• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 17 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

Schurft/schimmel/luizen/vachtmijten/demodex


Daann

VIP
Lid
11 mrt 2012
Berichten
15.814
Reacties
10.827
Locatie
Maastricht
Website
www.csdevlam.jimdo.nl
Aantal Cavia's
6
Country flag
Schurft

Schurft wordt veroorzaakt door een mijt (Trixacarus caviae). De mijt graaft zich in in de huid van de cavia wat hevige jeuk veroorzaakt.
trixacarus.jpg
Trixacarus

Symptomen:

Het begint met kleine schilferige plekjes op de rug en de achterhand van de cavia. De cavia krijgt last van hevige jeuk, haaruitval en verliest gewicht. Door het krabben en bijten ontstaan kale, bloederige plekken en korsten. De jeuk kan zo ernstig zijn dat de cavia soms een stuip of toeval krijgt en verkrampt omvalt op zijn zijde. Wanneer schurft niet behandeld wordt kan het de dood tot gevolg hebben. Het beste is om er zo vroeg mogelijk bij te zijn door je cavia('s) regelmatig na te kijken. De plekjes zijn herkenbaar door overmatige witte huidschilfers. De diagnose wordt gesteld door een huidschraapsel te bekijken onder de microscoop (door dierenarts).

Behandeling:

Het meest effectieve middel tegen schurft is ivermectine (in de handel verkrijgbaar als Ivomec voor rund en schaap). De dosering is 0,02 ml/kg cavia. Het beste kan het 10 x verdund worden dan is het beter toe te dienen aan de cavia. De dosering is dan 0,1 ml voor cavia's onder de 500 gram en 0,2 ml voor cavia's tot 1kg en geef 0,3 ml aan cavia's boven 1 kg. Je kan het oraal ingeven (injectiespuitje van 1ml). Het wordt ook vaak geïnjecteerd. Je kan als je het oraal toedient beter ietsje teveel geven dan te weinig. Soms laat de cavia het namelijk uit z'n bek lopen. Dierenartsen geven in erge gevallen zelfs tot 0,5 ml onverdunde Ivomec. Het beste is echter om met een lage dosering te beginnen, als het niet goed genoeg werkt kan altijd later nog een hogere dosering gegeven worden. Ivomec is alleen verkrijgbaar in grote verpakking (50ml). Het is handig om dit te kopen als je cavia's fokt.

Als je maar een paar cavia's hebt dan kan je het proberen met Beaphar anti parasiet beaphar.jpg, wat verkocht wordt in dierenwinkels. Hier zit ook ivermectine in. Dit middel wordt op de huid gespoten. Het kan heel goed gebruikt worden als de schurft nog niet zo heel erg is. Kleine plekjes zijn er goed mee te behandelen.

Als de cavia grote kale plekken heeft dan kan je het beste naar de dierenarts gaan. De dierenarts geeft Ivomec door middel van een injectie. Deze injectie moet twee keer herhaald worden. Zichtbare verbetering treedt op na de tweede toediening.

--------------------------------------------------------------------------
Schimmel (ringworm)

Ringworm is een schimmelinfectie van meestal Tricophyton mentagrophytes of Microsporum gypseum.

Symptomen:

Ringworm begint met kale plekjes met witte schilfertjes, op de kop rondom de ogen, oren, neus en mond en op de poten. Zonder behandeling verspreidt het zich over het gehele lichaam. In een erge vorm ontstaan bloederige plekjes met korsten. De diagnose wordt gesteld door een huidschraapsel onder de microscoop te bekijken (door dierenarts).

Ringworm is ook voor mensen besmettelijk! Op de mensenhuid vormt het een rode plek die zich vanuit het centrum naar buiten uitbreidt. In het centrum herstelt de huid zich weer en zo ontstaat er een ring die zich steeds verder uitbreidt. De huid is rood en bedekt met blaasjes die ontzettend jeuken.

Behandeling:

Een effectief middel is Imaverol imaverol_se17010.jpgvoor runderen, paarden en honden. De cavia wordt hier in gebaad (50 keer verdunnen). Wrijf het middel goed in de vacht. Het middel mag niet uit de vacht worden gespoeld. De cavia moet hier vier maal in gebaad worden met 4 dagen ertussen. Meestal treedt verbetering op na de derde keer baden.

