Ook
Cavia's kunnen last hebben van allergieën. Er zijn verschillende soorten allergieën:
- Hooikoorts
- Stofallergie
- Contactallergie
- Voedselallergie
- Medicijnallergie
Hooikoorts
Het komt, net zoals bij mensen, vaak in de zomer voor, en is een gevolg van stuifmeel. Symptomen zijn tranende
Ogen, loopneus,
Hoesten, kuchen, proesten en
Niezen.
Stofallergie
Ook stof kan een oorzaak zijn van de allergie. Is dat het geval, dan moet de kooi en de omgeving zo stofvrij mogelijk gehouden worden. Er is speciale anti-allergische bodembedekking en speciaal hooi te koop. Op de verpakking staat dat het stofvrij is, maar helaas is het niet geheel stofvrij. Het is echter wel beter dan gewoon zaagsel en hooi. Maar omdat de cavia wel gewoon hooi moet hebben om gezond te blijven, moet je dat dan ook geven. Je kan het beste een pluk gewoon hooi nemen, dat goed uitschudden en het dan geven. Zo is het meeste stof eruit. Je kan het hooi het beste in een hooiruif of een hooibal aanbieden zodat de cavia er zo min mogelijk contact mee heeft.
Ga in ieder geval naar de
Dierenarts als je cavia lopende, tranende ogen heeft en regelmatig hoest en niest. Deze symptomen kunnen namelijk ook een andere oorzaak hebben, bijvoorbeeld
Verkoudheid.
Contactallergie
Cavia's kunnen ook last hebben van contactallergie. Een contactallergie kan ontstaan als de
Huid éénmaal of regelmatig met een stof in aanraking komt waar de cavia allergisch voor is.
Sommige cavia's zijn allergisch voor hechtdraad dat gebruikt wordt om
Wonden te hechten bij een operatie. De cavia kan dan sloom en zonder fut zijn, of apathisch, wat het herstelproces natuurlijk niet ten goede komt. Als je ontdekt hebt dat je cavia allergisch is voor hechtdraad, moet je dit altijd van te voren melden aan de dierenarts als een operatie nodig is, zodat de dierenarts dan ander, anti-allergisch hechtdraad kan gebruiken.
Metalen voerbakjes, drinkflesjes en drinknippels kunnen ook de boosdoener kunnen zijn omdat de cavia deze regelmatig aanraakt met zijn
Mond en neus en de stof zo de huid binnen kan dringen. Er kunnen dan korstjes of wondjes ontstaan. Een huisje dat gemaakt is van een bepaalde houtsoort kan ook de boosdoener zijn omdat bepaalde houtsoorten (vooral tropische) allergieklachten op kunnen leveren.
Voedselallergie
Een voedselallergie kan ook voorkomen bij cavia's. Vaak wordt er dan op bepaalde zure voedingsmiddelen gereageerd, zoals het zuur in appels. Er kunnen korstjes en wondjes ontstaan.
Cavia's kunnen ook reageren op
Vitamine C tabletjes, je kunt dan beter veel groenten en fruit geven waar vitamine C inzit.
Medicijnallergie
Een medicijnallergie is het reageren op een medicijn. De meeste medicijnen hebben bijwerkingen, maar als een cavia ergens heel heftig op reageert, kan er sprake zijn van een allergie.
Bepaalde soorten antibiotica, zoals
Penicilline, zijn dodelijk voor cavia's. De cavia raakt dan in
Shock, komt in coma en overlijdt. Dit kan heel snel gebeuren. Penicilline is altijd dodelijk.
Andere soorten antibiotica, die wel aan cavia's gegeven mogen worden, kunnen het darmstelsel ontregelen omdat ze zowel de slechte als de goede bacteriën doden. De meeste cavia's overleven dat wel, maar sommige reageren daar heel hevig op zodat het darmstelsel niets meer doet. Als er meteen wordt ingegrepen, is de kans aanwezig dat de cavia het overleeft, maar als er niets gedaan wordt, zal de cavia sterven.
Welke medicijnen zijn er?
Er zijn geen specifieke anti-allergiemedicijnen voor cavia's. Wat je wel kan geven is
Pollinosan druppels van A. Vogel. (Tweemaal daags 5 druppels: begin met 's ochtends één druppel en 's avonds één druppel en voer dit langzaam op. Omdat het een homeopathisch middel is, kunnen de klachten in het begin verergeren, maar ze mogen nooit heel heftig worden. Als de cavia er raar op reageert, stop dan onmiddellijk ermee. Je kan dan twee dagen wachten en het dan in een lagere dosis opnieuw proberen. Lukt ook dat niet, stop er dan helemaal mee.)
De Pollinosan druppels van A. Vogel helpen bij hooikoorts en stofallergie. Voor de andere soorten allergie zijn er geen medicijnen, maar moet je zorgen dat de cavia niet meer in contact komt met de stof waar hij op reageert.
Bij wondjes op de lippen kan gras helpen. Het hoofdvoer moet dan uit gras bestaan en de cavia moet het iedere dag krijgen.
Wat altijd goed is, is om de weerstand te verhogen.
Echinacea versterkt de weerstand, net zoals vitamine C. Een cavia mag tweemaal daags 5 druppels Echinacea (begin met 's ochtends één druppel en 's avonds één druppel en voer dit langzaam op).
LET OP! Bij homeopathische middelen, zoals Echinacea en Pollinosan druppels kunnen de klachten in het begin verergeren, maar ze mogen nooit heel heftig worden. Als de cavia er raar op reageert, stop dan onmiddellijk ermee. Je kan dan twee dagen wachten en het dan in een lagere dosis opnieuw proberen. Lukt ook dat niet, stop er dan helemaal mee.
Symptomen:
Loopneus, tranende ogen, hoesten, kuchen, proesten, niezen. Sloomheid, apatisch zijn, lusteloos, geen zin in eten. Korstjes en wondjes op de mond, in de mondoeken en rond de mond en neus. Shock en coma.
Behandeling:
Zelf behandelen na info dierenarts.