• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Kleurslagen

 • Bekeken Bekeken: 792
 • Laatste update Laatste update:
 • Cavia's zijn er in vele kleurslagen. De kleurslagen zijn opgedeeld in drie groepen. De agouti's, de eenkleurigen en de tekening dieren. Hieronder wordt bij elke groep een omschrijving gegeven hoe de dieren er volgens de Nederlandse caviastandaard uit moeten zien.

  Agouti's
  Agouti is het wildkleurpatroon van de cavia. De goudagouti is de oorspronkelijke kleur waarin de cavia in het wild voorkomt. Elke haar van de agouti is opgedeeld in kleurbandjes. Het begint met een donker gekleurd bandje, in het midden een licht gekleurd bandje en aan de top weer een donker gekleurd bandje. Hierdoor lijkt de cavia 'gespikkeld'. Deze 'spikkeltekening' wordt 'ticking' genoemd. Ook komen eenkleurige haren in de Vacht voor of haren die maar twee bandjes hebben. Voor de keuring moet een agouti een zo gelijkmatig mogelijke ticking hebben. Er mogen geen vlekjes in het agoutipatroon zitten. De buik is eenkleurig en heeft dezelfde kleur als de dekkleur. Agouti's komen in verschillende kleuren voor.
  De goudagouti heeft een warm kastanjerode dekkleur met een zwarte ticking, de grijsagouti heeft een crème-achtige dekkleur met een zwarte ticking en de zilveragouti heeft een zilver-witte dekkleur met een zwart ticking.

  Eenkleurige variëteiten
  Eenkleurige cavia's zijn effen van kleur. Ze hebben geen ticking en ook geen vlekjes. De vacht moet geheel vrij zijn van haren die een andere kleur hebben.
  Alle eenkleurige zijn erkend in gladhaar en Engels gekruind. Bij de Amerikaans gekruind zijn alleen zwart, rood, goud en buff erkend en bij de borstelhaar zwart, rood en wit. De rex is alleen erkend in crème en de satijn in rood, goud, buff, crème, en wit. Verder zijn de langhaar en de sheltie in zwart, rood en wit erkend.

  Tekening
  Cavia's komen in verschillende kleurpatronen voor. Het Fokken van tekeningdieren is niet gemakkelijk omdat twee perfect getekende dieren geen perfect getekende jongen hoeven voort te brengen. In de fokkersmond worden tekeningdieren daarom ook wel 'toverballen' genoemd.

  De brindle heeft zwarte en rode haren die voor de keuring zo gelijk mogelijk vermengd moeten zijn.
  De schildpad is ook rood met zwart maar de tekening heeft een gelijkmatige verdeling van scherp begrensde vlakken. De vlakken zijn zoveel mogelijk vierkant zijn en aan weerszijden van de ruggengraat tegenovergesteld gekleurd. Over de ruggengraat loopt een zo recht mogelijke scheiding van de kleurvlakken. De brindle en de schildpad zijn erkend in gladhaar en borstelhaar.
  De driekleur heeft drie kleurvlakken (meestal zwart, rood en wit) die net als de schildpad zo gelijkmatig over het lichaam verdeeld zijn. Aan iedere zijkant heeft de cavia drie kleurvlakken die scherp begrensd zijn. De kleurvlakken op beide zijden contrasteren met elkaar. Hij is erkend in gladhaar en borstel.

  De Hollander heeft twee kleuren en heeft dezelfde tekening als het Hollanderkonijn. Hollanders komen het meest voor in rood/wit en zwart/wit, maar je ziet ze ook wel eens in chocolade/wit of agouti/wit. Ze zijn alleen erkend in gladhaar.
  Bonte cavia's hebben twee kleuren. Meestal rood/wit (roodbont) of zwart/wit (zwartbont). Beide kleuren moeten aan beide zijden zo gelijk mogelijk verdeeld zijn. Roodbont is erkend in rex, langhaar, sheltie en tessel en zwartbont in langhaar en sheltie.
  Schimmelcavia's zijn er in rood, zwart en gemengd. Op het lichaam zitten zeer veel witte haren in de vacht. De witte haren moeten zo gelijkmatig mogelijk verdeeld zijn. Gemengdschimmel heeft rode, zwarte en witte haren. Schimmel is alleen erkend in borstelhaar.

  De ruscavia heeft een uitmonstering die genetisch vast ligt. Twee russen brengen in tegenstelling tot de andere tekeningdieren wel hetzelfde kleurpatroon voort. De tekening van de rus lijkt op die van de Siamese kat. De snuit, de Oren en de beentjes zijn zwart of chocoladekleurig, het lichaam is wit. De rus heeft rode Ogen en wordt helemaal wit geboren. Ze zijn alleen erkend in gladhaar.
  De dalmatiner is wit met zwarte vlekjes (dalmatiër achtig). Deze kleurslag is in Nederland nog niet erkend.
Top