Ik leef voor de dieren

499
Foto: ewkc-pv.nl

Alle rassen cavia’s zijn vertegenwoordigd op de Caviashow, die de vereniging Cavia en Friends op 12 november in het Dogcenter in Kerkwijk organiseerde. Alle rassen en niet erkende rassen en kleuren mogen meedoen aan de keuring.

Maar liefst 436 cavia’s uit verschillende landen ondergingen de keuring tijdens de Caviashow in Kerkwijk. “Normaal zouden de inzenders uit ons land naar het buitenland gaan, maar wij halen de buitenlandse keurmeesters naar Nederland”, zegt mede-organisator Dana Jansen. “Ze komen uit Engeland, Hongarije, Tsjechië en Duitsland en beoordelen de dieren volgens Europese standaard op gezondheid, verzorging en kwaliteit, haar, ogen en oren. Bij de knuffelkeuring wordt gelet of de cavia goed reageert op de eigenaar en of ze kleine trucjes kennen. Per onderdeel kunnen ze voor de dieren met glad haar, teddy, lang haar glad en lang haar gekruld tien punten scoren en in totaal honderd punten behalen.” Jansen is zelf opgegroeid tussen dieren, dus weet waarover ze praat. “Ik heb zelf zestig langharige cavia’s en die zijn heel intensief qua verzorging.”

In de hal, waar alles tot in de puntjes is georganiseerd, heerst een goede sfeer. “De beginners moeten informatie vragen aan de gevorderden, waardoor de keuring vlotter verloopt.” Volgens Jansen was dat voorheen niet het geval. De cavia’s vertoeven er in flats. Hoewel het troeteldier voor de keuring nog even wordt gepimpt, zit het merendeel voor de flat te genieten van de verrichtingen van de cavia’s. Onder hen geniet Linde van den Hout uit Alphen aan de Rijn van haar knuffeldieren. “Al elf jaar heb ik cavia’s en ben al zeker vijf tot acht keer eerste geworden”, zegt ze trots. “Ik besteed er veel aandacht aan. Ze kunnen kusjes geven en op commando op mijn hand of tegen mijn hand gaan staan. Ik leef voor de dieren en zij voor mij. Ze brengen zon in mijn leven, iedere dag weer.”

Corina Middag uit Bennekom is eveneens in de ban van haar zestien lievelingsdieren. “Ik ben verliefd op mijn passie, al achttien jaar. Mijn cavia’s komen uit de stal van Dana en zij is een goede fokker.” Terwijl Middag de cavia’s aait, raakt ze niet uitgepraat over haar hobby. “Nu zijn hier vier coronetjes, een US teddy, een Amerikaans gekruinde gladhaar en borstels.” De driekleurige coronet met het mooie kruintje, Sweet Bridget, is een beauty. “Die is geschikt voor de knuffelkeuring, want met het rustige karakter laat ze alles toe.” Bij de knuffelkeuring wordt haar cavia Bobby prijswinnaar. “Die is mooi en heeft een hoog knuffelgehalte. In IJmuiden is ze ook pas eerste geworden.” Middag stelt zich bescheiden op. “Voor de keurmeester is het altijd een momentopname en je gunt het iedereen om te winnen.”

Auteur: Mieke Boelen

Bron: De Toren