• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten Oktober 2016


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
kln_tr.gif

Geldigheidsduur RHD-entverklaring
Bij de registratie van de combinatie-entstof tegen RHD 1 en 2 zijnde Filavac VHD K C + V is vastgesteld dat deze entstof een beschermingsduur heeft van 12 maanden, mits de dieren ten tijde van de enting minimaal 10 weken oud waren. Voor de overige entstoffen tegen RHD 2 mag het entformulier niet ouder dan 7,5 maanden zijn, waarbij voor hen, die al in mei gevolg hebben gegeven aan onze oproep om hun konijnen te gaan enten, niet gedupeerd moeten worden voor de Bondsshows. Entbewijzen uit mei 2016 zijn ook geldig in januari 2017 op de Bondsshows.

Door RHD nieuwe kansen voor KLN, verenigingen en fokkers
Op deze RHD-2-epidemie zaten we bepaald niet te wachten! Het overkomt ons zomaar! Toch biedt de RHD-epidemie, zoals dat zo vaak gaat met tegenslagen, ook weer nieuwe uitdagingen en kansen.
Ondanks dat de konijnenfokkers echt geen voorstanders zijn van vaccineren, hebben ze toch massaal gekozen voor de verstandigste oplossing. Zij hebben laten zien dat zij een starre mening t.a.v. het enten los kunnen laten als dat nodig blijkt te zijn. Chapeau! Een maand of wat geleden hadden we dat niet durven dromen.
De media hadden veel belangstelling voor onze stelling t.a.v. RHD. We zijn op de landelijk radio en TV geweest en vele regionale zenders en dagbladen hebben hier ook aandacht aan besteed. Dank aan hen die daar niet zelden veel energie in hebben gestoken.
Kans 1: Ledenwerving. We weten allemaal dat dierenartsen flinke bedragen vragen voor een enting van enkele konijnen. Verenigingen kunnen daarom reclame maken voor hun vereniging door aan te geven dat je met een lidmaatschap veel goedkoper uit bent als je een paar konijnen wilt laten enten.
Kans 2: Betere verkoopprijzen voor je overtollige konijnen. Als je je overtollige konijnen te koop aanbied, kun je met de vermelding dat ze tegen RHD zijn gevaccineerd, betere prijzen vragen.
Zowel verenigingen als fokkers stralen zo ook een goed imago uit.

KLN subsidiepot voor 2016 is leeg
Het beschikbare budget om verenigingen te ondersteunen bij de aanschaf van PR-middelen is praktisch op. Daarom kan het zijn dat uw ingediende subsidieaanvraag niet meer gehonoreerd wordt. Wij gaan proberen de meest effectieve PR-middelen t.o.v. de laagste kosten nog zoveel mogelijk te honoreren tot de pot helemaal leeg is.

Fokkerijadvies
Geert Boink, voorzitter de Stichting Zeldzame Huisdierrassen meldt dat Kor Oldenbroek van het Centrum voor Genetische bronnen Nederland (CGN) nu met pensioen is. GCN is het onderzoekcentrum waar o.a. ook het sperma van onze Nederlandse hoender en konijnenrassen is opgeslagen. Door SZH werd dhr. Oldenbroek ingehuurd voor het begeleiden van fokkerijprojecten.
De SZH heeft door de verminderde subsidie geen financiële mogelijkheden meer om andere genetische experts in te huren. De Stichting richt zich nu vooral op de ondersteuning van rasorganisaties in communicatie, organisatie, afzet van dieren en in voorlichting (zoals het werven en toerusten van nieuwe fokkers).
Wel kan SZH speciaalclubs in contact brengen met de juiste personen bij CGN, die vanuit hun ervaring foktechnische adviezen kunnen geven. U moet daarbij denken aan populatieanalyses, adviezen over duurzame fokkerij en eventuele andere onderzoeksvragen, zonder daarbij te denken aan een opdracht tot een gericht onderzoek. Er zullen weinig speciaalclubs zijn, die dat kunnen bekostigen. Soms zitten speciaalclubs met genetische (fokkerij)vragen en kunnen ze zo misschien antwoord krijgen.
Contactpersoon bij SZH: Nonja Remijn, bureaucoördinator, 06-54922275, nonja.remijn@szh.nl

60e Waterpoortshow afgelast
PKV Sneek is er met de Gemeente Súdwest-Fryslân niet uitgekomen om de noodzakelijke reparaties aan het dak van de Veemarkthallen te laten uitvoeren, die nodig zijn om daar een kleindierenshow te kunnen houden. Omdat de PKV Sneek het welzijn van de dieren zo niet kan garanderen en zij ook niet tijdig een passende vervangende ruimte konden vinden, is besloten de Waterpoortshow af te gelasten. Daarmee gaat ook de provinciale bondsshow bij de Waterpoortshow niet door, maar die is gelukkig overgenomen door de Frieslandshow te Dokkum.
Het ligt ook niet in de lijn van de verwachtingen dat de Gemeente de noodzakelijke dakreparaties later gaat uitvoeren, dus gaat het zoeken naar een passende locatie voorlopig nog door, in de hoop volgend jaar wel weer een Waterpoortshow te kunnen organiseren.

