• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Vitamine c in Hope Farms


Status
Niet open voor verdere reacties.

arno

Gast
Ik hoor de laatste tijd veel over het gehalte aan vitamine c in caviavoeders. Ook dat er voeders zijn met teveel vitamine c. Ik heb een mooi verhaal gezien van professor A.C. Beynen op de site van Hope Farms.

In zijn artikel over het vitamine C-gehalte van caviavoeders schrijft Professor Beynen het volgende (ga voor het volledige artikel naar www.hopefarms.nl)
Voor een essentiële voedingsstof geldt dat de opname te weinig, te veel of optimaal kan zijn. Een te geringe of een te hoge opname veroorzaakt ziekte. De optimale opname is niet één specifiek opnameniveau, maar veeleer een opnamebereik. Dit geldt ook voor de vitamine C-voorziening van de cavia. Op basis van onderzoeksgegevens volgt het verband tussen het vitamine C-gehalte van de voeding en de gezondheid en groei van cavia’s. Dit verband, correctie voor verlies van vitamine C tijdens voederopslag en een veiligheidsmarge leidt tot het optimale bereik van 1.300 tot 3.900 mg vitamine C per kg volledig caviavoeder.
De stofwisseling van opgenomen vitamine C verschilt sterk bij mens en cavia. In tegenstelling tot de cavia is voor de mens een hoge opname van vitamine C riskant. In het lichaam van de mens wordt een groot deel van het opgenomen vitamine C afgebroken tot oxalaat, hetgeen met de urine wordt uitgescheiden. Hoge concentraties kunnen leiden tot afzetting van oxalaatstenen in de nier met nierfalen en sterfte tot gevolg. Bij de cavia komen geen oxalaatstenen voor, ook niet na de opname van meer vitamine C dan het optimale bereik voor caviavoeders. Een teveel aan vitamine C wordt in het lichaam van de cavia volledig afgebroken (tot water en koolstofdioxide) of als zodanig met de urine uitgescheiden.

Ingrid
 

maxima

VIP
Lid
24 aug 2007
Berichten
5.710
Reacties
28
Locatie
achterhoek
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.757
Reacties
9.052
Locatie
ZH
Land
Netherlands
Aantal Cavia's
2+
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top