• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community met alleen sponsor advertenties.

Medicijnen en hulpmiddelenlijst


Status
Niet open voor verdere reacties.
Hier kunnen we een lijst samen stellen van woorden die men zoal gebruikt in de (medische)verzorging. Zodat je wanneer er in een topic gesproken wordt over bepaalde medicijnen, je dit kan opzoeken.
Wanneer er in de lijst staat: verkrijgbaar bij de dierenarts, moet een dier altijd gezien worden door een DA, ookal staat er dat je het online kan bestellen!!!!

Het is niet de intensie om in de schoenen van de dierenarts te gaan staan, zelf te gaan dokteren. Maar echt bedoelt als een naslag!

Lijst tot nu toe:
A
Aeropax: middel tegen gasvorming, tabletvorm. Humaan middel maar zeer goed in te zetten bij cavia's. verkrijgbaar: helaas enkel in België bij de apotheker. Infacol is wel in nederland verkrijgbaar en er zit dezelfde werkzame stof in(simeticon). Is verkrijgbaar als suspensie bij Kruidvat bij babyartikelen/medicatie. Voordeel van de suspensie is dat je het makkelijker kan geven, maar eenmaal open is het maar beperkt houdbaar.

All in one: de samenstelling wordt niet prijsgegeven, enkel te verkrijgen via de World Cavie Club (op shows e.d.).

Antisedan: tegeninjectie bij spuitnarcose
B
Bactrimel: AB, zelfde werkzame stof als Sulfatrim,
Hoe te gebruiken: oraal toe te dienen.
Verkrijgbaar bij: de dierenarts

Baytril: AB, zelfde werkzame stof als enrofloxoral.
Hoe te gebruiken: oraal toe te dienen.
Verkrijgbaar bij: de DA

Betadine: ontsmettend middel, altijd in huis hebben om (verdund) te gebruiken voor het uitspoelen van de baarmoeder bij mogelijke ontsteking, bv. wanneer je met de bevalling moest helpen.

Beaphar anti-schurftspray: volwassen cavia 5 nevels, jonge 2. Goed inmasseren. Behandeling na 1 week herhalen.

Beapharpipetjes:

Bumblefootzalf (tegenwoordig: Perfect Paws): Unieke zalf die zeer effectief is in de bestrijding van bumblefoot. Helaas nog zeer onbekend bij dierenartsen, maar er zijn prachtige resultaten mee te boeken. Verkrijgbaar: enkel bij Knoevelshop

C
Calcium-magnesium drank: tegen melkziekte. Van diverse merken verkrijgbaar bij grootvee-winkels als Boerenbond en Welkoop. Gebruik: preventief 1 ml. bij duidelijke ontsluiting. Bij zeugen die in overconditie aan de zwangerschap begonnen zonodig na enkele dagen of bij volledige ontsluiting herhalen. Bij tekenen van melkziekte (zie topic over complicaties) direct elk half uur 1 ml geven tot verbetering zichtbaar is en/of tot de dierenarts een calcium-magnesium injectie geven kan.

Carprofen (drops): ontstekingsremmer en pijnstiller
Hoe te gebruiken: orale toediening.
Verkrijgbaar bij de dierenarts.

Cavasan/cafzalf (oogzalf met antibiotica): voor ontstoken en/of beschadigde oogjes.
Hoe te gebruiken: een drupje op het oog laten vallen.
Verkrijgbaar bij: de dierenarts.

Chanca Piedra: kruidenformule (poeder) die helpt bij blaasstenen. Vergruist kleine blaasstenen zodat deze uitgeplast kunnen worden. Verbetert de blaasconditie. Verkrijgbaar: online

Cisaral drops: werkzame stof = cisapride. Stimuleert de darmactiviteit.
Erg handig middel bij knagers die een tijdje niet hebben gegeten, om alles weer op gang te brengen.
bevordering van de maaglediging (helpt de darmen op gang te komen)
Verkrijgbaar bij: Dierenarts en online.

