• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten juli 2015


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
kln_tr.gif

Inschrijving Metz sluit op 16 augustus
De inschrijving voor de Europashow in Metz sluit bijzonder vroeg (5 september). Daarom moeten wij de Nederlandse inschrijvingen uiterlijk 16 augustus binnen hebben. De periode erna hebben wij hard nodig om de inschrijvingen te controleren en af te stemmen met de fokkers en Metz, met name op juiste rasnamen e.d.
Op het moment dat we deze KLN berichten schrijven, krijgen degene die zich al aangemeld hadden en of deelgenomen hebben aan Leipzig 2012, de inschrijfbescheiden al gemaild.
Wie ook enthousiast is geworden in de EE show, kan een e-mail sturen naar het secretariaat van KLN of bellen als u geen e-mail heeft.
De vorige Europashow in Leipzig in 2012 showden 159 Nederlandse fokkers van KLN en de NBS totaal 1203 dieren (240 konijnen, 20 cavia’s, 123 hoenders, 352 dwerghoenders, 77 watervogels, 24 siervogels, en 367 sierduiven).

Van de 256 te koop aangeboden dieren werden er 71 verkocht voor een netto opbrengst van ruim € 4000. Dat betekent ruim € 56 per dier! De laagste en hoogste verkoopprijs van de verkochte dieren was € 30 en € 150. We hadden maar liefst 11 Europameisters en 16 Europakampioenen. Dat betekend dat 17% van de inzenders met de hoogste prijzen naar huis gingen. Verder werden vele kleinere prijzen gewonnen en een kleine € 1600 aan geldprijzen. We hebben dus een eer hoog te houden.

Wyandottes, originele en Duitse fokrichting in Metz
De Europese standaardcommissie heeft besloten in de toekomst de Wyandottes en haar krielen in twee fokrichtingen te erkennen, de originele Amerikaanse fokrichting (zoals bijvoorbeeld in Nederland en België) en de Duitse. De definitieve naamgeving is nog niet vastgesteld.
Op de Europashow in Metz zullen de beide fokrichtingen apart tentoongesteld worden. Ze worden dan door verschillende keurmeesters gekeurd, ze staan apart in de catalogus en ze krijgen hun eigen Europachampion/Europameister-titels.
In de EE-catalogus zullen ze dit jaar nog vermeld staan als “Wyandotte(kriel) (Duitse fokrichting)” en “Wyandotte(kriel) (originele fokrichting)’.
Alle Wyandottes uit Nederland en België worden automatisch ingedeeld in de originele fokrichting tenzij de fokker het anders aangeeft.
Alle Nederlandse en Belgische Wyandottefokkers worden warm opgeroepen om in te sturen en de rest van Europa te tonen hoe een Wyandotte er oorspronkelijk horen uit te zien.
Hetzelfde verhaal geldt overigens ook voor de Araucana’s en haar krielvorm.

Nieuw KLN prijzenschema
Het prijzenschema van KLN is sterk uitgebreid. Doel: meer echte prijzen, ook op de Nationale en Provinciale shows. Verder minder stapelen van prijzen. Vanaf het seizoen 2013-2014 zijn we via een tussenstap in 2014-2015, gegroeid van 94 naar 157 prijzennummers voor het komende TT seizoen 2015-2016. Daar komt nog bij dat het prijzenpakket van de nationale en provinciale shows is uitgebreid met medailles per diergroep, wat momenteel geldt voor 11 plus 1 show. Daarin zit met totaal 12 shows de grote uitbreiding.
In plaats van te starten met de algemene KLN prijs 500, hebben we nu een reeks van 200 nummers nodig en heet die prijs vanaf nu KLN prijs 400. Daarvoor geldt op elke 15 dieren € 5,00 i.p.v. € 7,00 per 20 dier in het verleden. De KLN 400 prijzen zijn nu helemaal ter vrije beschikking van de keurmeesters, dus niet meer de verplichting dat de eerste altijd op de beste van de keurmeester moet vallen.
Tot slot niet onbelangrijk, de Bondsprijzen op de twee Bondsshows zijn vervangen door mooie vanen, ook wel banden genoemd.

Keuringen konijnenkeurmeester Bonne van der Wal geannuleerd
Voor het tentoonstellingsseizoen 2015-2016 heeft keurmeester Bonne van der Wal uit Renkum wegens ziekte via DigiKeur helaas alle keuringen moeten afgezeggen. Voor dit seizoen neemt hij daarom ook geen keuringen meer aan. Voor het volgende tentoonstellingsseizoen (2016-2017) zal hij bezien of alles weer als vanouds is.
Hij brengt via deze weg nogmaals de afgezegde verenigingen zijn verontschuldiging over voor het ongemak.

