• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

Alles over eetbare- en giftige planten en kruiden


Status
Niet open voor verdere reacties.
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Dit kwam ik op internet tegen op een website, ook handig voor hier op het forum :wink:

Eetbare planten en kruiden

Alfalfa (luzerne): Voederklaver. Versterkend en zenuwkalmerend. Bevat vitamine A, B, C, mineralen en sporenelementen.

Alpenvrouwenmantel, Alchemilla conjucta, Fraaie vrouwenmantel, Spitslobbige vrouwenmantel: Niet gebruiken tijdens de zwangerschap ! Bevat Tanninen, tanninen werken stelpend. Gebruik thee van de gedroogde bladeren. De plant stelpt bloedingen, stopt diaree en reinigt ook de ingewanden, het bloed en (uitwendig) de huid.

Barbarakruid (gewoon): Rijk aan vitamine C, smaakt naar waterkers, is speciaal in de donkere wintermaanden heel gezond.

Basilicum: Bevordert de spijsvertering en remt ontstekingen.

Bieslook: (Niet gebruiken voor konijn of cavia !) Bevat veel vitamine C en werkt gunstig in op de spijsvertering.

Bonenkruid: Stimuleert de spijsvertering, wekt de eetlust op en stopt diarree. Thee van het gedroogde kruid werkt slijmoplossend en gaat hoesten tegen.

Brandnetel: Belangrijke bron van vitamine A en C, zwavel, ijzer en natrium. Algemeen versterkend, spijsverteringsbevorderend, sterk bloedzuiverend, voert afvalstoffen af, bevordert de bloedsomloop en de melkproductie.

Brave Hendrik: Het blad van brave Hendrik is rijk aan ijzer, vitaminen en mineralen.

Chinese bieslook: (niet gebruiken voor konijn of cavia !) Verbetert de nierfunctie, en werkt tegen blaasproblemen en incontinentie.

Citroenmelisse: Zenuwsterkend en kalmerend, koortswerend, afvalstoffenafdrijvend en spijsverteringsbevorderend.

Citroenverbana: De thee bevordert de spijsvertering, werkt rustgevend, krampwerend en antiseptisch.

Damastbloem: Bevat veel vitamine C. Pluk de blaadjes voor de bloei, gebruik met mate.

Daslook: Voor reiniging van de maag en darmen, maar ook van lever, gal en bloed. De plant werkt bloeddrukverlagend. Het blad word in april, mei en juni geplukt. (In Nederland is het een beschermde plant) Bij overmatig gebruik kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden.

Duindoorn: De oranje bessen die in de vroege herfst rijpen, zijn bijzonder rijk aan vitaminen, vooral vitamine C.

Dille: Stimuleert de spijsvertering, helpt tegen winderigheid, buikkrampen, werkt urinedrijvend en stimuleert de melkvorming.

Dragon: Is eetlustopwekkend.

Dropplant: Thee van het blad werkt goed bij verkoudheid, het kruid opent de poriën tot reinigend zweten en werkt verzachtend op geïrriteerde en verstopte luchtwegen.

Echte waterkers: Rijk aan vitamine A, C, en D, ijzer en kalium. Urinedrijvend, stimuleert de gal, lever en nieren en verbetert de spijsvertering.

Echt lepelblad & Deens lepelblad: Bevat veel vitamine C, verhoogt de eetlust, bevordert de spijsvertering en galafscheiding en stimuleert de lever. Door deze zuiverende werking verzacht het reumatische klachten en jicht.

Foenegriek: Rijk aan olie, vitamine A, B, C, E en kalk. Bacteriedodend, verzachtend, eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend, melkproductie stimulerend en slijmafvoer bevorderend.

Gewoon Duizendblad: Gebruik tijdens zwangerschap word afgeraden ! Een blad tegen een wondje of sneetje gedrukt, stelpt het bloeden en desinfecteert de wond. Thee van de bloemen en het blad, zuivert het bloed, helpt tegen verkoudheid en koorts, maag- en darmklachten. Is eetlustopwekkend. Het jonge blad bevordert de spijsvertering en neutraliseert vet.

Gewone agrimonie: Helpt bij diaree, maag- en darmklachten, en problemen met de gal.