Colloidaal zilver: natuurlijke antibiotica, versterkt de weerstand en kan ideaal worden gegeven bij bv beginnende verkoudheid.
Verkrijgbaar bij: Online

Colloidaal zilvercreme: bacterie en schimmeldodend, ook te gebruiken bij eczeem e.a. huidaandoeningen.
2x daags op de aangedane plekken smeren. Verkrijgbaar bij apotheek. Koel bewaren.

Critical Care: dwangvoer, met toegevoegde vitamine C. Wordt gebruikt in periodes dat cavia's te ziek zijn om zelf te eten of een oppepper nodig hebben. Ook zeer geschikt om weesjes mee groot te brengen (evt aanmengen met lammetjesmelk) Verkrijgbaar bij de dierenarts of online.

Cystease: tabletten bij ernstige blaasproblemen die de blaaswand doen ontspannen. Gebruik is bekend bij katten, maar ook effectief bij cavia's. Enkel in overleg met dierenarts gebruiken! verkrijgbaar: dierenarts

D
Daktarin: zalf tegen schimmel
Verkrijgbaar bij: drogist (ook als huismerk)

Dectomax pour on: ideaal middel tegen luisjes, druppeltje achter de oren, verkrijgbaar bij DA en online.

Dermielzalf: honingzalf, uitstekend te gebruiken bij wonden, abcessen en huidontstekingen, verkrijgbaar bij DA of online

Diastop-poeder: kruidenpoeder die op natuurlijke en veilige wijze diarree doet stoppen bij dieren. Verkrijgbaar: online en bij een enkele dierenarts.

Domitor: spuitnarcose, toe te dienen bij de DA maar liever zo min mogelijk gebruiken. Wordt ook als inleiding bij narcose gebruikt.

Doxoral Drops: AB, wordt minder gegeven omdat diarree veel voorkomt als neveneffect, oraal toe te dienen. Bij de DA

Druivensuiker: geeft energie bij uitputting en zwakte (ook bv. zwakke baby's). Vermengen met wat water en in een spuitje (zonder naald) in het bekje geven. Verkrijgbaar: drogist, online.

E
Echinicea: in meerdere vormen verkrijgbaar. verbetert de gezondheid en versterkt het immuunsysteem. Verkrijgbaar: online, drogist

Enrofloxoral (drops): tegen (bacteriele) infecties,
Hoe te gebruiken: 2x per dag orale toediening, in 10ml en 30 ml
Verkrijgbaar bij: dierenarts, online

Eurologist: kruidenformule (tabletten) die helpt bij blaasproblemen. Spoelt de blaas en verbetert de blaasconditie. Niet hetzelfde als Urologist! Verkrijgbaar: online

F
Fluimicil drank: Humane slijmoplosser die kan worden ingezet bij cavia's met een reutel. Verkrijgbaar bij drogist. Bij voorkeur junior-variant.

Fucithalmic: alternatieve oogzalf voor cafzalf. Zelfde werking. Druppelen in het oog. Verkrijgbaar: dierenarts

G
Gastro: kruidenformule (tabeltten) bij gasvorming en diarree. Verkrijgbaar: online

H
Hydrocortiderm, en is een flesje van 60 ml
Het is lang houdbaar en kan op elk wondje gesmeerd worden. Het is een hele zachte créme en iwellicht dat het ook een beetje verkoelend werkt

I
Infacol: zit dezelfde werkzame stof in als in Aeropax (simeticon). Tegen gasvorming. Is verkrijgbaar als suspensie bij Kruidvat bij babyartikelen/medicatie. Voordeel van de suspensie is dat je het makkelijker kan geven, maar eenmaal open is het maar beperkt houdbaar.

Imaverol: tegen schimmel.
Hoe te gebruiken: Wassen met verdunde emulsie, 4 keer behandelen met telkens 3 a 4 dagen ertussen, in 100ml of 1 liter
Verkrijgbaar bij: veevoederzaken sommige dierenwinkels of dierenarts, ook online verkrijgbaar

Isofluraan: werkzame stof bij gasnarcose.

Iverquantel Drops: oraal middel tegen schurft, bij de DA.

