het eten. De dierenarts kon zelfs niet begrijpen dat Ico nog at (zeer weinig weliswaar). Zijn snijtanden waren ook niet perfect recht boven elkaar (onderste en bovenste).

Ze heeft dus de cavia onder narcose gebracht en zo veel mogelijk vuiligheid in zijn mond verwijderd en de kiezen een beetje gevijld. Hij bloedde in zijn mond door de ingreep. Het was er blijkbaar zeer ernstig aan toe en zeer pijnlijk voor Ico omdat hij nog reageerde onder narcose van de pijn, dus heeft hij zware pijnstillers waaronder morfine toegediend gekregen.

Helaas is Ico die nacht bij de dierenarts niet meer wakker geworden en is hij overleden rond 3u 's nachts. Ik was eerlijk gezegd toch geschokt, omdat ik niet echt wist was dat narcose bij cavia's relatief risicovol is. De dierenarts vertelde wel dat het een lange tijd kan duren voor cavia's terug volledig wakker worden na narcose en dat knaagdieren zo weinig mogelijk willen afzien dus is er een risico na de narcose dat ze het loodje leggen. Bij Ico was het dan ook toch een hevige ingreep.


Ik heb enkele vragen:

- Nu blijft de andere cavia alleen achter ('Blanco' is zijn naam, het is een beertje, net als 'Ico'). Is het OK om voor de komende tijd (en misschien voor altijd als hij zich zo goed lijkt te voelen) hem alleen te houden? Ik voel eerlijk gezegd niet meteen de drang om een andere cavia aan te kopen. Om eerlijk te zijn leek Blanco de laatste weken ook maar weinig gezelschap aan Ico te hebben. Hij gedraagt zich nu ook gewoon normaal en lijkt zich OK alleen op te trekken.

- Op de website, 'degrotecavia' staat dat bij het overlijden van één van twee cavia's die samen in een kooi zaten, het het best kan zijn om het lichaam van de overleden cavia in de kooi te leggen zodat de andere kan vaststellen wat er aan de hand is.

Het kan toch niet echt kwaad dat ik dit niet heb gedaan? Ik zou het eerlijk gezegd een beetje naar gevonden hebben.

- Zou dwangvoederen een betere optie zijn geweest voor de ingreep zodat de cavia toch wat op kracht zou gekomen kunnen hebben? Of beter meteen ingreep en nadien dwangvoederen als hij niet eet?

- Zou ik in het vervolg beter naar een dierenarts gaan die zich gespecialiseerd heeft in knaagdieren (als er dergelijke dierenartsen zijn)? Ik las op enkele websites dat voor optimale risico-vermindering na een narcose bij cavia's, dat tijdens de recovery er ook extra zuurstof wordt toegediend, maar ik denk niet dat de dierenarts bij wie ik ben geweest zo'n recovery heeft voor cavia's.

- Is het risico kleiner om gebitsproblemen te behandelen zoals kiezen vijlen zonder narcose maar enkel met toediening van pijnstillers en gebruik te maken van een mondsperder?


Zeer bedankt bij voorbaat.

Om eerlijk te zijn schaam ik me ook een beetje aangezien een mogelijke oorzaken van gebitsproblemen voeding (of genetisch zo, of combinatie van beiden) is waar ik uiteraard verantwoordelijk voor was en aangezien ik het probleem waarschijnlijk laat heb opgemerkt.
 

Hilda

Gast
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.475
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

CathyRolf

Gevorderd
Lid
22 apr 2014
Berichten
335
Reacties
102
Locatie
Mechelen
Aantal Cavia's
4
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.890
Reacties
9.100
Locatie
ZH
Land
Netherlands
Aantal Cavia's
2+
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top