• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Longontsteking

 • Bekeken Bekeken: 827
 • Laatste update Laatste update:
 • Longontsteking
  Longontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica, Streptococcus zooepidemicus etc.

  Symptomen
  De Cavia heeft last van kortademigheid, uitscheiding uit de neus en Ogen met kleverige korstjes rond neus en ogen. De cavia niest en kan een reutelend geluid maken. De haren staan overeind en de cavia zit in elkaar gedoken in een hoekje. Soms ontstaat een Middenoorontsteking. De infectie kan ook Abortus veroorzaken. In een volgend stadium stopt de cavia met eten en zonder behandeling zal hij sterven.

  Behandeling
  De cavia wordt behandeld met een breed spectrum antibiotica zoals Chloramphenicol, trimethoprim/sulfa (30-50 mg/kg) of Enrofloxacine (5-10 mg/kg) oraal twee keer per dag. Ook wordt extra Vitamine C gegeven.
  Een homeopathische behandeling kan goed werken als het wordt toegediend in het beginstadium: men geeft 3 maal daags 3 druppels Phosphorus D6 en Bryonia D6. Bovendien Echinacea D1 en Schwef heel, 1 maal daags 3 druppels. De druppels kunnen in het drinkwater worden gedaan. Iedere dag water verversen. De behandeling duurt ten minste 2 weken. De ogen kunnen met Euphrasia worden gebet (zie oogverwondingen). Ook kan slappe thee van klein hoefblad gegeven worden om te drinken.
Top