Gewone raket: Versterkend effect op het hele lichaam, stimuleert de spijsvertering, werkt mild laxerend, urinedrijvend en maakt slijm los.

Goudsbloem: Rijk aan zwavel. Ontstekingsremmend, wond genezend, huidbacteriedodend, schimmeldodend, bloedzuiverend. Bij spijsverteringsstoornissen, huidklachten, wondjes, lidtekens enz.

Grote waterweegbree: Werkt vochtafdrijvend (urine- en zweetopwekkend) en reinigend voor nieren en blaas. Nierstenen en blaasontsteking kunnen ermee worden verholpen.

Heemst: Thee van de gedroogde wortels (niet laten koken) geneest ontstekingen van mond, tandvlees, keel, maag en darmen.

Hondsdraf: Werkt samentrekkend en ontstekingsremmend. Word gebruikt bij diarree en als wondkruid. Bevat veel vitamine C, maar mag niet in grote hoeveelheden worden gebruikt.

Honingdauw: Urine en afvalstoffen afdrijvend en krampstillend.

Hop: Kalmerend en rustgevend. Vermindert het gevoel van opwinding.

Kamille: Rustgevend, kalmerend en ontspannend met een directe werking op de ziel. Ontstekingsremmend, bloedreinigend en pijnstillend. Bij spanning, stress en angst, maar ook voor het behoud van soepele gewrichten.

Kattenstaartamarant: In Zuid-Amerika eet men de bladeren van kattenstaartamarant als groente.

Kervel: Bevat vitaminen en belangrijke elementen voor het lichaam en stimuleert de spijsvertering. Het werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend.

Kleefkruid: Bloedreinigend, geeft een glanzende vacht, stimuleert de lymfeklieren en de afvoer van afvalstoffen, vochtafdrijvend.

Klis (Klit)kruidwortel: Bacteriedodend, spijsverteringsbevorderend, stimuleert de lever en de huid. Goed bij eczeem, huidparasieten, doffe vacht, schilferige huid, jeuk en reuma.

Knoflook: Knoflook is een reinigend kruid. Rijk aan vitamine A, B1, B2, en zwavel. Heeft een infectieremmende, slijmoplossende, schimmelremmende, bloedzuiverende, spijsverteringsbevorderende en antibacteriële werking. Het kan het verouderingsproces vertragen. Het verlaagt het cholesterolgehalte in het bloed en de doorbloeding van weefsels en vaten verbetert.

Komkommerkruid: Een opwekkend kruid, dat hartkloppingen tegen gaat en het hart sterkt.

Koreaanse munt: Thee ervan verlicht de verschijnselen van beginnende verkoudheid, onderdrukt misselijkheid en wekt de eetlust op. De plant reinigt door zweten en stimuleert de spijsvertering.

Look zonder look: Tegen eczeem, astma en bronchitis.

Marjolein: Bacteriedodend en spijsverteringsbevorderend, heft psychische blokkades op en heeft een positieve invloed op de hormoonhuishouding.

Melde: Werkt bloedzuiverend en versterkt de weerstand.

Mint (pepermunt): Stimuleert de spijsvertering en is eetlust opwekkend. Ontspant de spieren van het spijsverteringskanaal.

Oregano: Algemeen versterkend, opwekkend, slijmoplossend en krampstillend.

Paardebloem: Bevat vitamine A, B, C, D, kalk, mangaan, natrium en zwavel. Verwijdert overtollig vocht, zuren en andere afvalstoffen, reinigt het bloed, stimuleert de lever, bevordert de darmbeweging en een goede opname van voedingsstoffen, Algemeen versterkend en geeft glanzend haar. Veel gebruikt bij gewrichtsaandoeningen, huidproblemen en leverkwalen.

Peterselie: Bevat vitamine A en C, stimuleert de spijsvertering, gaat windzucht tegen en werkt vochtafdrijvend.

Raketsla: Versterkend, zuivert het bloed en bevordert de spijsvertering.

Rode Klaver: Rijk aan koper, weerstandverhogend, zenuwversterkend, slijmoplossend, vochtafdrijvend en opwekkend.

Rozemarijn: [Gebruik met mate !] Ontstekingsremmend, antibacterieel, desinfecterend, krampstillend, eetlustopwekkend, spijsverteringsbevorderend en bloedsomloopstimulerend.