Sinds kort is er ook Beaphar Anti-Schimmel te koop.
Anti.jpg

Een andere behandeling is de toediening van griseofulvine tabletten van 125 mg griseofulvine gristabletten.jpg. De dosering is 25 mg/kg cavia. Één keer per dag wordt dus een vijfde deel van een tablet ingegeven. Dit moet gedurende 4-6 weken worden gegeven. Geef geen griseofulvine aan zwangere zeugjes of dieren jonger dan 12 weken. Het kan afwijkingen aan de ongeboren vrucht veroorzaken. Gebruik dit middel alleen in zeer erge gevallen.
Dit medicijn is ook in vloeibare vorm, zogenaamde 'drops', verkrijgbaar grisoraldrops_opti.jpg

Het hok kan schoongemaakt worden met Chloorhexedine of Ivamerol om de schimmelsporen te doden.

Kleine plekjes kan men behandelen met antischimmelcrème.
--------------------------------------------------------------------------
Luizen

Luizen zijn met het blote oog goed zichtbaar. Het zijn kleine langwerpige bleekgelig-witte doorzichtige beestjes van ongeveer 1,5 mm lang. Ze krioelen tussen de haren door. Ze veroorzaken jeuk. De eieren (neten) zitten aan de haren vastgeplakt rond de oren, in de nek en op de achterhand.
glir.jpg
Gliricola porcelli

Een filmpje over luizen bij een cavia
Symptomen:

De vacht ziet er wat dof uit en ligt niet netjes glad aan. Soms ontstaan kleine kale plekjes door het bijten of krabben.

Behandeling:

Luizen zijn goed te behandelen met Beaphar anti parasiet beaphar.jpg

Een homeopathische etherische olie kan de cavia ook van de luizen afhelpen. Dit middel heet Sassafras olie en is verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel (soms moeilijk verkrijgbaar). Het doodt zowel de luizen als de eieren. De cavia moet helemaal met de olie worden ingewreven. Vermijd ogen en genitaliën. Let op, vier druppels is meer dan genoeg want het is een sterke olie. Na veertien dagen de behandeling zonodig herhalen.

Andere oliën die ook kunnen werken zijn lavendelolie en tea tree olie.

--------------------------------------------------------------------------
Vachtmijten

Deze mijten zie je soms als kleine spikkeltjes aan de haren op de achterhand. Vaak komen ze uit het hooi. Op lichte of zeer donkere dieren vallen ze sneller op. De cavia heeft er geen last van. Ze veroorzaken geen problemen, ook niet als de cavia er helemaal mee vol zit. Voor de show moet een cavia echter schoon zijn en dus ook vrij van vachtmijten. Door de cavia te wassen verdwijnen de vachtmijten. Een andere effectieve manier is de cavia een druppel 'tea tree olie' (verkrijgbaar bij natuurvoedingwinkels) door de vacht te wrijven.

Wanneer je met je dieren naar een show moet en de vachtmijten zijn in grote getalen aanwezig in de vacht van de cavia's kan een vlooienpoeder voor honden en katten worden gebruikt, dit is echter wel slecht voor de gezondheid van de cavia en moet dus zo min mogelijk worden gebruikt.

--------------------------------------------------------------------------
Demodex

Een mijt die ook schurft kan veroorzaken is Demodex (Demodecosis). Deze mijtensoort is bij ieder gezond dier en mens in de huid in lage aantallen aanwezig en veroorzaakt eigenlijk nooit problemen. Als echter de weerstand van het dier afneemt kan de cavia gevoellig worden voor demodex en kan de mijt zich uitbreiden wat erge jeuk veroorzaakt. In stresvolle situaties kan demodex optreden.
demo.jpg
Demodex
Symptomen:

Haaruitval en kale plekken met wittige huiduitslag en een schilferige huid op de kop en de voorpoten. Het begint aan de voorkant en breidt zicht via de rug uit naar de achterkant van het lichaam. De huid kan door het krabben openscheuren wat erge pijn veroorzaakt bij het dier. De huid ziet er ook droog uit.