Ivomec: enige echt werkzame stof tegen schurft. Bij ernstige schurft in injectievorm toe te dienen bij een DA, minstens 3 keer met een week ertussen. Ook in andere vormen verkrijgbaar, zoals Ivomec Pour On en Stronghold. (Ivomec is de merknaam. De werkzame stof heet 'ivermectine')

J

K
Kamillethee(afgekoeld) voor het deppen van oogjes(werkt kalmerend)
Verkrijgbaar bij: in bijna elke supermarkt.

L
Lammetjesmelk: meest natuurlijke melkvervanger voor kleine cavia's waarvan de moeder te weinig melk geeft of die wees geworden zijn. Verkrijgbaar: online, winkels.

Luchtwegsiroop: drank op basis van natuurlijke ingrediënten, helpt bij cavia's met luchtwegproblemen, ondersteunt bij bv. reutelen, hoesten of kuchen. Verkrijgbaar: enkel bij Knoevelshop


M
Metacam: pijnstilling, wordt vooral veel in België gegeven, oraal toe te dienen (zeer lage dosering), verkrijgbaar bij de DA.

Metacloral Drops: tegen misselijkheid/gebrek aan eetlust, oraal toe te dienen, verkrijgbaar bij de da

Miconazol-crème of -zalf. Onder diverse merknamen te krijgen bij de apotheek, maar ook als eigen huismerk. Bekendste merknaam is MYK. Deze zalf is werkzaam tegen schimmel en kan gebruikt worden om een behandeling met Imaverol te ondersteunen, of bij een minimaal beginnende schimmel kan ook lokaal insmeren (2x daags) met de zalf al afdoende zijn zonder Imaverol.

N
Neem: Neem is een veelgebruikt ingrediënt in producten die helpen bij schimmel en ondersteunen bij schurft. Zit meestal in shampoo's en lotions. Stinkt enorm maar kan wonderen verrichten op aangedane plekken. Verkrijgbaar: oa. enkele producten in Knoevelshop, online

Nizoral shampoo: ook goed tegen beginnend schurft

O
Otimectin: bestrijding van oormijt (dierenarts).

Otoclean: oorreiniger, gebruik bij vieze oortjes of als hulpmiddel bij oorontsteking. Verkrijgbaar: dierenarts

Oxytocine: weeënopwekkers, worden geïnjecteerd bij weeënzwakte gedurende een bevalling. Dienen altijd toegediend te worden door een dierenarts.


P
Panacur: om te ontwormen, oraal toe te dienen, verkrijgbaar bij de DA.

Perfect Paws (voorheen: Bumblefootzalf ): Unieke zalf die zeer effectief is in de bestrijding van bumblefoot. Helaas nog zeer onbekend bij dierenartsen, maar er zijn prachtige resultaten mee te boeken. Verkrijgbaar: enkel bij Knoevelshop

Piggy Nurse: unieke formule die helpt bij uitdroging, energie geeft en de weerstand versterkt. Onmisbaar bij zieke cavia's of cavia's die wel wat extra's kunnen gebruiken. Verkrijgbaar: enkel bij Knoevelshop

Protexin: probiotica, houdt de darmflora gezond. Kan solo gegeven worden bij darmproblemen, maar kan ook naast antibiotica gegeven worden om de darmen niet te zwaar te belasten. Protexin Fibre-plex. pastavorm.

Q

R
Respire: kruidenformule (tabletten) voor cavia's met chronische luchtwegproblemen. Verkrijgbaar: online.

Rimadyl: pijstilling, per injectie door een dierenarts toe te dienen, meestal na een operatie

S
Science Recovery: dwangvoer, let op: zonder toegevoegde vitamine C. Wordt gebruikt in periodes dat cavia's te ziek zijn om zelf te eten of een oppepper nodig hebben. Verkrijgbaar bij de dierenarts of online.