Keurmeester Alex Verhelst overleden
Op woensdag 24 augustus jl. werd laat op de avond het ontstellende bericht bekend gemaakt dat Alex Verhelst, A-keurmeester konijnen, op 42 jarige leeftijd plotseling is overleden. Naast zijn keurmeesterschap was Alex o.a. hoofredacteur van Fokkersbelangen en hoofdbestuurslid keurmeestersaangelegenheden van KLN. Ook bij de Duitse bond ZDRK was Alex een graag gezien gast. In het laatste maandblad Kaninchen sprak men in zijn verband nog van “een begenadigd spreker”.

Keurmeester Masja van Dillen gestopt
Na lang overwegen heeft C-keurmeester konijnen Masja van Dillen besloten om te stoppen. Omdat ze de tijd niet kan vinden om zich verder te bekwamen in het keurmeestersambt en zij dat wel een voorwaarde vindt, heeft zij dit besluit genomen. Ook langs deze weg bedankt zij m.n. haar leraren Tonnie Oomen en Patrick Bakker.

Keurmeester Bardine in ’t Veld gestopt
Bardine in ’t Veld heeft besloten te stoppen als C-keurmeester hoenders en dwerghoenders. De impact van aanstaande keuringen hebben haar na lang wikken en wegen tot dit besluit doen komen.
Ze blijft nog wel voorlopig keurmeester Serama’s om de gereserveerde keuringen voor die diergroep gestand te kunnen doen. Bardine bedankt haar collega-keurmeesters die haar steeds op prettige wijze hebben gesteund en kijkt met veel plezier terug op de keurmeesterscongressen.

Enkele Italiaanse keurmeesters geschorst
De statuten van de Entente schrijven voor dat een in zijn land geschorste keurmeester daarmee ook geschorst is in geheel Europa (§ 14.6).
De Italiaanse bond FIAV heeft om niet nader genoemde reden de volgende vijf keurmeesters van 19-06-2016 tot 18-06-2017 geschorst: Ferri Fabio, Nicolini Joshua, Mazza Giovanni, Cavagnini Ugo en Mazzeo Sandro.
Het ligt niet zo voor de hand, maar eventueel gemaakte afspraken met deze keurmeesters in genoemde periode kunnen dus niet doorgaan.

Poultry Expertise Centre
De gemeente Barneveld wil €100.000 uittrekken voor de ‘doorontwikkeling’ van het Poultry Expertise Centre, waarvoor uiteindelijk 2,6 miljoen is geraamd. Dit internationale kenniscentrum voor de pluimveesector in Barneveld moet op termijn zelfvoorzienend worden.
Diverse pluimveeorganisaties, waarvan de meeste in Barneveld hun standplaats hebben, richtte drie jaar geleden het Poultry Expertise Centre (PEC) op, dat moet uitgroeien tot hét internationale kennis- en trainingscentrum voor de pluimveesector. Er is onder meer een lectoraat ‘Gezonde Pluimveehouderij’ en een internationale MBA-opleiding (Master of Business Administration) ontwikkeld. Daarnaast zijn landelijke mbo- en hbo-opleidingen op het gebied van pluimveehouderij verbeterd."
Door het overdragen van kennis kan het centrum de positie van Nederland als exporteur in de wereld handhaven en uitbouwen.
Momenteel wordt de laatste hand gelegd de showcase pluimveestal nabij het Groenhorst College.
Mogelijk kan onze hobbysector straks ook gebruik maken van het kenniscentrum.

Nog steeds HPAI in zuidwest Frankrijk
Sinds eind 2015 heeft het zuidwesten van Frankrijk te kampen met uitbraken van hoog pathogene vogelgriep H5 met verschillende N varianten. In deze regio zitten met name wat kleinschaliger eenden- en ganzenhouderijen. Nadat de situatie in het voorjaar tot rust leek te zijn gekomen, zijn er deze zomer weer verschillende nieuwe uitbraken gemeld, de laatste op 5 augustus op een eendenbedrijf in het departement Aveyron. Op de website van de Franse overheid kunt u de actuele situatie volgen (Influenza aviaire : le suivi des foyers en France | Alim'agri). Voorzichtigheid is dus geboden voor eventuele aankoop van pluimvee uit dat gebied.

Informatieplein Noordshow
Het KLN bestuur heeft, gezien het succes van de vorige edities, weer de intentie om samen met de speciaalclubs Hét Informatieplein in te richten op de Noordshow. Informatieverstrekking over de verschillende rassen is de belangrijkste drijfveer en dat levert meestal voor speciaalclubs ook wat leden op.
De speciaalclubs zullen daarvoor binnenkort benaderd worden door portefeuillehouder Jan Renes. Ideeën van de deelnemende speciaalclubs zijn uiteraard ook welkom. Ook dat kan met Jan Renes besproken worden.

Geri Glastra
Secretaris a.i.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2013 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top