Meest voorkomende problemen bij zwangerschap en lactatieperiode


Status
Niet open voor verdere reacties.
Naar aanleiding van een cavia die melkziekte had, wat (te?) laat onderkend werd, leek het me handig een topic te openen met veel voorkomende gezondheidsproblemen, specifiek rond de dracht.

Dit stukje is te zien als een soort EHBO-gids bij complicaties. Het mag echter duidelijk zijn dat een deskundig dierenartsconsult altijd te prefereren is! Ik ga er hier van uit dat iedereen genoeg 'common sense' heeft om te bepalen hoe je je eigen ervaring inschat, wat je aandurft qua ingrijpen en waar je beter terughoudendheid kan beoefenen. Helaas zijn er soms situaties waarin je niet meteen bij de dierenarts terecht kan, of dat iets zo acuut is dat meteen ingrijpen nodig is. In dat geval is het toch goed deze informatie beschikbaar te hebben.


1. Melkziekte
Melkziekte is vooral bekend bij koeien. Google er maar eens op en je komt enkel koeienlinks tegen, maar kan dus wel degelijk ook bij cavia's voorkomen. Meestal bij dieren die te dik waren bij dekking, te rijk zijn bijgevoerd. Komt voor eind zwangerschap/begin zoogperiode.
Het calcium- en/of magnesiumgehalte in het bloed wordt te laag, omdat de explosief groeiende dan wel zogende jongen enorm veel calcium/magnesium van hun moeder absorberen. De dieren gaan minder eten, minder drinken, komen niet meer aan of vallen zelfs af, vervolgens worden ze slomer en vertraagt de stofwisseling zodanig dat de bloedvoorziening zich gaat concentreren op vitalere delen (zodra de oren van een slomere zwangere zeug dan ook koud worden ben ik altijd direct in alarmfase rood). Ze krijgen spierzwakte, komen uiteindelijk helemaal niet meer 'in de benen' en als het niet behandeld wordt zullen ze sterven. En als de jongen er nog in zitten, kan door de spierzwakte de bevalling ook niet goed gaan: de baarmoeder kan zich niet meer genoeg samentrekken om jongen uit te drijven.

Al met al reden genoeg om zwangere zeugen niet te rijk bij te voeren, maar ook al vlak voor of tijdens de periode van de verparing direct schraler te zetten! Hou vooral je 'vettere' zeugen in de gaten. Ik ben er altijd alert op en dan nog ben ik al 2x een dier eraan verloren. Als je symptomen van sloomheid ziet, kan het soms al 24 uur later afgelopen zijn....

Bij koeien schijnt het ook te helpen om dieren niet af te zonderen voor de bevalling maar in de groep te laten, en niet van hok te wisselen aan het eind van de zwangerschap. Ik heb dat bij cavia's nog niet getest. Toch ben ik voorzichtig genoeg geworden om dieren, die ik apart wil laten bevallen (bv. vanwege nerveus karakter, de laagste in rang zijn of omdat ze vorige keer moeite had, dat soort redenen) dan zet ik ze vaak al met 7 á 8 weken apart....

Ik denk dat regelmatig mensen die dieren verloren zijn eind dracht of begin lactatietijd stomweg niet door hebben dat melkziekte ook bij cavia's bestaat. Ik ken iemand die standaard haar zeugen eind dracht een injectie calcium-magnesium geeft. Daar ben ik dan ook wel weer wat huiverig voor, omdat bij overdosering de spiersamentrekkingen weer over-gestimuleerd kunnen worden en dat kan vroeggeboorte veroorzaken, diarree, of zelfs hartkloppingen of erger! Zelf geef ik het daarom liever vloeibaar, in de bek, in plaats van via injectie. Calcium-magnesiumdrank is vrij te koop in de Boerenbond in het runderschap. Let wel erop dat je de dosering omrekent naar caviagewicht.
Bij meer acute gevallen kan de dierenarts het ook als injectie geven, dit werkt sneller dan de drank.


2. Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging is eigenlijk een verouderde naam. De officiële term is pre-eclampsie. In een zeer ernstig en acuut stadium wordt het bij mensen ook wel HELLP-syndroom genoemd, maar voor zover ik weet gebruiken we die term bij cavia's dan weer niet.

