Show Oneto 2017

460

Voor het eerste in de 64-jarige historie van de Oneto is het gelukt om alle Nederlandse hoenderrassen op deze internationale kleindierenshow te krijgen. Voor de inzenders van deze tientallen rassen is deelname aan de show in Twente op 1, 2 en 3 december extra bijzonder. De winnaars mogen zich namelijk Europees kampioen noemen.

Bezoekers van de komende Oneto in Hangar 11 op het terrein van vliegveld Twenthe aan de Vliegveldweg 345 in Enschede maken straks kennis met levend erfgoed: van Assendelfter hoenders en Kraaikoppen tot Twentse hoenders en Welsumers. Al die rassen worden in sommige gevallen al honderden jaren gefokt. De aandacht die ze nu krijgen, is ook hard nodig. Want uit recent onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat sommige rassen ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd. Er zijn meerdere rassen, zoals de Drentse bolstaart en de Eikenburger, waarvan in Nederland minder dan honderd exemplaren zijn. Op de Oneto zijn derhalve heel zeldzame hoenders te bewonderen.

Vierduizend dieren
Door de Europese kampioenschappen komen ditmaal meer deelnemers uit heel Europa met hun dieren naar de Oneto. Er is zelfs belangstelling uit Amerika. Vergeleken met voorgaande edities is het aantal dieren dan ook flink toegenomen. Er zijn bijna 4.000 kleindieren ingeschreven. Naast hoenders en dwerghoenders zijn dat ook konijnen, cavia’s, sierduiven, water- en siervogels. Bovendien houdt de Parkietensociëteit afdeling Twente een eigen tentoonstelling met een keur aan kleurrijke vogels.

Roofvogels
De Oneto is echter meer dan een tentoonstelling van kleindieren die worden gekeurd. Nieuwe rassen en nieuwe kleurslagen op bestaande rassen zijn te zien, er is een aparte verkoopklasse, er is een demonstratie met roofvogels, een show van bijzondere parkvogels van Aviornis en bezoekers kunnen getuige zijn van een Europese eierkeuring op 2 december (vanaf 11.30 uur). Op zondag 3 december is er dan nog een hanenkraaiwedstrijd (vanaf 11.00 uur).

Kinderen
Zo probeert de Oneto meer en meer een programma samen te stellen voor een zo breed mogelijk publiek van dierenliefhebbers. En kinderen die vooral willen knuffelen met een lief konijn of een handtamme kip, krijgen daarvoor ook alle gelegenheid. Wie meer wil weten over het houden van bijvoorbeeld een bepaald ras, kan daarvoor terecht bij één van de stands van clubs die zich juist voor één of enkele rassen inzetten.

Alle info op een rij
Locatie: Hangar 11, Vliegveldweg 345, Enschede
Data: 1, 2 en 3 december. Openingstijden: vrijdag: 15.00-22.00 uur; zaterdag: 09.00-19.00 uur en zondag: 09.00-16.00 uur. Meer informatie: www.oneto.nl

Bron: Berkelland Nieuws