• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Is naakt mooi?


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Veel mensen vinden naakt mooi, denk maar aan de schilderkunst terwijl anderen graag nog wat bedekking zien zodat dit de fantasie kan prikkelen. Beiden kunnen nu hun hart ophalen aan de verschillende soorten “haarloze” cavia’s die de wereld stormenderhand veroveren. Het staat wel vast dat men niet onverschillig kan blijven tegenover deze haarloze cavia’s, vereerd door de een, verafschuwt door de ander.

Tijdens de Zweedse kampioenschapshow, juli 2005 kwamen Wilma Flokstra en Anneke Vermeulen in aanraking met de Skinny cavia en mochten deze ook nog gaan keuren. Dit was voor ons een bijzondere ervaring die we graag met u delen. Alle naakt cavia’s hebben op de een of andere manier toch nog wat haren zodat de term “haarloos” maar ten dele opgaat.

Skinny

Skinny

Ontstaan van haarloze rassen
Haarloze dieren zijn er vele maar het frappant dat het oudste haarloze hondenras uit het zelfde gebied komt als onze cavia’s De Azteken hielden al de Peruaanse Naakthond of ook wel Incahond genoemd. Ook vanuit Mexico kennen we een naakt ras. Uit de 17e eeuw komt de eerst beschrijving van de Chinese gekuifde Naakthond, er bestaan zelfs twee types van bouw en beharing, namelijk haarloos en donzig in dit ras. Bij de katten kennen we ook een haarloos ras de Sphynx genaamd die in 1930 in U.S. en Engeland is ontstaan. De Skinny’s uit Zweden waren volgens de fokkers afkomstig uit laboratoriums in Amerika. Bovendien konden ze aan ons hun fokervaring vertellen van de laatste twee jaar met hun geïmporteerde dieren. De eerste stappen waren niet gemakkelijk geweest maar nu ging het goed en hadden ze alle problemen onder de knie. Vanuit Engeland komen de verhalen over de haarloze cavia’s die ontstaan zijn uit de kruisingen van Curly x Curly. Een vierde van het nest uit deze kruisingen zou haarloze jongen geven, die recessief vererven. Een andere cavia is de Baldwin cavia die geheel met haren wordt geboren maar op de leeftijd van ± 10 weken gaat de beharing afbreken. De stoppels blijven wel in de huid zitten waardoor bij aanraking van het dier niet zacht aanvoelt. Het afbreken van de beharing komt door een slecht werkende hormoonorgaan. De thymus, ook wel zwezerik genoemd is een achter het borstbeen gelegen klier. Deze heeft een belangrijke rol bij pasgeboren zoogdieren om te herkennen wat lichaamsvreemde stoffen zijn. Dit om een goed afweersysteem op te bouwen en de milt en de lymfeklieren naar behoren te laten werken. Zo kan dus de productie van antistoffen op gang komen. Deze klier werkt vooral op de jonge leeftijd. Proeven met jonge muizen waar na een paar dagen de thymus werd verwijderd bleken gewoon te kunnen opgroeien dit in tegen stelling tot de dieren die direct dit orgaan moesten missen na de geboorte.

Karakter en eigenschappen
Uit de beschrijvingen van de naakthonden en katten blijkt dat deze ongeveer het zelfde karakter hebben als de cavia’s. Ze zijn zeer aanhankelijk en zoeken graag een innig contact met de verzorger Dit bemoeilijkt soms het keuren van deze dieren en het maken van foto’s van het zijaanzicht. Toen wij de ± 10 weken oude dieren voor het eerst in de handen hadden kregen we de zelfde ervaring, Toch zijn ze levendig, onafhankelijk en speels. Als je ze vast houdt voelen ze droog en zacht aan als een babyhuidje. Ook zijn ze warmer dan de mens.

Soms rillen ze wat van de stress, maar dat kan een behaarde cavia ook doen. Wel krijg je de neiging als ze gaan trillen als een juffershondje om de breinaalden te voorschijn gaan halen en een jasje voor ze te gaan breien. Toch is dit niet nodig maar ze moeten wel warm worden gehouden. Als ze wat meer vet op hun lichaam krijgen blijken de honden en katten minder warmte te verliezen. Mogelijk is dit ook bij de cavia het geval. Doordat het lichaam meer warmte afstaat aan de omgeving moeten de dieren veel energierijk voedsel eten. Dus van een hogere kwaliteit en niet meer, omdat ook deze dieren maar een beperkte hoeveelheid kunnen weg werken. De cavia lijkt soms wel een bodemloze put zoveel ze kunnen eten, maar ook hun maag heeft maar een bepaalde inhoud. Geef geen extra vitamine enz. Doordat ze zoveel eten krijgen ze genoeg binnen maar geef bijvoorbeeld luzerne hooi in plaats van gewoon hooi. Ook geplette haver, maïs- en erwten vlokken als aanvulling. Het opgroeien van een nest kost dus meer dan bij behaarde dieren.