Pre-eclampsie komt op het eind van de dracht voor, hoe verder in de dracht, hoe groter het risico. Eenmaal bevallen is het risico vrijwel meteen verdwenen. Er komen in het lijf, vanwege de zwangerschap, toxines vrij die de bloedvatwanden aantasten. Dit heeft door het hele lijf gevolgen. De bloeddruk stijgt te hoog, de lever functioneert minder, de nieren filteren filteren de eiwitten niet meer terug waardoor die met de urine verloren gaan, en de cavia houdt te veel vocht vast (oedeem).

Helaas: allemaal dingen die bij een cavia amper uiterlijke symptomen geven. Wel kan je merken dat de cavia lusteloos wordt, de haren overeind zet, niet lekker in haar vel zit, omdat de slecht functionerende lever pijn in de buik kan geven, en het oedeem kan lopen pijnlijker maken omdat er vocht rond de gewrichten kan verzamelen. Ook kan de verhoogde bloeddruk het zicht aantasten, bij mensen is bekend dat ze kunnen wazig zien, lichtflitsjes en sterretjes zien. Natuurlijk is niet na te gaan of een cavia dat hetzelfde ervaart, maar er zijn wel aanwijzingen: bij pre-eclampsie zitten zeugen graag met de kop in een donkere hoek of blijven steeds in het donkerdere slaaphuisje.

Pas in een ernstig stadium kunnen de vaten van de hersenen ook aangetast raken, met als gevolg epileptische aanvallen (schokken en stuipen) en een hersenbloeding kan het gevolg zijn. Ook zal vanwege aantasting van de vaten van de placenta's (moederkoeken) kunnen voorkomen dat één of meer jongen in de baarmoeder sterven, waardoor de zeug zich uiteindelijk nog slechter voelt.

De vooruitzichten bij zwangerschapsvergiftiging zijn helaas erg slecht. Meestal overlijden zowel zeug als jongen binnen enkele dagen. De enige redding voor de zeug is een acute zwangerschapsbeëindiging, oftewel in gewone taal: eruit met die jongen. Maar eer een zeug zwangerschapsvergiftiging toont is ze vaak al te zwak voor een keizersnede. Bovendien is er dan vaak een heel heftig bloedverlies vanwege de aangetaste bloedvaten, dat zat immers door het hele lijf.

Ter preventie kan je het best tijdens de zwangerschap stress (bv door vervoer, verplaatsen van hok e.d.) vermijden, met name tegen het eind. Ook moet je zwangere zeugen niet te rijk voeren om te grote jongen te voorkomen, behalve dat dat de bevalling moeilijker maakt verhoogt het ook het risico op zwangerschapsvergiftiging. Verander tijdens dracht zo weinig mogelijk aan het voer. Wel wordt regelmatig geadviseerd door dierenartsen bij de minste tekenen van lusteloosheid meteen glucose aan het drinkwater toe te voegen (kan in de vorm van druivensuiker) om verzuring tegen te gaan.


3. Miskramen
Miskramen komen vroeg in de zwangerschap voor (tot 40 dagen dracht). Laat in de zwangerschap heet het namelijk vroeggeboorte (40 tot 60 dagen dracht). Soms heb je niet eens in de gaten dat een cavia een miskraam heeft gehad, want meestal ruimen ze het keurig op. Dan zie je misschien alleen nog wat bloed aan haar neusje zitten of ergens in het hok. Als de zeug verder een normale levenslustige indruk maakt, hoef je je geen zorgen te maken. Wellicht waren de jongen niet helemaal in orde, en dan ruimt 'moedertje natuur' ze zelf op. Je kan ter ondersteuning eventueel wel Utero Vetsem geven, een homeopatisch middel dat in dierenwinkels meestal niet te vinden is, maar op diverse websites te bestellen is.

Omdat het vroeg in de zwangerschap gebeurt, zit de zeug dan regelmatig nog samen met de beer. Ze wordt dan vrijwel zeker meteen weer gedekt. Voel je niet schuldig als dit gebeurt, het is een natuurlijke gang van zaken en de dekking door de beer bevordert een vlotte samentrekking van de baarmoeder. Dit is alleen maar gunstig, het voorkomt infecties.

