• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten november 2016


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
kln_tr.gif
10 Tips over omgaan met de media.
Naar aanleiding van de recente aandacht vanuit de media rondom de RHD2 problematiek kwam er veel publiciteit op ons af. Daarbij bleek dat het soms best lastig is om op een juiste en doeltreffende wijze om te gaan met de pers. Bestuurders en leden, verspreid door het land, worstelden soms met de richting die het journaille koos. Mocht ook u in de toekomst in aanraking komen met de pers dan hebben we wat tips voor u!

De media heeft ons nodig; wij zorgen namelijk voor de content die zij nodig hebben om hun krant, actualiteitenrubriek, magazine, vakblad of webpagina te vullen. Een journalist heeft echter niet altijd dezelfde doelstellingen dan wij, dat is een spanningsveld. De doelstelling van een journalist is om interessant en objectief nieuws te brengen voor zijn/haar doelgroep, terwijl onze doelstelling is om positief en herkenbaar in het nieuws te komen.
Een nieuwsbericht heeft nieuwswaarde als het aan (één of meerdere) voorwaarden voldoet, namelijk:
- Actueel
- Buitengewoon (anders dan al het andere nieuws)
- Maatschappelijk relevant
- Sensatie (bij sommige media)
Een journalist stelt kritische vragen of stuurt de boodschap een bepaalde kant uit waarvan hij/zij vindt dat het nieuwswaarde heeft. Zijn/haar doel is niet om anderen/organisaties voor het blok te zetten of om negatief over te schrijven, maar hij/zij wil ook niet gebruikt worden als reclamemedium. Om die redenen wordt meestal de naam van de belangenorganisatie niet in beeld gebracht. Het is dus verstandig om goed na te denken over het potentiële verschil in doelstelling en om daar zo goed mogelijk op in te spelen.

Positief of negatief nieuws?
Omgaan met de media is vele malen eenvoudiger wanneer er goed nieuws te vertellen is. Maar negatieve aspecten of nieuws met impact op en vóór groepen mensen, denk aan maatschappelijk, financieel, op het gebied van dierenwelzijn bijv. heeft vaak meer nieuwswaarde voor een journalist en zijn doelgroep.
Hierbij enkele tips die je zowel bij positieve als negatieve berichten kunt gebruiken. Bewaar ze, zodat je ze nog eens na kunt lezen!
Tip 1: Laat je niet verrassen! Houd de regie over het gesprek (onderwerp); Wanneer een journalist onverwachts belt, ben je misschien nog niet goed voorbereid. Je weet dan nog niet wat de kernboodschap moet zijn (zie tip 2). Vraag de journalist naar zijn/haar contactgegevens en neem na enkele minuten/later tijdstip opnieuw contact op. Op die manier heb je tijd om antwoorden te vinden bij evt. collega’s. Zo houdt je de regie over het gesprek.
Tip 2: Formuleer een kernboodschap. Vertel in één alinea wat het verhaal is. Vertel wel een compleet verhaal. Dit verhaal moeten we consistent vertellen. Dat is best lastig omdat iedereen er vaak een andere invulling aan geeft. Houdt je zoveel mogelijk aan de inhoud van het persbericht. Dit persbericht moet ook aan iedereen binnen de organisatie toegezonden worden!
Tip 3: Wie heb je voor je? Voordat je begint met het vertellen van de kernboodschap (persbericht) is het zinvol om na te gaan met wie je spreekt en welke kant de vragen opgaan. Is het een lokale journalist of een nationaal medium? Heb je in het verleden al vaker met deze persoon gesproken en leidde dat tot een positief of negatief verhaal? Voor welke doelgroep publiceert deze journalist? Je kan dan enkele zaken in je boodschap benadrukken, zodat je zo relevant mogelijk blijft.
Tip 4: Bedenk wat je vooral niet wilt zeggen. Er zijn altijd zaken waar je liever niet op ingaat of waar je het niet over wilt hebben. Noteer deze zaken en zorg dat je niet verleid wordt tot het doen van uitspraken over deze onderwerpen.
Tip 5: Wees altijd eerlijk! Eerlijkheid duurt het langst en zeker in de media. Alles wat je zegt wordt onthouden, opgeschreven en wellicht gepubliceerd. Journalisten gebruiken daarnaast altijd meerdere bronnen en checken wellicht jouw verhaal. Zorg er dus voor dat alles wat je zegt ook de waarheid is.
Tip 6: Geef eerlijk toe als je iets niet weet. Wij zijn ervaringsdeskundig! Maar we kunnen ook wel eens iets niet weten! En dat is ook niet erg. Mochten er vragen gesteld worden waar je het antwoord niet op weet, geef dan ook geen antwoord. Noteer de vraag en geef aan dat je er later op terugkomt of verwijs naar de deskundige binnen je team. Of je kunt de informatie bij anderen navragen en de journalist later terugbellen.
Tip 7 Beantwoord sommige vragen ook niet… We hoeven niet alle vragen te beantwoorden. Geef sowieso geen antwoord als je iets niet zeker weet (zie tip 6), maar reageer ook niet op:
- Hypothetische vragen: je antwoord kan zijn: dat is nu niet aan de orde.
- Suggestieve vragen: blijf altijd bij de kernboodschap, herhaal die desnoods en geef geen antwoord op de vraag zelf.
- Persoonlijke mening vragen: je spreekt niet namens jezelf, maar namens KLN. Blijf daarom weg bij persoonlijke meningen en houd het bij de feiten.
Tip 8: Een ‘Off the record’ vraag bestaat niet! Een journalist is en blijft een journalist, ook als de camera uit staat. Ga dus niet in op het verzoek om vertrouwelijk nog iets te zeggen.
Tip 9: Ga zorgvuldig om met leden die meedoen in een reportage. Probeer daarin te sturen. Vraag leden die representatief zijn voor de vereniging. En die een goed verhaal kunnen vertellen. Probeer zoveel mogelijk stigma’s en veralgemeniseringen daarin te vermijden.
Tip 10: Beëindig het gesprek positief. Ook al ben je flink aan de tand gevoeld door de journalist, laat je niet kennen. Bedank de journalist voor zijn/haar tijd. Vraag of je eventueel de geschreven tekst vóór publicatie mag inzien. En neem hartelijk afscheid!

