• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Paratyfus

 • Bekeken Bekeken: 477
 • Laatste update Laatste update:

Navigatie

 • Paratyfus wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella paratyphi.
  Er zijn verschillende soorten van paratyfus. De ziekte is verraderlijk omdat deze van mens op dier kan worden overgebracht, maar ook van dier op mens, van mens op mens èn tussen verschillende diersoorten. De ziekte kan onder meer voorkomen bij de mens, Cavia's, muizen, ratten, pluimvee, varkens en runderen. Voorts kan de ziekte zich ook verspreiden via besmet voedsel, besmet water of besmette ontlasting.
  De manier waarop een cavia de ziekte kan krijgen, is voornamelijk via muizen en ratten maar indien een mens aan paratyfus lijdt, kan de cavia ook op die manier ziek worden. Indien een cavia paratyfus heeft, is het ongebruikelijk dat deze een mens besmet, maar voorzichtigheid en een goede hygiëne is natuurlijk altijd geboden.

  Het is van belang om nooit cavia's samen met muizen of ratten te houden. Ze mogen ook nooit in dezelfde ruimte staan. Heb je dus zowel muizen/ratten en cavia's, zet deze dan in aparte kamers en was goed je handen als je van de één naar de ander gaat.
  Ook indien je last hebt van muizen in je huis of een muizenplaag hebt, dien je de cavia's hier ver van te houden. Ook van wilde muizen kunnen ze paratyfus krijgen.

  Symptomen:
  Koorts, hevige Diarree (waardoor uitdroging), spierpijn, gewrichtspijn, buikpijn, vermoeidheid, algeheel gevoel van ziek-zijn, niet eten of minder eten.

  Behandeling:
  Naar de Dierenarts.
Top