Als de cavia er wel ziek bij toont, is het natuurlijk een andere zaak. Haal de beer zo snel mogelijk weg. Geef Utero Vetsem en controleer of de buik leeg is. Is die niet leeg, en heeft ze ook geen weeën, ga dan naar de dierenarts voor een injectie met oxytocine, een wee-opwekkend hormoon. Hou haar warm (een Snuggle Safe dierenkruik is altijd handig om in huis te hebben) en biedt makkelijk opneembaar voedsel aan. Het kan nuttig zijn voor de zekerheid vitamine B12 te geven, omdat miskramen soms opgewekt kunnen worden door een B12-tekort.
Hou in de gaten dat ze geen baarmoederontsteking krijgt!

Voorkomen is eigenlijk niet mogelijk, behalve in één situatie: als je meerdere zwangere zeugen bij elkaar hebt, let er dan op dat je die bij een bevalling even uit elkaar houdt. Het is het instinct van cavia's om de placenta's (nageboortes) op te eten, dit stimuleert de samentrekking van de baarmoeder en is dus gunstig na een bevalling (een snel samengetrokken baarmoeder bloedt minder en ontsteekt minder snel) maar bij een niet voldragen zwangerschap is dat natuurlijk niet de bedoeling.


4. Vroeggeboorte en doodgeboorte
Te vroeg geboren jongen hebben soms wat meer moeite met 'opstarten'. Als de moeder weinig interesse in ze toont of wat in paniek is door de vroeggeboorte, dan kan je eventueel ingrijpen. Haal zo nodig direct het vlies van de kopjes van de jongen en wrijf ze droog in een ruwe handdoek, waarbij je de cavia iets ondersteboven houdt (met het kopje naar beneden dus). Je hoeft niet heel voorzichtig te doen, lekker flink wrijven stimuleert juist de bloedsomloop en het sneller kwijtraken van vruchtwater uit de longetjes!

Als een jong doodgeboren lijkt, kan je eventueel nog proberen of bovenstaande behandeling ook nog aanslaat. In een enkel geval kan het nog gered worden.

Ga bij te vroeg geboren jongen niet te snel bijvoeren, al lijken ze nog zo klein! Elk bijvoer wat je ze geeft zullen ze minder bij de moeder drinken, en daardoor zal de melkproductie alleen maar afnemen. De eerste 12 uur zijn cruciaal: dan produceert de moeder de biest, de eerste melk die nog niet echt voedzaam is maar heel veel antistoffen geeft. Daarna komt pas voedzamere melk door de biest. Na 2 dagen is geen spoortje biest meer in de moedermelk te vinden. Het is daarom ook normaal dat jongen de eerste dagen ietsje afvallen, en na een dag of twee à drie pas weer aankomen.

Overigens is het redelijk normaal dat ook bij een gezonde dracht af en toe jongen dood geboren worden. Dit hoeft niets te zeggen over de gezondheid van de zeug en andere jongen.


5. Dystocie
Dystocie is een klem zittend jong bij de bevalling. De zeug perst maar er is geen voortgang, ze kan ongemakkelijk draaien en piepen van de pijn. Ze heeft al een half uur persweeën (bij de weeën hoog op de poten gaan staan en een bolle rug trekken) en er is nog geen jong.

Was je handen en ontsmet ze. Ga met je pink het geboortekanaal in. Voel je een kop of pootjes? Ik begin met de kop. Als je kop voelt, voel dan of je een snuitje of eerder een oortje voelt. Je moet de neuspunt of tandjes kunnen voelen, zo nee, duw dan het jong terug de baarmoeder in en laat het langzaam nog eens de vagina in zakken, maar nu met de neuspunt vooruit.
Lukt het de zeug nu nog niet het jong uit te drijven, ga dan nogmaals naar binnen, haak je nagel achter de voortandjes of als je dat lukt leg duim en wijsvinger om de wangen (hiervoor is meestal niet genoeg ruimte) en trek mee tijdens een wee. LET OP: trek NIET recht naar achteren! De vorm van het geboortekanaal en bekken werk je dan tegen. Trek juist naar beneden, richting buik, en zodra het jong enigszins eruit komt meteen over de buik richting de kop van de zeug trekken. Deze bocht is de meest natuurlijke route.
Voel je geen kop maar pootjes? Bij een stuitligging blijft het jong vaak te lang te hoog liggen, maar is het van belang de uitdrijving snel plaats te laten vinden. Masseer de buik richting vagina tot je het jong kan vastpakken aan zo'n pootje en trek mee zoals hierboven beschreven.