Selderie: Antireumatisch, ontstekingsremmend, bevordert de afvoer van zuren en de urine-uitdrijving.

Smalle Weegbree: Weegbree soorten worden traditioneel als hoestmiddel gebruikt. De slijmstoffen erin werken verzachtend, de bitterstoffen opwekkend, en de ingrediënten hebben bovendien een bacteriedodende werking.

Smeerwortel: (Toch moet alle inwendig gebruik van de plant worden ontraden, nu uit proeven is gebleken dat er risico is voor leverbeschadiging en tumorvorming.) Rijk aan vitamine B12, Ontstekingsremmend, pijnstillend, kalmerend en slijmafvoer bevorderend. Stopt inwendige bloedingen en bevorderd wondgenezing. Staat bekend om de geneeskracht van huid, bot, kraak, been en bindweefsel. Een van de oudste en beste geneeskruiden.

Stokroos: Thee van de bloemen van de stokroos werkt tegen hoest en bronchitis

Tijm: Bacteriedodend bij luchtweginfecties, krampstillend, slijmafvoerend, spijsverteringsbevorderend.

Wilde cichorei: Eetlustopwekkend, bloedzuiverend, werkt preventief tegen aderverkalking, reumatiek, jicht en leveraandoeningen.

Zevenblad: Tegen jicht. De plant is niet giftig, maar zou verwisseld kunnen worden met andere schermbloemige die wel giftig zijn.

(Zeer) Giftige planten en kruiden

Absintalsum (Artemisia absinthium): Deze plant bevat de giftige stof thujon. Die zit nu ook nog in de aperitieven vermout en berenburg, maar in een ongevaarlijke lage dosis.

Actaea rubra: Dit is de Amerikaanse tegenvoeter van het Europese Christoffelkruid (Acatara spicata) De rijpe bessen van de rubra zijn glanzend vuurrood. De hele plant is giftig.

Aloë : Inwendig mag de Aloë alleen in afgepaste doseringen worden gebruikt, want de Aloë is een giftige plant, die zelfs nierschade kan veroorzaken.

Beenbreek (Nartheclum ossifragum)

Bezembrem (Cytisus scoparius)

Bitterzoet (Solanum dulcamara): Alleen de rijpe bessen leveren nauwelijks gevaar op. Alle andere delen van de plant zijn giftig.

Blauwe Monnikskap (Aconitum napellus) & Gele Monnikskap (Aconitun vulparia): Staat bekend als giftigste plant van Europa. De vaste plant bevat een cocktail van giftige stoffen, waaronder aconitine. De siervormen worden in tuinen geplant. Pas op, zelfs met het aanraken van de plant, want de gifstof kan door de huid dringen. De huid word eerst gevoelloos en kan later gaan ontsteken. Aconitine word medisch gebruikt. In de homeopathie geldt het middel Aconitum als medicijn tegen verkoudheid met koorts, griep, hyperventilatie, angstaanvallen, opvliegers en zenuwpijnen.

Boerentabak (Nicotiana rustica), Echte tabak (Nicotania tabacum)

Boerenwormkruid (Tanacetum vulgare): Het kruid bevat giftige stoffen die -in grote hoeveelheden genomen- dodelijk kunnen zijn.

Bosrank (Clematis vitalba)

Breedbladige Lepelboom (Kalmia latifolia): Alle delen van de plant zijn zeer giftig. Dit geld ook voor de nectar en voor het wild dat van de bladeren heeft gegeten.

Canadese Akelei (Aquilegia conadensis): De zwarte glimmende zaden van deze akelei zijn zeer giftig.

Cristoffelkruid (Acataea spicata): Christoffelkruid is een zeer giftige plant uit de Europese hellingbossen. (zeldzaam in Nederland en België) De rijpe bessen zijn zwart.

Cyclaam (Cyclamen hederifolium): Bevat cyclamine; een giftige stof die ontsteking kan veroorzaken aan het maagslijmvlies.

Dagbloem (Ipomoea tricolor "Heavenly Bleu")

Donderblad (Sempervivum tectorum): Bevat giftige alkaloïden.