Behandeling:

Demodex wordt vaak aangezien voor 'gewone' schurftmijt of schimmel. Behandeling met Ivomec is niet effectief en ook een schimmelshampo niet. Ondertussen breidt de demodex zich alleen maar verder uit. Door een huidschraapsel onder de microscoop te leggen kan bepaald worden of men te maken heeft met schurftmijt of demodex.

Bij honden en katten en katten komt demodex regelmatig voor (in verhouding tot cavia's). Er bestaat een middel dat wordt gebruikt als honden en katten demodex hebben. Dit middel heet Ectodex en is echt een paardemiddel. Op de verpakking staat hoe het middel gebruikt moet worden of vraag het aan de dierenarts.

Schakel bij twijfel altijd de dierenarts in!

trixacarus.jpg imaverol_se17010.jpg gristabletten.jpg grisoraldrops_opti.jpg beaphar.jpg demo.jpg glir.jpg
 
Onderwerp starter Soortgelijke onderwerpen Forum Antwoorden Datum
123cavia Luizen en schurft of schimmel Ziekten 2
Bumblebee Schimmel of schurft Ziekten 17
Pukky Wie kan mij helpen? Ziekten 15
Rogina Wat kan het zijn? Ziekten 1
CheyennneeP Schurft / schimmel Ziekten 5
Lynn36 Schimmel of schurft? Ziekten 13
Amdan cavia's met "vlekken" wat is dit? Ziekten 18
Buurmanenbuurman Weet iemand wat dit is? Ziekten 4
Claug Onze 2 jonge caafjes hebben kale plekken.. Ziekten 6
Caviaftw Schurft/schimmel naaktcavia? Ziekten 40
Sterre/NouNou/Sophie Schurft, schimmel of parasitair... Ziekten 4
Marrie_caaf Schurft/schimmel? Ziekten 9
Curly20 Plekje op neus. Schurft? Ziekten 7
mamacil Shurft of schimmel of iets anders?? Ziekten 8
Angela1967 Cavia heeft een plekje Ziekten 14
Debbykoops Is dit schimmel of schurft? Ziekten 8
truipers Schurft of schimmel Ziekten 4
☆Lenie☆ Is dit schurft? Ziekten 8
Dreetje Wat is dit? Ziekten 3
Juudje Is dit schurft? Ziekten 1
RosanneVvE 2 Cavia's van ruim 8 weken schurft Ziekten 12
Janneke1004 Schurft/schimmel Ziekten 28
Roos8 Schurft of schimmel? Ziekten 2
Miies Schimmel of schurft ? Ziekten 12
Chana Schimmel of schurft? Ziekten 3
Michele! Schurft of schimmel? Ziekten 3
Egni Schurft/mijt of toch iets anders? Ziekten 9
wendypendy93 Schurft en schimmel Ziekten 3
Kaal plekje. Schimmel/schurft? Ziekten 6
Schurft of Schimmel Ziekten 12
DoorM Naar de da? Ziekten 11
Kim Cavia Schurft of schimmel Ziekten 59
Lieve Wat is dit? Bijtwondjes/krabwondjes/ schurft/schimmel? Ziekten 4
Schurft/ Schimmel? Ziekten 3
RvanLeusen Huidziekte? Maak me zorgen :( Ziekten 9
Hoe snel breidt schurft of schimmel uit? Ziekten 37
Medina Schimmel of schurft? Ziekten 5
Schurft of schimmel Ziekten 22
Jelly Wat is dit?? Ziekten 6
_leentje_ Schurft? Schimmel? Ziekten 10
Boffertje Schimmel of schurft? Ziekten 5
arina78 Schurft/Schimmel gaat niet over Ziekten 31
Pat Schurft/schimmel of iets anders? Ziekten 3
MarLui Is dit schurft/schimmel? ( met foto ) Ziekten 22
Lotus Schimmel en schurft bij konijnen Vragen over andere dieren 6
Gaby Schurft of toch iets anders? Ziekten 16
Schurft, schimmel? Ziekten 16
Hemmingway Schimmel/schurft: slaapmutsen wassen of weggooien? Ziekten 9
caviaGrizzly Schimmel of schurft? Ziekten 21
iris09 Schimmel, schurft, gebeten? Ziekten 29
Soortgelijke onderwerpen


Top