Heb je zo'n ingreep gedaan, dan is de kans op baarmoederontsteking vergroot. Geef preventief antibiotica.


6. Baarmoederontsteking
Als de baarmoeder na een bevalling niet goed samentrekt, of als een dood jong in de baarmoeder tot ontbinding overgaat, kan een baarmoederontsteking ontstaan. Dit stinkt vreselijk, en je ziet dan een bruinige of pussig-groene uitvloeiïng uit de vagina komen. De zeug is duidelijk ziek, ze is apathisch, wil niet eten en zit stil met de vacht overeind en heeft pijn (piept als je haar oppakt).

Ga onmiddellijk naar de dierenarts voor antibiotica en vraag om een injectie met oxytocine. De zeug moet bevallen, of na bevalling moet de baarmoeder alles uitdrijven. Een restje van de placenta is namelijk een veel voorkomende oorzaak van baarmoederontsteking. Vraag zo nodig om een pijnstiller, zodat de zeug zich wat beter voelt en daardoor ook weer beter gaat eten, en hou haar warm. Geef makkelijk verteerbaar voer.
Ondersteun eventueel met Utero Vetsem.


7. Tepelkloven en/of mastitis
Komt bij een groot nest of eerste nest soms voor. De zeug piept als de jongen willen drinken, duwt ze soms zelfs weg. De tepels zijn opvallend groot, met knalrode punten. De omgeving van de tepel is gezwollen, maar nog wel enigszins kneedbaar (normale zwelling van melkklierweefsel): dit zijn tepelkloven. Voelt ook de omgeving van de tepel heel hard en warm aan en vindt de zeug het pijnlijk als je eraan zit, dan kan het al mastitis zijn, oftewel melkklierontsteking.

Bij tepelkloven kan je de tepels insmeren met lanoline (pure wolvet, te krijgen als Lansinoh zalf, of bij de apotheek) of eventueel uierzalf. Dat kan geen kwaad voor de jongen en verzacht. Haal de jongen niet weg, ook niet even om haar rust te gunnen! De zeug kan erdoor in de stress schieten, en de kans op mastitis is bij niet doorzuigen ook groter.

Bij mastitis is er een verstopping en/of bacteriële ontsteking van de melkklier. Vraag de dierenarts om antibiotica. Als de zeug de jongen weigert, moet je zelf de melkproductie zolang het ontstoken is blijven stimuleren tegen verstopping van de melkgangen. Masseer enkele malen per dag de tepelhof, vanaf het begin van de gezwollen melkklier wrijf je met enige druk richting tepel. Als je dit van diverse kanten gedaan hebt, knijp je voorzichtig in de aanzet van de tepel. Probeer zoveel mogelijk melk af te kolven. Dit vindt de zeug vermoedelijk NIET leuk, maar zet door! Het kan zomaar zijn dat de verstopte melkgang ineens zijn verstopping kwijt raakt door deze massage (ik heb al eens meegemaakt dat een soort wit, hard, dun 'naaldje' van samengekoekte moedermelk, ongeveer een millimeter of 3 lang, ineens rechtstandig uit de tepel gemasseerd kwam. Daarna spoot de daarachter zittende melk er met enorme kracht uit, de druk was weg en een dag later was de mastitis over!).
Door te blijven masseren droogt de moeder ook niet op, en de kans dat ze daarna de jongen toch weer zal willen voeden is groot. Haal de jongen dus nooit weg. Desnoods zet je een tweede zeug met jongen erbij, zodat ze tijdelijk daar kunnen drinken.

Ter voorkoming moet het hok goed schoongehouden worden, en de zeug niet te veel verstoord tijdens de bevalling, zodat ze de placenta's netjes opeet. Dit stimuleert de melkproductie, en hoe makkelijker de productie, hoe minder hard de jongen hoeven te zuigen, en hoe minder kans op tepelkloven.