Doornappel (Datura metel) & Doornappel (datura stramonium): De onrijpe vruchten en de zaden van de doornappel bevatten een cocktail van giftige stoffen, die weinig verschilt van die in wolfskers en
bilzenkruid. Doornappel mag vanwege grote giftigheid alleen onder medisch toezicht of homeopatisch worden gebruikt.

Dotterbloem (Caltha palustris)

Duitse Tamarisk (Myricaria germanica): Bevat giftige stoffen.

Eenbes (Paris quadrifolia): De hele plant is zeer giftig, maar de bessen en de wortelstok het meest.

Echte Salie (Salvia officinalis): In lichte mate te gebruiken als (keuken)kruid, maar bevat thujon dat bij langdurig gebruik of in grote hoeveelheden giftig is. Het kan epileptische aanvallen veroorzaken.

Engelentrompet (Brugmansia arborea): In de plant zitten zeer giftige alkaloïden zoals atropine, hyoscamine en scopolamine.

Filipendula rubra

Galega (Galega officinalis): Voor de bloei eetbaar. Tijdens en na de bloei verspreidt het zenuwgif galegine zich vanuit de wortels door de hele plant, die dan giftig wordt.

Gelderse Roos (Viburnum opalas): Vooral de schors is giftig.

Gele Lis (Iris pseudacorus), Amerikaanse blauwe Lis (Iris versicolor): De wortelstok bevat giftige stoffen.

Genadekruid (Gratiola officinalis): Zeer giftig.

Gevlekte Aronskelk (Arum maculatum) & Italiaanse aronskelk (Arum italicum): Deze planten zijn zeer giftig. Alle delen van de plant bevatten aroïne en andere giftige of irriterende stoffen.

Gevlekte Scheerling (Conium maculatum): De gevlekte scheerling is dodelijk giftig en verraadt die giftigheid niet met een alarmerende smaak. De plant bevat coiïne. Helaas worden andere, eetbare schermbloemige soms met de gevlekte scheerling -of met de even gevaarlijke waterscheerling (Cicuta Virosa)- verwisseld.

Gewone Duivekervel (Fumaria officinalis): Alleen bij overmatig gebruik kan het vergiftigingsverschijnselen oproepen.

Gewone Engelwortel (Angelica sylvestris) & Grote Engelwortel (Angelica archangelica): Deze planten zijn enigszins giftig en kan daarom alleen onder medisch toezicht worden gebruikt.

Gewone Salomonszegel (Polygonatum multiflorum): De blauw-zwarte bessen zijn giftig.

Gewone Zuurbes (Berberis vulgaris): Alle delen van de struik, met uitzondering van de rode bessen, zijn matig giftig.

Gifsumak (Rhus radicans): Een van de giftigste planten. Het sap veroorzaakt al bij contact met de huid ernstige ontstekingen.

Grote Maagdenpalm (Vinca major), Kleine Maagdenpalm (Vinca minor)

Heggenrank (Bryonia cretica)

Hemelsleutel (Sedum telephium), Bleke Hemelsleutel (Sedum telephium ssp maximum): Het vocht in de bladeren bevat o.a. alkaloïden met een braakverwekkende werking.

Herfsttijloos (Colchium autumnale): Alle delen van de herfsttijloos bevatten het extreem giftige colchicine. De hoogste concentratie zitten in de rijpe zaden en in de bol. Homeopathische producten met herfstijloos zijn volkomen veilig.

Holwortel (Corydalis cava) & Vingerhelmbloem (Corydalis solida): De knolletjes van beide soorten bevatten ongeveer dezelfde cocktail van alkaloïden, o.a. corydaline en bulbocapnine.

Hondsgif (Apocynum cannabinum): Hondsgif behoort tot de familie van de oleander en is net zo giftig. Pas ook op voor het melksap, het kan huidontsteking veroorzaken.

Indische Alruinwortel (Podophyllum hexandrum): De hele plant bevat het zeer giftige podofyllotoxine.

Jacobskruiskruid (Senecio jacobaea): Bij inname van grotere dosis of langdurig gebruik treedt leverbeschadiging op. Bovendien is bewezen dat de alkaloïden in de plant kankerverwekkend zijn.

