Een gezin met 90 cavia’s

746
Foto: Lenneke Lingmont Fotografie

Welkom bij de ‘Beltmannetjes’ in Rijssen: een gezin met 90 cavia’s. Stel: je dochter wil een huisdier. Of twee, want eentje is zielig. Wat doe je? In menig gezin is dat een dilemma. Maar niet bij de Beltmannetjes in Rijssen. Vader Henk Beltman (56) en zijn 13-jarige tweelingdochters Lisa en Lotte hebben 90 (!) cavia’s. En pa is er net zo gek mee als zijn dochters.

Elke dag na het avondeten duiken Henk, Lotte en Lisa de caviastal in om ze te voeren. Een enorme zak met wortelen verraadt al hoeveel voer er dagelijks doorheen gaat in huize Beltman. “Zo’n 40 kilo wortels per week”, weet Henk. “En zo’n 12,5 kilo speciale caviabrokken. Daar zit veel vitamine C in. Dat kunnen cavia’s namelijk zelf niet aanmaken in hun lichaam. Duur? Och, per week gaat er voor zo’n 20 euro aan voer doorheen.”

Bokito

Al die cavia’s levert echter ook wat op: titels! De Rijssenaren winnen de ene na de andere prijs op nationale en Europese kampioenschappen. “Dit is Bokito”, showt Lotte haar rexcavia. “Hij was goed voor goud op het NK.” Tweelingzus Lisa heeft Suzie op haar arm. Ze heeft opmerkelijk felrode ogen. “Het is een goud-roodoog, gladharig. Ze werd tweede op het NK”, vertelt ze trots.

En voor wie denkt dit overkomt mij niet, ik houd het bij één of twee cavia’s: pas maar op! In Rijssen begon het met drie cavia’s. “Ik heb er twee gekoppeld: het bleek een gouden paar. Er kwamen vier jonkies uit. Ze behaalden alle vier meteen het predicaat fraai op hun eerste show. Dan gaat je hart als fokker sneller kloppen”, zegt Henk trots.

Bron: Tubantia

Lees ook: https://www.telegraaf.nl/nieuws/1153142/kicken-op-cavia-s