Geri Glastra
Secretaris

Verslag congres Europese Entente sectie konijnen mei 2015 in Metz
Op de vergadering waren 31 deelnemers uit 17 landen aanwezig.
Het voorstel van Oostenrijk om het 14e EE Keurmeesters congres voor konijnenkeurmeesters in 2017 in Oostenrijk te mogen houden werd aangenomen. Ook werden de reglementen van de Europese Standaardcommissie, sectie konijnen, aangenomen, evenals die voor de rasgebonden Europashows.
De landen die hun tatoeëersysteem nog niet doorgegeven hebben, moeten dat snel doen, waarbij het Nederlandse systeem (d.m.v. een foto met verklarende tekst) als voorbeeld wordt genoemd.
De website van de EE is verbeterd en er is per land en diersectie iemand aangesteld om de informatie controleren en aan te vullen. Ondergetekende zal dit voor de sectie konijnen doen namens Nederland.
Finland heeft zich aangemeld als nieuw lid van de EE. De aanmelding kwam echter te laat voor toelating dit jaar. Het lidmaatschap kan niet eerder ingaan dan in 2016 maar Finland mag wel al meedoen met de Europashow in Metz.
Het EE keurmeesters congres van 27- 29 maart 2015 in Baerenthal, Frankrijk, werd goed bezocht door 146 deelnemers.
Het 13e EE keurmeesters congres is van 1 – 3 april 2016 in Schuttrange (Luxemburg).
De voorzitter gaf aan dat in het vervolg geen land specifieke rassen meer moeten worden behandeld maar vooral algemene rassen. Ook moet aandacht worden gegeven aan het toekennen van prijzen op Europashows.
De standaardcommissie van de sectie deelde mee dat bij konijnen met vlindertekening, uitgezonderd de Rijnlander, één gekleurde nagel geen uitsluitingsfout meer is, maar slechts 0,5 punt aftrek op de beoordelingskaart. Meerdere gekleurde nagels blijft een uitsluitingsfout.
Diergezondheid
Er is momenteel een nieuwe variant van RHD in Frankrijk en in een deel van Duitsland. In Frankrijk is hiervoor een entstof, maar mag in Duitsland niet gebruikt worden. In Duitsland wordt aanbevolen om met de gebruikelijke entstof 2x per jaar te enten in plaats van 1x. De bescherming voor beide varianten is dan groter dan 90 %.
Door onder andere aanpassing van de voeding, ook door de fabrikanten, loopt de aantasting door enterocolitis (dikke buikenziekte) terug.
Europashow Metz van 13-15 november 2015
Enting tegen RHD wordt aanbevolen, maar is niet verplicht. Wel dient een gezondheidsverklaring door een dierenarts gemaakt te worden.
Rasgebonden Europashows
2015 (16-18 oktober) Zwitserland en 2016 Duitsland: beide de Rhön, Japanner en Zwartgrannen
De EE heeft de Nederlandse Polen- en Kleurdwergenclub driemaal om gegevens van de gehouden rasgebonden Europashow in Zuidlaren (2012/2013) gevraagd en de geldende bijdrage aan de EE te betalen. De EE heeft tot nu toe geen reactie van de club ontvangen en daarom mag Nederland geen rasgebonden Europashow meer houden tot het probleem is opgelost.

Piet van Lune
Europese standaardaangelegenheden konijnen

Buitenkansje: open lesavond konijnenkeurmeester ROC-Zuid op 7 september
Om fokkers die geïnteresseerd zijn in het keurmeestersambt de gelegenheid te geven om eens te komen kijken, hoe het er aan toegaat op een lesavond, houdt ROC-Zuid een open lesavond op maandag 7 september 2015.
Aanvang 20.00 uur, locatie Veerweg 2, Nieuw-Lekkerland.
Als je veel plezier en de nodige ervaring in je hobby hebt, is de keurmeesteropleiding misschien de volgende stap voor u. Toestroom van nieuwe keurmeester is van groot belang voor onze hobby. Zonder keurmeesters is er geen show mogelijk. Keuren van dieren is een leuke bezigheid. Je komt zo in contact met veel fokkers door het hele land en je leert de verschillen en de schoonheid tussen de rassen kennen.
De opleiding wordt gegeven door speciaal hiervoor geselecteerde docenten (tevens A keurmeesters) en ziet er als volgt uit:
De opleiding bestaat 8 lesavonden en 2 proefexamens ergens in het land op een grote show.
De tweede week van april is het theorie examen en in januari het praktijkexamen op de Noordshow of Championshow.
De lesavonden bestaan uit instructies over verschillende rassen en er wordt met die rassen door de kandidaten geoefend. Behandeld worden rassen waar je examen in gaat doen en je kan tevens meekijken bij de rassen van medekandidaten. Dat laatste is erg leerzaam. Je leert zo altijd weer het nodige extra en het houd je scherp.
De nieuwelingen worden tevens begeleid met de theorie van de algemene lesstof zoals organisatie, ziekteleer, voeding, anatomie en erfelijkheidsleer.
Voor de opleiding heb je het Leerboek Konijnen van de KLN nodig, Het boek der Pelsdieren en natuurlijk de bijgewerkte konijnenstandaard. Verder een weegschaal, een speciale meetlat van KLN voor de oren, een duimstok voor de hangoorrassen en een witte keurjas. De weegschaal en witte keurjas heb je pas nodig als je het algemeen gedeelte hebt gehaald.
Je moet wel al 5 jaar in het bezit zijn van een fokkersnummer van de KLN.
De komende proefexamens worden gehouden op 28 november bij de APKV Hendrik Ido Ambacht en op 19 december op de Gelderlandshow. Daar bent u ook welkom om een kijkje te komen nemen.
Als u geïnteresseerd bent, graag even van te voren aanmelden bij de coördinator van het R.O.C. Zuid:
Anja van Drongelen, 010-5013018, e-mail: anja@fransehangoor.nl
Namens de docenten van R.O.C. Zuid, de heren Tonnie Oomen, Patrick Bakker en Henri van Weelden.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Juni 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top