Rolinka Snijders

Wijziging Prijzenschema KLN
In de tweede ALV 2016 is besloten dat het KLN bestuur aan de kostenkant gaat besparen. Wij willen dat op een zodanige manier doen, dat de leden daar zo weinig mogelijk van merken.
Daarom beknibbelen we niet inhoudelijk op het prijzenpakket, maar stoppen met het beschikbaar stellen van de rozetten, die aan vanen en medailles gekoppeld zijn. Daarmee vervallen alle rozetten die gekoppeld zijn aan de prijzennummers 420 t/m 546 in de Almanak.

Informatie van RHD getroffen konijnenfokkers
Praktisch alle konijnenfokkers en ook wij als KLN bestuur willen graag goedinzicht krijgen in het aantal getroffen konijnenfokkers door RHD(2) en de sterfte onder de dieren. Dat kan echter alleen met de medewerking van de getroffen fokkers.
Op de vorige oproep is nog te weinig respons gekomen om daar conclusies uit te trekken. Daarom verzoeken wij dringend de RHD(2) getroffen fokkers hun schade te melden bij onze portefeuillehouder Showondersteuning en Kwaliteitszorg, Jan Renes:
- Aantal gestorven dieren.
- Aantal dieren dat de besmetting heeft overleeft.
Tel: 0525-652340, e-mail: showondesteuning@kleindierliefhebbers.nl

Waar moeten vraagprogramma’s en catalogi naar toe
De R is weer in de maand en dan komt weer het ene na het andere vraagprogramma bij het KLN secretariaat binnen. Wat verder op in het showseizoen worden die gevolgd door de catalogi. Maar daar doet het secretariaat niets mee.
Op een rustig moment ze wel doorgebladerd en dan verwonderen wij ons niet zelden over de enorme inzet die her en der in het land voor het tentoonstellingswezen wordt tentoongespreid. Petje af!
Het is aardig dat u een vraagprogramma en catalogus naar het KLN secretariaat stuurt, maar verder dan geïnteresseerd doorbladeren doen wij niet. Waar moeten de vraagprogramma’s en catalogi dan wel naar toe? Simpel, kijk even op de KLN site onder Verenigingsinfo en klik daar op Belangrijke adressen. De personen die daar vermeld staan, moeten deze documenten van u ontvangen en die doen er ook echt wat mee.

Dringend keurmeesters nodig
Voor alle diergroepen hebben we nieuwe keermeesters nodig. Het keurmeestersambt is er een van lange adem, maar toch stoppen elk jaar keurmeesters, gelukkig meestal door ouderdom. Daarom is nieuwe aanwas onontbeerlijk. Vooral in de diergroepen sier en watervogels staan we er om te springen, maar ook bij de andere diergroepen worden geschikte kandidaten met open armen ontvangen.
Als het u interessant lijkt, moet u niet twijfelen of u wel geschikt bent. In een intakegesprek wordt in goed overleg met u afgestemd of u aan de opleiding kunt beginnen.
De opleidingen in Nederland staan op een hoog peil zodat wij trots mogen zijn op ons korps. Wilt u daar ook deel van uitmaken, kijk dan op de website van KLN onder Organisatie en klik dan op Keurmeester worden en maak uw keuze. Laat u niet afschrikken door alle informatie. In de praktijk rol je daar vanzelf in.

Vergaderdata DtR, RvA en ALV
De Diertechnische Raad en de voorjaarsvergadering van de Raad van Advies zijn op 25 februari 2017 in De Aker. Om 09.30 uur start de DtR en om 13.30 uur de RvA.
De Algemene Ledenvergadering van KLN is op 17 juni 2017 om 10.00 uur, ook weer in De Aker te Putten

Aanmelden shows 2017 uiterlijk 1 november
Voor 1 november moesten de shows voor 2017 via de provinciale afdelingen aangemeld worden bij het FB, zodat de PA’s uw show uiterlijk 15 november met hun advies bij het FB kunnen aanmelden.
De showorganisaties die dat nog niet gedaan hebben verzoeken wij dit met spoed te doen.

Geri Glastra
Secretaris
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2013 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top