• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 17 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

Luizen

 • Bekeken Bekeken: 652
 • Laatste update Laatste update:
 • Luizen zijn met het blote oog goed zichtbaar. Het zijn kleine langwerpige bleekgelig-witte doorzichtige beestjes van ongeveer 1,5 mm lang. Ze krioelen tussen de haren door. Ze veroorzaken jeuk. De eieren (neten) zitten aan de haren vastgeplakt rond de Oren, in de Nek en op de achterhand.

  Symptomen
  De Vacht ziet er wat dof uit en ligt niet netjes glad aan. Soms ontstaan kleine kale plekjes door het bijten of krabben.

  Behandeling
  Luizen zijn goed te behandelen met een homeopathische etherische olie. Dit middel heet Sassafras olie en is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel (soms moeilijk verkrijgbaar). Het doodt zowel de luizen als de eieren. De Cavia moet helemaal met de olie worden ingewreven. Vermijd Ogen en genitaliën. Let op, vier druppels is meer dan genoeg want het is een sterke olie. Na veertien dagen de behandeling zonodig herhalen.
  Andere oliën die ook kunnen werken zijn lavendelolie en Tea tree olie.
  Ook kan een vlooienpoeder voor honden en katten worden gebruikt, dit is echter wel slecht voor de gezondheid van de cavia en moet dus zo min mogelijk worden gebruikt.

Top