Kalmoes (Acorus calamus): Kalmoesolie word medicinaal gebruikt, ook al is dat niet zonder risico. Er komen drie soorten voor van de Acorus calamus. Kalmoesolie uit de Europese en (in nog sterkere mate) de Oost-Aziatische vorm bevat het kankerverwekkende ciz-asaron. Alleen de vorm die in de VS en Siberïe groeit, is vrijwel vrij van cis-asaron en zou daarom wel als medicijn kunnen worden gebruikt.

Kerstroos (Helleborus niger): Alle delen van de plant zijn zeer giftig.

Klimop (Hedera helix): Het blad, de bloemen en vruchten bevatten giftige stoffen.

Kruidvlier (Sambucus ebulus): De gehele plant is giftig, ook de zwarte bessen.

Lelietje van dalen (convallaria majalis): Zeer giftig, bevat convallamarine.

Mansoor (Asarium europaeum)

Maretak (Viscum album

Monnikskap -zie blauwe Monnikskap.

Muurpeper (Sedum acre): Bevat giftige alkaloïden.

Nachtschade

Narcis (Narcissus "Thalia"): Vooral de bollen bevatten gif.

Oleander (Nerium oleander): Alle delen van de plant zijn zwaar giftig. De plant bevat hartglycosiden.

Palmboompje (Buxus sempervirens)

Peperboompje (Daphne mezereum): De rode bessen zijn extreem giftig. Het sap uit de bast is vooral gevaarlijk voor tuiniers, die het struikje snoeien of er takken afbreken. Het sap veroorzaakt hevige irritatie van de huid, gevolgd door moeilijk genezende open wonden.

Prachtlelie (Gloriosa superba): De gehele plant is giftig.

Pijpbloem (Aristolochia clematitis)

Reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum): Bevat furocumarinen die de huid fotosensibileren, dit is overgevoelig maken voor licht. Bedek de huid direct als er sap van de plant opgekomen is.
Gewone berenklauw (heracleum sphondylium): Sommige eten de jonge scheuten van de gewone berenklauw, maar vanwege de fotosensibilerende stoffen en de mogelijke verwarring met andere, zeer giftige schermbloemen, is dit af te raden.

Rood Guichelheil (Anagallis arvensis ssp arvensis): Alle delen van deze plant zijn giftig.

Roze maagdenpalm (Catharanthus roseus): Deze plant bevat een cocktail van een groot aantal giftige alkaloïden.

Scopolia anomala: De gehele plant is zeer giftig.

Stinkende Gouwe (Chelidonium majus): Het sap bevat enigszins giftige stoffen. Inwendig irriteren ze de slijmvliezen.

Stinkend Nieskruid Helleborus foetidus): Alle delen van de plant zijn zeer giftig.

Stijve clematis (Clematis recta): Het sap werkt sterk irriterend op de huid en is inwendig giftig. (veroorzaakt maag en darmontsteking.) Bij drogen gaat de giftigheid verloren. Word gebruikt in de homeopathie.

Taxus baccata - Venijnboom: Uiterst giftig.

Thalictrum flavum ssp glaucum: Bevat minstens twee giftige alkaloïden: berberine en magnaflorine. De hoogste concentratie van giftige stoffen zit in de wortels.

Valkruid (Arnica montana): Valkruid is een giftige plant, maar tegelijkertijd een zeer veel toegepast medicijn. Wees voorzichtig met het gebruik van valkruid, want het bevat giftige stoffen zoals helenaline. Inwendig irriteren de giftige stoffen het slijmvlies van maag en darmen. Uitwendig kunnen overgevoeligheidsreacties optreden. Valkruid word ook wel wolverlei en arnica genoemd.

Verfbrem (Genista tinctoria): Bevat alkaloïden

Vingerhoedskruid; grootbloemig- (Digitalis grandiflora), wollig- (Digitalis Ianata), geel- (Digitalis Lutea), gewoon- (Digitalis purpurea): Vingerhoedskruid is één van de bekendste giftige planten.

Voetblad (Podophyllum peltatum): Alleen de gele rijpe vruchten zijn ongevaarlijk, zelfs eetbaar. In de overige plantendelen zit een zeer giftig hars. Wilt u de wortels wieden, gebruik dan handschoenen en bescherm de ogen, want het sap kan ernstige ontstekingen aan huid en ogen veroorzaken.