Stronghold: is een erg heftig middel wordt alleen bij de dierenarts verkocht.
Het wordt in principe voor honden en katten het meest gebruikt.
Beschermt de hond of kat tegen vlooien én wormen (zoals o.a. hartworm, spoelworm etc.) in een toediening
Tevens werkzaam bij verschillende soorten mijt waaronder oormijt
Ook effectief bij vlooienallergie, schurft en bijtende luizen
De werkzame stof is selamectine welke al gebruikt mag worden bij pups en kittens van 6 weken oud
Handig en veilig in gebruik, zelfs net na het aanbrengen is er geen gevaar bij het oplikken
Werkingsduur: 1 maand
NB: niet iedereen is het erover eens dat dit een geschikt middel is voor cavia's.


Spasmoglucinol: medicatie om de blaas te doen ontspannen, kan verlichting geven bij blaasstenen en blaasgruis, verkrijgbaar bij de DA. Niet overal bekend als middel bij cavia's.

Spirea-siroop: natuurlijke pijnstilling en ontstekingsremmer. Is veiliger om op langere termijn te geven, is iets lichter dan Caprofen. Verkrijgbaar: enkel bij Knoevelshop

Sulfatrim drops: antibiotica.
Hoe te gebruiken: ooraal toedienen.
verkrijgbaar bij DA en online

Surolan: tegen schimmel (kleine plekjes) en oormijt.
Hoe te gebruiken: 2x per dag aanbrengen (soort zalfje), gedurende ongeveer 3 weken
Verkrijgbaar bij: dierenarts


T
Tea Tree Olie: wordt verdund gebruikt bij kale, droge, schilferige plekjes of als ondersteuning bij schurft- en schimmelplekken. Let op: tea tree olie is niet geheel zonder risico, bij te zwakke verdunning kan tea tree olie brandwonden veroorzaken en zelfs het zenuwstelsel aantasten. Altijd donker en koel bewaren!! Toepassing: goed verdund op plekjes aanbrengen. Verkrijgbaar: online, drogist.

U
Utero Vetsem: reinigt de baarmoeder en ondersteund bij de bevalling.
Hoe te gebruiken:
Verkrijgbaar bij (enkele) Dierenartsen en online.

V
Vaseline of uierzalf: vettende zalven, te smeren op de wondranden van opengemaakte of opengebarsten abcessen om te voorkomen dat deze te snel weer dichtgroeien: de pus moet enkele dagen vrijelijk het abceskapsel kunnen verlaten.

Vetramil / Dermielzalf: honingzalf, uitstekend te gebruiken bij wonden, abcessen en huidontstekingen, verkrijgbaar bij DA of online.


Wie volgt?
.
 

eppo0001

Gast
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Manièra

Zeer ervaren
Lid
7 jan 2007
Berichten
1.910
Reacties
74
Locatie
nabij R'dam
Aantal Cavia's
5
Landen vlag
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

DaphneKuiper

Gast
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 
Lid
6 jun 2008
Berichten
18.120
Reacties
2.259
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

maxima

VIP
Lid
24 aug 2007
Berichten
5.710
Reacties
28
Locatie
achterhoek
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Lotje

Gast
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

jennifer

Ervaren
Lid
30 jan 2009
Berichten
666
Reacties
31
Locatie
Rotterdam
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

maxima

VIP
Lid
24 aug 2007
Berichten
5.710
Reacties
28
Locatie
achterhoek
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Dino

VIP
Lid
25 sep 2008
Berichten
10.190
Reacties
634
Locatie
Noord Holland
Website
www.wix.com
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

maxima

VIP
Lid
24 aug 2007
Berichten
5.710
Reacties
28
Locatie
achterhoek
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

maxima

VIP
Lid
24 aug 2007
Berichten
5.710
Reacties
28
Locatie
achterhoek
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Osie Dosie en Dumpy

Gast
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Dino

VIP
Lid
25 sep 2008
Berichten
10.190
Reacties
634
Locatie
Noord Holland
Website
www.wix.com
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 

Dino

VIP
Lid
25 sep 2008
Berichten
10.190
Reacties
634
Locatie
Noord Holland
Website
www.wix.com
Je moet eerst inloggen of je registreren om dit antwoord te kunnen bekijken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top