• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten februari 2015


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Vergaderingen van de Diertechnische Raad en de Raad van Advies
Op 7 maart a.s. zijn de volgende overlegvergaderingen gepland:
09.30 uur vergadering Diertechnische Raad
14.30 uur vergadering Raad van Advies
De vergadering van de Diertechnische Raad is een vergadering van het KLN bestuur met de speciaalclubs en in de vergadering van de Raad van Advies vergadert het KLN bestuur met de Provinciale Afdelingen. In beide vergaderingen wordt aan het KLN bestuur gevraagd en ongevraagd advies gegeven inzake respectievelijk diertechnische of bestuurlijke zaken en zijn de relevante commissies van KLN voor ondersteuning aanwezig.
De vergaderingen vinden plaats in De Aker, Fontanusplein 2 te Putten.

Een geweldige Noordshow!
De Noordshoworganisatie heeft het afgelopen jaar behoorlijk wat voor de kiezen gekregen. Eén dag voor het verstrijken van de opzegtermijn werd de huur van de van de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren plotsklaps opgezegd. Dat was eind juni 2014! Dat de organisatoren in zo’n korte tijd toch weer zo’n prachtige show hebben weten neer te zetten op een volkomen nieuwe plek in Assen, dwingt diep respect af in binnen en buitenland. Zeker als je bedenkt dat in de aanloop naar de show een grote onzekerheid speelde door de vogelgriep. Je steeds maar afvragen of het door kan gaan is dodelijk voor de motivatie van je team, maar daar was uiteindelijk niets van te merken. Vanwege die onzekerheid was men ook genoodzaakt de inschrijftermijn te verlengen, met alle gevolgen van dien voor de druk op de diergroepsecretarissen. Desondanks is het toch allemaal gelukt en hoe. Wie stond niet met ontzag aan de grond genageld bij de eerste aanblik van zo’n mooie en imposante show en bijna alles (en dat is heel veel) was tot in de puntjes geregeld? Wie maakt zich dan nog druk om zo hier en daar een A, B en C nummertje of een ander meestal klein ongemak? Ook de opening was klasse en bovendien ondergebracht in een sterk verbeterde ambiance.
Nu de veren en de haren bij elkaar in één hal ondergebracht zijn, is er wellicht ook belangstelling bij de speciaalclubs van konijnenrassen om mee te doen aan de infoboulevard. Dat zou geweldig zijn.
Wij hebben niemand gehoord die graag weer graag terug wilde naar de oude locatie in Zuidlaren. Wel bemoedigende opmerkingen als “wie hier deze keer is geweest, komt geheid volgend jaar weer”,

Europashow 2015 te Metz
Het jaar 2015 is weer een zogenoemd Europashowjaar. Van 13 t/m 15 november wordt in Metz de 28e Europashow gehouden. De organisatie daarvan ligt bij de Société Centrale d’Aviculture de France (SCAF). Metz is lekker dichtbij, zo’n 50 km onder Luxemburg, dus zelf de dieren uitkooien en mee naar huis nemen is een zeker geen grote opgave.
KLN gaat weer onder dezelfde condities als in 2012 de inschrijving en het transport regelen. Dat houdt o.a. in:
- inschrijven via KLN (is een regel voor EE-shows);
- compensatie van de inschrijfkosten voor KLN leden;
- compensatie voor de vaccinatiekosten voor KLN leden tegen ziektes, waarvoor in Nederland geen vaccinatieplicht geldt;
- gratis veterinaire controle (verplicht bij EE-shows) tijdens afgifte van de dieren voor transport voor KLN leden;
- gratis transport voor KLN leden naar Metz en v.v. vanaf een centraal punt in Nederland.
Alleen vragen wij nu de verantwoordelijkheid van fokkers voor het uitkooien. In het uitgebreide artikel daarover meer hoe u dat ook kunt regelen.
Verder organiseren wij bij voldoende belangstelling weer een busreis met hotelovernachtingen naar de show.
Binnenkort verschijnt er ook een artikel over de Europashow in Kleindier Magazine en hou ook de informatie op onze website in de gaten.
Vorige keerr was de belangstelling gigantisch en overtrof alle inzendingen in de keren daarvoor. We zijn daarom zeer benieuwd hoe de belangstelling dit jaar zal zijn!
U kunt zich vanaf nu opgeven bij het secretariaat van KLN en eventueel later besluiten wat u gaat inzenden. U wordt dan via e-mail op de hoogte gehouden.

Crisisplan hoogpathogene vogelgriep
KLN heeft in samenwerking met het crisisteam van de NVWA te Utrecht een crisisplan opgesteld om adequaat te kunnen reageren bij een HPAI uitbraak kort voor of tijdens een tentoonstelling. KLN wordt daarbij ondersteund door de in hoenders gespecialiseerde dierenartsen Harry Arts (KLN bestuurder), Sible Westendorp (NWPP) en Janny Hermans (adviescommissie Entente).
In geval van calamiteiten in deze, nu of in de toekomst, kunt u contact opnemen met ondergetekende of Jasper Smelt.

