• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Schimmel

 • Bekeken Bekeken: 803
 • Laatste update Laatste update:
 • Schimmel (Ringworm) is een schimmelinfectie van meestal Tricophyton mentagrophytes of Microsporum gypseum.

  Symptomen
  Ringworm begint met kale plekjes met witte schilfertjes, op de kop rondom de Ogen, Oren, neus en Mond en op de poten. Zonder behandeling verspreidt het zich over het gehele lichaam. In een erg vorm ontstaan bloederige plekjes met korsten. De diagnose wordt gesteld door een huidschraapsel onder de microscoop te bekijken (door Dierenarts).
  Ringworm is ook voor mensen besmettelijk! Op de mensenhuid vormt het een rode plek die zich vanuit het centrum naar buiten uitbreidt. In het centrum herstelt de Huid zich weer en zo ontstaat er een ring die zich steeds verder uitbreidt. De huid is rood en bedekt met blaasjes die ontzettend jeuken.

  sm.jpg

  Behandeling
  Ringworm is goed te behandelen met een fungiciden shampoo. Er kan een shampoo voor mensen gebruikt worden. Een effectief middel is Imaverol voor runderen, paarden en honden. De Cavia wordt hier in gebaad (50 keer verdunnen). Wrijf het middel goed in de Vacht. Het middel mag niet uit de vacht worden gespoeld. De cavia moet hier vier maal in gebaad worden met 4 dagen ertussen. Meestal treedt verbetering op na de derde keer baden.
  Een andere behandeling is de toediening van Griseofulvine tabletten van 125 mg griseofulvine. De dosering is 25 mg/kg cavia. Één keer per dag wordt dus een vijfde deel van een tablet ingegeven. Dit moet gedurende 4-6 weken worden gegeven. Geef geen griseofulvine aan zwangere zeugjes of dieren jonger dan 12 weken. Het kan afwijkingen aan de ongeboren vrucht veroorzaken. Gebruik dit middel alleen in zeer erge gevallen.
  Het hok kan schoongemaakt worden met Chloorhexedine of Imaverol om de schimmelsporen te doden.

  schimmelkweek.jpg
Top