Een cavia kopen

747

Wanneer je een cavia in huis wilt nemen is het belangrijk om je hier eerst goed in te verdiepen.
Je wilt immers een gezonde en vooral blije cavia, toch? Daarnaast brengt een cavia de nodige verzorging en kosten met zich mee. Langharige cavia’s moeten bijvoorbeeld regelmatig worden geborsteld om klitten in het haar te voorkomen. Ook de nageltjes van de cavia’s moeten wel eens worden geknipt aangezien de cavia’s deze amper slijten in hun kooi. Maar je kunt ook te maken krijgen met onverwachte kosten zoals dierenarts kosten wanneer je cavia ziek wordt. Gelukkig zijn cavia’s over het algemeen geen dieren die vaak een bezoek aan de dierenarts nodig hebben. Waar moet je bij stil staan wanneer je een cavia gaat kopen?

Waar ga je de cavia kopen?
Een dierenwinkel is voor velen de meest logische plek om een cavia aan te schaffen.
Je kunt direct naar de winkel, daar een cavia en eventueel de benodigde spullen voor het diertje aanschaffen.
Echter hebben dierenwinkels een aantal nadelen waardoor veel cavialiefhebbers afraden om je cavia in een dierenwinkel te kopen.
– Personeel in dierenwinkels zijn vaak niet gespecialiseerd in één bepaald dier (in dit geval de cavia) hierdoor zou het kunnen dat je misschien incomplete of verkeerde informatie over je nieuwe huisdier krijgt.
– Doordat het personeel misschien niet gespecialiseerd in in jouw nieuwe huisdiersoort, kan het ook zijn dat bijvoorbeeld het ras of het geslacht van je cavia verkeerd wordt bepaald in de winkel.

Let wel, deze nadelen hoeven natuurlijk niet bij elke dierenwinkel te gelden, maar het kan wel iets zijn om rekening mee te houden. Zoek eventueel vooraf wat reviews over de dierenwinkel waar je je cavia(‘s) wilt aanschaffen, of vraag eventueel een bekende met cavia’s waar hij of zij ze vandaan heeft gehaald.

Je kunt ook kiezen voor een cavia uit een opvang. Dit zijn cavia’s die herplaatst worden omdat hun vorige eigenaar niet meer voor ze kon of wilde zorgen. Een soortasiel voor cavia’s dus. Het voordeel van een cavia uit een opvang is dat er meestal wat meer informatie over de cavia bekend is. Zo kunnen de medewerkers vaak al wat vertellen over het karakter van de cavia’s en soms ook over het verleden van de cavia. Op de site van Stichting Cavia vind je meer informatie over cavia opvang in Nederland.

Je kunt ook een cavia aanschaffen bij een fokker. Op internet zijn meerdere adressen te vinden.
Wanneer je een cavia van een fokker wilt aanschaffen kan het echter wel zo zijn dat je een poosje moet wachten voor je nieuwe huisdier geboren is en mee naar zijn/haar nieuwe huisje mag. Het voordeel van een cavia via een fokker is dat de cavia’s vaak in huiselijke kring worden gehouden en dus gewend zijn aan gebruikelijke geluiden in huis. Daarnaast beschikken fokkers over het algemeen over de juiste kennis en ervaring om de cavia om de cavia’s een goede start te geven en je eventueel adviezen mee te geven.

Lees verder