Bijna alle rassen op de FAO-DAD-IS lijst
De vogelgriep heeft ons tot diep nadenken gedwongen. We waren de ellende van 2003 al helemaal vergeten. Dat is maar goed ook, want als je elk jaar weer loopt te dubben met de als-wat-dan-vraag, geniet je ook niet echt van je hobby.
Na de verschrikkelijke perioden in 2003 is er gelukkig veel veranderd. Hobbydieren worden niet zomaar meer geruimd, zelfs normaal gesproken niet in een 10 km toezichtgebied. Ook als er bij u thuis een HPAI uitbreekt, kan besloten worden zeldzame rassen niet te ruimen.
Alle Nederlandse rassen zijn overigens zeldzaam en staan op de FAO-lijst. U kunt ze vinden op de website van de FAO: http://dad.fao.org/ onder Breeds en dan Breeds by species en country. Daar zijn de landen per werelddeel/regio ingedeeld. Bij Nederland vind je in de kolom Chicken 45 rassen. Klik dat aan en dan verschijnt de volledige Nederlandse opgave door het CGN van de WUR. Klik je dan een ras aan, dan vind de aanvullende gegevens en vaak ook afbeeldingen.
Ook landen als Duitsland, Engeland, Frankrijk, VS en Japan zijn interessant om eens te bekijken. De rassen die je op de Nederlandse lijst niet vindt, vind je wellicht daar.
Overigens, ook de konijnenrassen vind je op dezelfde wijze.

Afwijkende kleur 32 mm ringen in 2015
Kwalitatief geschikte kunststof ringen zijn in de maat 32 mm ook dit jaar ook niet beschikbaar. Vandaar dat het ringenbureau weer de ringen van 32 mm in metaal uitvoering heeft besteld. Die zijn echter niet in wit leverbaar maar voor het TT-seizoen 2015/2016 grijs. Deze afwijkende kleur mag geen aanleiding zijn om de dieren te diskwalificeren.
De standaard kleur van de kunststof ringen in dit TT-seizoen t/m 27 mm is volgens het schema wit.

Speciaalclubs en fokkers van Nederlandse konijnenrassen bedankt!
Het Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland van Wageningen UR (CGN) bedankt ons mede namens Jan Renes (KLN) en Ad Taks (SZH) nogmaals hartelijk voor het beschikbaar stellen van één of meer rammen voor spermawinning voor de genenbank. Op de bijeenkomst op vrijdag 30 mei vorig jaar op Stadsboerderij "Presikhaaf” te Arnhem, heeft het CGN een rapportage van de spermawinning toegezegd. De links naar het nieuwsbericht en het rapport vindt u hieronder. De samenvatting van het rapport is:
Het CGN heeft in samenwerking met Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN), Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH), de Speciaalclubs van KLN en haar fokkers in mei en juni 2014 op Stadsboerderij "Presikhaaf" in Arnhem sperma gewonnen van Nederlandse konijnenrassen en ingevroren. De fokkers hebben een afspiegeling van hun populaties gekozen (zo veel mogelijk onverwante dieren) om een “back-up” van het ras te maken in de genenbank. In totaal zijn 69 rammen van 8 rassen van 28 eigenaren naar Arnhem gebracht. Sperma is door 55 rammen geleverd en dit heeft in totaal bijna 1900 rietjes sperma opgeleverd. Samen hebben we een flinke stap kunnen zetten in het veilig stellen van de unieke genetische diversiteit van de zeldzame Nederlandse konijnenrassen.
Het internetbericht: http://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Konijnenfokkers-enthousiast-over-spermawinning-voor-genenbank.htm
Het rapport: http://www.wageningenur.nl/upload_mm/1/1/0/f3e2505e-b812-484f-a42f-9eb61d5c42b4_17032_CGN_Rapport%2032_Totaal.pdf.
Indien u onze presentatie van 30 mei nog een keer wilt zien: http://www.kleindierliefhebbers.nl/downloads/artikelen/Spermawinningsproject%20konijn%2030%20mei%202014.pdf.
Mochten er nog vragen zijn, dan beantwoorden het CGN die graag (Rita Hoving, T: 0317-480510 (schakelt door naar mobiel) E: rita.hoving@wur.nl )

Tussenexamen hoenderkeurmeesters
Om de hoenderkeurmeesters, die al langer in het oude uitbreidingstraject zitten, beter te laten aansluiten op het nieuwe examenreglement, wordt door de opleidings en examencommissie een zogenoemd tussenexamen voorbereid. Hiermee kunnen deze keurmeesters volgens de nieuwe regels geëxamineerd, zo de bevoegdheid krijgen voor een aantal gerelateerde rassen uit de groepen, waarvoor zij al een bevoegdheid hebben.
De betreffende keurmeesters zullen hierover nog nader geïnformeerd worden.

Beste wensen voor 2015
Het KLN bestuur wenst u allen een voorspoedig 2015 met goede fokresultaten en een jaar zonder toestanden met meldingsplichtige dierziektes.
Een nieuw jaar betekend voor velen ook een nieuwe start met de hobby. We hopen dat u die met vol vertrouwen tegemoet kunt gaan. Veel plezier gewenst met uw dieren!

Geri Glastra
Secretaris
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Februari 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top