Westerse Karmozijnbes (Phytolacca americana): Kan genezend werken, maar overdosering veroorzaakt vergiftiging. Mag alleen gebruikt worden onder deskundige medische begeleiding.

Westerse Levensboom (Thuja occidentalis - Conifeer): Bevat giftige stoffen.

Wilde Akelei (Aquilegia vulgaris): Deze plant bevat o.a. blauwzuur.

Wilde Kamperfoelie (Lonicera periclymenum): De bessen zijn matig giftig.

Wilde Liguster (Ligustrum vulgare), Chinese Liguster (Ligustrum licidum): Bessen van beide struiken zijn giftig.

Wilde Ridderspoor (Consolida regalis): Deze plant is zeer giftig, vooral de zaden. Tegenwoordig wint men uit de zaden een tinctuur om haarluis (inclusief de neten) en schurftmijten te bestrijden.

Wildemanskruid (Pulsatilla vulgaris): De verse plant is zeer giftig. Komt het sap in contact met de huid, of met de slijmvliezen, dan treden er ontstekingen op.

Witte Nieswortel: (Veratrum album), Zwarte Nieswortel (Veratrum nigrum): De gehele plant, maar vooral de wortelstok bevat zeer giftige alkaloïden, die ook in het gedroogde kruid gevaarlijk blijven. Wanneer het in het hooi terecht komt, kunnen de dieren er aan sterven.

Wolfskers: (Atropa belladonna): De gehele plant bevat een cocktail van alkaloïden waarvan atropine de bekendste is. Vooral de bessen zijn gevaarlijk omdat ze niet vies smaken. Dat kan ernstige, soms dodelijke gevolgen hebben, dit verschilt per gevoeligheid. Vogels snoepen van de bessen, konijnen eten van het blad. Katten en honden zijn extreem gevoelig.

Wolfsmelk (Euphorbia), Amandel- (Euphorbia amygdaloides) Cyprus- (Euphorbia cyparissias), Kruisblad- (Euphorbia lathyris), Moeras- (Euphorbia palustris): Bij beschadiging van de plant komt er een wit melksap uit, dat giftige stoffen bevat. Komt het sap op de huid of in de ogen, dan direct langdurig met water spoelen. Vooral het sap in de ogen is gevaarlijk, het kan tot blindheid leiden. Alle delen van de plant -speciaal het melksap en de zaden- zijn ook inwendig zeer giftig.

Wonderboom (Ricinus communis): De zaden bevatten één van de giftigste plantaardige stoffen: ricine. Intensieve aanraking van de bladeren of zaden kan tot huidirritatie leiden.

Zaden van de kweepeer (Cydonia oblonga): De kweepeer vrucht is eetbaar en zeer gezond.

Zeepkruid (Saponaria officinalis): Bevat de giftige stof saponine.

Zevenboom (Juniperus sabina)

Zomeradonis (Adonis aestivalis): De gehele plant bevat o.a. het adonine, een giftige glycocide. Ook al is het gehalte in de zomeradonis veel lager dan in de zwaar giftige voorjaarsadonis (Adonis vernalis) toch is ook de zomeradonis giftig.

Zwarte Engbloem (Vincetoxicum nigrum), Witte Engbloem (Vincetoxicum hirundinaria): Alle delen van de plant zijn zeer giftig.

Zijdeplant (Asclepia curassavica): Deze plant bevat asclepiadine

bron: http://home.wanadoo.nl/konijn.cavia.bende/Index.htm
 
MaJa

MaJa

Actief lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
kombouter

kombouter

Actief lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

sootje

Lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

buffel4

Lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 

sootje

Lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
hidalgo

hidalgo

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
cs dazzlesdream

cs dazzlesdream

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Darkrose

Darkrose

Bekend lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Iefke

Iefke

Actief lid
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Ronald

Ronald

Moderator
Medewerker
Je moet eerst inloggen of registreren om dit antwoord te kunnen zien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Reacties
1
Bekeken
228
Ronald
Ronald
  • Gesloten
Reacties
11
Bekeken
1.098
Ronald
Ronald
  • Gesloten
Reacties
7
Bekeken
633
Ronald
Ronald
Ronald
Reacties
27
Bekeken
1.297
Ronald
Ronald
caviacool
  • Gesloten
Reacties
18
Bekeken
1.953
Ronald
Ronald
Top