8. Verstoten jongen en weeskindjes
Allereerst probeer je de moederzeug alsnog te bewegen haar jongen te accepteren. Wrijf je hand(en) in met de resten van de bevalling (ja, dat klinkt vies, maar is even nodig....) en pak de jongen enkel hiermee aan zodat alleen haar eigen luchtje aan de jongen zit. Zet de zeug en haar jongen in een zo klein mogelijk hok, liefst een hok waarin ze amper kan draaien! De zeug wordt hiermee gedwongen haar jongen onder zich toe te laten. Hang een doek over het hok, of zet het op een andere manier heel donker. Zo lijkt het op een natuurlijk hol en kan ze tot rust komen. Je kan ruim groenvoer geven om haar af te leiden zodat ze minder op wegstoten van de jongen gefocust is. Goede kans dat ze door het zuigen van de jongen haar moederinstinct voelt (terug)komen. Geef haar zeker 24 uur de kans hiervoor!

Is ze erg in paniek en ben je bang dat ze de jongen vertrapt, geef dan desnoods wat valdispert (heel weinig!) of iets anders om haar tot rust te brengen. Diazepam (middels injectie) is daar goed bruikbaar voor, maar nadeel is dat je haar daarvoor naar de dierenarts zou moeten brengen en dat wil je nu net vermijden. Als je een heel goede verstandhouding met je dierenarts hebt zou hij/zij het je misschien wel willen meegeven, maar reken daar niet op.

Mislukte dit, of is de moeder overleden en heb je weeskindjes, dan is de allerbeste methode een pleegmoeder zoeken. De moedermelksamenstelling komt zeer nauw en is niet natuurgetrouw na te bootsen. Bovendien past de samenstelling zich aan aan de leeftijd van de jongen, en dat doet poedermelk ook niet.
Cavia's accepteren over het algemeen pleegkindjes makkelijk. Zoek liefst een moedercavia die jongen van ongeveer dezelfde leeftijd heeft. Haal haar een uurtje bij haar jongen weg, zet de pleegkindjes erbij, en zet na een uurtje als alles dezelfde geur heeft de moeder weer erbij.

Als alles mislukt, kan je flesvoeding overwegen. Bij jongen die al een poos gedronken hebben en volgroeid zijn kan dit wel eens aanslaan. Ook bij vroeggeboorte of ziekte is het mogelijk, maar ga na of je dat wel wil: je houdt immers een zwak jong bewust in leven, en de vraag is maar of hij groot zal worden, en zo ja of hij dan wel gezond zal blijven, want de normale antistoffen die via moedermelk meekomen mist hij ook. Het kan humaner zijn het lijden van zo'n diertje niet te verlengen.

Wil je toch flesvoeden, zoek dan ook een kooimaatje voor de warmte en gezelschap, of als dit niet mogelijk is hou warm met bv. de Snuggle Safe. Gebruik speciale poedermelk voor knaagdieren, of als dit niet bij je dierenarts te krijgen is, neem dan opfokmelk voor geitjes. Die komt qua samenstelling het best in de buurt van caviamelk. Gebruik liever geen honden- of kattenmelk.

Het is zwaar werk: tot 1 week oud moet je elke 2 uur 1 ml. voeden. Geef die voeding warm, op lichaamstemperatuur van de cavia (38,5 graden). Geef langzaam meer, tot je na 1 week op 2 á 3 ml. komt. Na 1 week ga je langzaam de frequentie afbouwen tot om de 3 á 4 uur. Hoewel ze snel vast voedsel zullen eten, moet je zeker tot 3 weken oud flesvoeden. Belangrijk: na elke flesvoeding met een warm nat wattenbolletje de buik even masseren! Anders komt de stoelgang niet op gang...


Prolaps
Een prolaps is het uitpuilen van de baarmoeder, uit de vagina. Dit kan zowel tijdens dracht als na de geboorte. Je ziet dan, afhankelijk van de grootte van de prolaps, een rode 'ring' uit de vagina steken tot zelfs een hele 'worst' eruit hangen.