In de kooien is het aan te bevelen om een stukje handdoek of vetbed te gebruiken, zodat ze warm kunnen blijven zonder zich te beschadigen. Vetbed kan gemakkelijk in stukjes worden geknipt en is gemakkelijk te reinigen Bij honden- en katteneigenaren is dit wel bekend. Zelf gebruik ik het ook, maar vooral voor mijn puppy’s omdat dit vocht goed doorlaat en warmte geeft. Zelfs hangmatten waren opgehangen in de kooien zoals we deze kennen van de ratten en fretten. Een houten caviahuis zal zeer zeker ook gewaardeerd worden maar zorg dat de randen goed afgewerkt zijn om huidbeschadigingen te voorkomen. Het bleek in de praktijk dat een gekleurde huid mindere krassen gaf dan de ongepigmenteerde. Deze haarloze cavia’s kunnen niet gehouden worden in een onverwarmde of slecht verwarmde schuur of tentoonstellingsruimte. Ze vinden 20 °C- 25°C de beste temperatuur om te verblijven. Ook de luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn en uiteraard geen tocht. Wil je ze toch houden in een onverwarmde schuur dan is een warmte lamp onontbeerlijk. In de zomermaanden maar ook bij gebruik van een warmtelamp moet je oppassen dat de huid niet verbrand. Ook bij extreem warm weer en een warmtelamp moet je oppassen voor oververhitting. Als je ze in de huiskamer wilt houden dan is een verwarmingslamp niet nodig. De aanschafprijs ligt op dit moment tussen de 60 en 100 euro, maar er worden ook hogere prijzen gevraagd. We waren dus echte Nederlanders om naar een prijs te vragen. Tussen haakjes de prijzen van de dieren liggen daar veel hoger dan bij ons; zijn we te goedkoop? Op dit moment waren er geen dieren te koop maar dat zal zeker veranderen en dan zal de prijs zeker wat zakken. Dus een kwestie van wachten. Naar de kwaliteit hoef je niet te kijken omdat de foto’s zelf wel aangeven dat er nog veel te verbeteren is in bijvoorbeeld type en bouw van de dieren. Het is een kwestie van twee beren aanschaffen en op grote schaal gaan fokken. Zorg wel voor een afzetgebied voordat je dit doet.

Baldwin

Baldwin

Fok en selectie
De Skinny is een recessief gen en de fokkers kruisen deze dieren met behaarde dieren zoals de rex en de gladhaar, maar andere rassen zijn ook mogelijk. De kruising net de Rex geeft het beste contrast met het haarloze lichaam. Het gebruik van dragers/carriers geeft een beter resultaat met de fok dan de onderlinge paringen. De jongen werden groter dan bij een onderlinge fok. Het aantal jongen is tussen de 2-4 en ze groeien gewoon op net als de behaarde jongen. Denk er wel om dat ze voldoende voer van een hoge kwaliteit moeten hebben. Zoals te zien is op de foto’s hebben de dieren op de uiteinden/extremiteiten haar. Toch is de hoeveelheid haar verschillend. Soms is de gehele kop behaard, soms op de snuit tot de ogen, soms snuit en rond de oren. De fokkers gaven aan dat ze op dit moment nog niet geheel wisten wat de eisen voor de toekomst zullen worden. Ook de hoogte van de beharing van de benen was verschillend, maar waar ze het allemaal over eens was dat de huid onbeschadigd moest zijn. Het streven is dus nu om type en bouw en huidkwaliteit te verbeteren en dan naar de beharing te kijken Persoonlijk denk ik ook dat dit de ingeslagen weg zal moeten zijn en we zullen wel zien wat de toekomst zal brengen. Tijdens de keuring kwamen 5 dieren in de C-klas (3 t/m 5maanden) op tafel. De schrijver die ook zelf keurmeester was en de exposanten gaven zelf aan waar ze mee bezig waren en wat hun doelstellingen waren Er werd dan ook niet van ons verwacht dat we het wisten maar dat we hielpen met meedenken wat het zou moeten worden in de toekomst. Het was leuk ommet elkaar hier over te kunnen praten met de dieren erbij. Wat opviel was de goede sfeer tussen de inzenders onderling, ze waren duidelijk als een groep bezig en dat gaf ons een goed gevoel voor de toekomst. Mogelijk kunnen we een volgende keer met de auto in plaats van het vliegtuig zodat we wat dieren mee terug kunnen nemen. Er gaan namelijk al wat stemmen op van fokkers die de foto’s bewonderd hebben, hoe hier aan te komen. De reacties waren op het zien van de foto’s totaal verschillend, want de een vindt ze mooi en de andere verschrikkelijk. Een tussenweg is er blijkbaar niet. Dus is de conclusie; Voor elk wat wils.

Nederlandse Standaard: Skinny

20171114 182204245 iOS 20171114 182214185 iOS


Tekst Anneke Vermeulen-Slik
 
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Reacties
12
Bekeken
1.489
Ronald
Ronald
Reacties
41
Bekeken
3.980
Ronald
Ronald
Reacties
4
Bekeken
459
Ronald
Ronald
Reacties
22
Bekeken
1.116
Ronald
Ronald
Top