• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Cushing syndroom

 • Bekeken Bekeken: 615
 • Laatste update Laatste update:
 • Bij de ziekte van Cushing en het syndroom van Cushing produceert de bijnier te veel cortisol. Cortisol is een hormoon dat ook wel het stresshormoon wordt genoemd omdat het, net zoals adrenaline, wordt aangemaakt in tijden van stress. Bij de Cavia wordt het ondermeer aangemaakt als het dier moet kiezen tussen vechten of vluchten. Door de verhoogde aanmaak van cortisol komt er te veel van in het bloed waardoor de ziekteverschijnselen ontstaan. Doordat er te veel cortisol in het bloed is, stijgt de hoeveelheid glucose in het bloed waardoor het lichaam insuline produceert. Hierdoor kan Suikerziekte ontstaan.

  Er zijn een aantal soorten Cushing:
  1. Er zit een tumor in de bijnier waardoor deze te veel cortisol produceert.
  2. Er zit elders in het lichaam een tumor die de bijnier prikkelt om te veel cortisol te produceren.
  3. Er zit een tumor in de hypofyse in de hersens waardoor de hypofyse te veel ACTH produceert. ACTH is een hormoon dat de bijnier aanzet tot het aanmaken van cortisol.


  Ziekte van Cushing
  Men spreekt over de ziekte van Cushing wanneer er een tumor in de hypofyse zit. Men noemt dit ook wel hypofyse-afhankelijke Cushing.
  Syndroom van Cushing
  Bij de andere vormen spreekt men over het syndroom van Cushing, ook wel bijnier-afhankelijke Cushing genoemd.

  Cushing is bij de mens en grotere dieren zoals de hond wel (goed) te behandelen, maar bij de cavia moeilijker. Dat komt vooral omdat Cushing officieel niet voor kan komen bij cavia's en er dus ook geen medicijnen voor ontwikkeld zijn. Toch zijn er cavia's geweest die alle symptomen van Cushing hadden.
  Cavia's zijn zoogdieren en hun lichaam werkt ongeveer hetzelfde zoals andere zoogdieren. Daarom is het aannemelijk dat zij aandoeningen aan hun lichaam kunnen krijgen die andere zoogdieren ook kunnen krijgen, zoals Tumoren in de bijnier en de hypofyse.
  En verder is het natuurlijk gewoon een kwestie van gezond verstand: Als het eruit ziet als een eend, loopt als een eend en kwaakt als een eend, zal het wel een eend zijn. Dus als het eruit ziet als Cushing, de symptomen heeft van Cushing en reageert zoals Cushing, dan zal het wel Cushing zijn - ook al komt het dan officieel niet voor bij cavia's.

  De behandeling bij cavia's is lastig. Cushing kan op suikerziekte lijken, dus eerst moet uitgesloten worden dat het dat niet is. En ook indien wel bekend is of het om een bijniertumor of hypofysetumor gaat, is het maar de vraag of de bijniertumor verwijderd kan worden. Als het om een hypofysetumor gaat, is er niets aan te doen.

  Er zijn een aantal dingen heel typerend voor Cushing. Dat is onder meer het verlies van pigment. Een donkere Huid vertoont lichtere of witte vlekken en dit breidt zich uit. Ook lijkt het of de cavia opeens een ander model heeft. Was hij eerst een normaal model cavia met een mollig voorkomen, nu krijgt hij opeens een dikke buik en lijken zijn poten wel dunner te worden.
  Ook zijn haar wordt dunner of hij wordt zelfs kaal.

  Cavia's met Cushing eten heel veel, drinken heel veel en plassen heel veel. Door dat laatste is de kont steeds nat zodat je zou kunnen denken dat ze aan een blaasonsteking of incontinentie lijden.

  Cavia's met Cushing kunnen nog een goed leven hebben, zeker als de ziekte in het beginstadium is. Naarmate de ziekte echter vordert, wordt de kwaliteit van leven minder en minder en uiteindelijk zal je de cavia moeten laten inslapen.
  Cavia's met Cushing hebben een levensverwachting van een paar maanden tot ongeveer één à twee jaar.

  z_xyz_01.jpg

  De buik is heel bol, de pootjes heel ielig. De kont is nat door het constante moeten plassen. De Vacht is dunner geworden en op de kont en de onderkant van de buik is het Haarverlies zo erg dat het bijna kaal is.

  z_xyz_02.jpg

  De pigmentvlekken, of eigenlijk het ontbreken van pigment, zijn duidelijk te zien. Niet alleen zit er op de poot een grote witte plek maar ook op de rest van de poot en op de buik zie je overal kleine witte vlekjes; allemaal verlies van pigment.

  z_xyz_03.jpg

  De symptomen van Cushing zijn:
  - Meer drinken tot heel veel drinken.
  - Meer eten tot heel gulzig en schrokkerig eten.
  - Meer plassen tot heel veel plassen.
  - Haarproblemen: het haar valt uit of wordt dunner.
  - Dunnere huid.
  - Verlies van pigment; een donkere huid krijgt lichtere vlekken. Dit kan zowel op de huid als op de Oren, lippen, voetzolen en ieder ander deel van het lichaam optreden.. Donkere haren worden lichter of verliezen het pigment. Lichtere haren worden nog lichter of wit.
  - Andere verdeling van vet over het lichaam waardoor de buik een hangbuik wordt en de pootjes daarentegen juist heel magertjes afsteken.
  - Verlies van spiermassa; hierdoor is de cavia sneller vermoeid en ligt/slaapt meer.
  - Verminderde vruchtbaarheid

  Symptomen:
  Meer eten en drinken, meer plassen, haar- en huidproblemen, verlies van pigment in huid en haar, andere vetverdeling, dikkere buik, dunnere pootjes, verlies van spiermassa, moe, verminderde vruchtbaarheid.

  Behandeling:
  Na overleg Dierenarts. Je kan altijd bij de Huisdierendokter Geria bestellen; dat is speciaal ontwikkeld tegen de ziekte van Cushing en kan ook aan cavia's worden gegeven. Het zorgt er niet voor dat de ziekte weggaat, maar het vertraagt het ziekteverloop wel en bestrijdt de symptomen.

  Bron: De Grote Cavia
Top