Tijdens zwangerschap
Zet de cavia apart op doeken, zodat er geen andere zeug aan kan likken en er niets aan de baarmoeder kan plakken. Hou de geslachtsdelen tot de bevalling zo schoon mogelijk, maar zorg ook dat ze niet uitdrogen. Hiervoor kan je een beetje plantaardige olie gebruiken. Ook dit moet je tot de bevalling volhouden. Na de bevalling is het verstandig om antibiotica te geven (overleg met je dierenarts welke veilig is om te geven bij lactatie) aangezien een prolaps ontstekingsgevoelig is.
Een milde prolaps kan na de bevalling vanzelf opgelost zijn, maar kan ook verergerd zijn. Lees daarvoor het volgende stukje:
Tijdens bevalling
Een zeug kan tijdens de bevalling haar baarmoeder eruit persen (volledige prolaps). Dit kan ook gebeuren zonder dat je tijdens de zwangerschap een beginnende prolaps zag.
Als je dit ziet, was je handen zéér zorgvuldig voor je de baarmoeder aanraakt, en spoel het uitpuilende stuk goed af, er mag echt geen korreltje viezigheid meer op blijven zitten. Masseer voorzichtig de baarmoeder terug in de buik. Gebruik GEEN geweld en ga zo weinig mogelijk met je vingers mee naar binnen! Lukt het niet om zonder tegendruk vanuit de buik de baarmoeder terug te plaatsen, STOP er dan mee en lees hieronder verder bij de volgende alinea, want je moet naar de dierenarts. Lukt het wel, vul dan een spuitje -zonder naald- met verdunde betadine (gekookt/afgekoeld water of fysiologisch zout met een flinke scheut betadine erin) en spuit dit door de vulva in de baarmoeder die je net terug plaatste. Het loopt er op den duur vanzelf uit, het kan geen kwaad als dit even blijft zitten.

Nu je dit gedaan hebt moet je direct contact opnemen met de dierenarts. De zeug moet zo snel mogelijk gehecht worden met een zogenaamde 'cerclage-techniek'. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat ze de baarmoeder nog eens uitperst en hoe slechter de vooruitzichten.
Bij de cerclage-hechting wordt de vagina met een draadje helemaal rondom dicht gehecht, er wordt als het ware een ringetje rond de uitgang gelegd en aangetrokken.
Hier zie je zo'n cerclagehechting, tenminste: die ligt zelf natuurlijk onder de huid, maar het knoopje van de hechting steekt uit de vagina. ( PS De schaamstreek is nog wat viezig van de bevalling, maar zolang de vagina-uitgang zelf schoon is kan het wassen heel even wachten, dat is namelijk erg pijnlijk voor de zeug en je wil voorkomen dat de hechting eruit komt.)

Deze cerclage wordt meestal onder narcose aangebracht.
LET OP: heeft de zeug nu levende jongen, laat die erbij als ze onder narcose gaat en zorg dat ze erbij zijn als ze bijkomt!!! Dit voorkomt het verstoten van de jongen!

Verder heeft de zeug nog antibiotica/ontstekingsremmer en pijnstilling nodig, en oxytocine om de baarmoeder weer te laten samentrekken tot normaal formaat. Dit krijgt ze ook allemaal van de dierenarts.
De hechting blijft er 5 tot 8 dagen inzitten, en moet daarna verwijderd worden. Als de zeug ziek toont, blijf dan antibiotica geven tot ze verbetert (in overleg met dierenarts) en ook de baarmoederspoelingen met betadineverdunning zoals hierboven beschreven kan je blijven geven. Zolang de hechting er nog in zit, moet ze apart zitten en zo schoon mogelijk gehouden worden. Zolang ze nog vloeit, is het verstandig haar nog even op doeken ipv zaagsel of strooisel te zetten.Zo, dat was een heel werk, ik hou er nu mee op maar misschien kom ik later op meer dingen, dan zal ik ze toevoegen. Ik nodig iedereen uiteraard ook uit om dit topic aan te vullen!
 

DaphneKuiper

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
josefiep

josefiep

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

Caviastal Lothlórien

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
josefiep

josefiep

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Heuvels

Heuvels

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Dino

Dino

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

Sokkie

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

Caviastal Lothlórien

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
josefiep

josefiep

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

Caviastal Lothlórien

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
josefiep

josefiep

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
CaviaFan

CaviaFan

Bekend lid
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Gerda_H

Gerda_H

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
miriampje

miriampje

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Eva80

Eva80

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

marlies

Bezoeker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top