• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten augustus 2016


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag


Ontwikkelingen RVHD type 2

In Duitsland en België, vooral in Vlaanderen en m.n. Oost Vlaanderen blijken in juni veel besmettingen van RHD 2 voor te komen, ook onder hazen die overigens niet vatbaar zijn voor RHD 1. Dat het om RHD 2 gaat is vastgesteld aan de hand van een representatief aantal autopsies onder de fokkers. In Duitsland worden alle gevallen vastgesteld door DNA techniek PCR op de organen.
De Belgische Landsbond (overkoepelende organisatie Vlaanderen-Wallonië) heeft daarom met onmiddellijke ingang besloten een vaccinatieplicht in te stellen voor konijnen tegen RHD 1 en RHD 2. Zij leggen tentoonstellingen op dat geshowde dieren vergezeld moeten gaan van een door een dierenarts afgetekend vaccinatiebewijs tegen RHD 1 en RHD 2 dat minimaal 10 dagen oud is en maximaal 6 maanden. Verder moeten t/m 15 augustus alle manifestaties met konijnen afgelast worden.

Wat doet KLN in deze? Zoals al in de vorige KLN berichten aangegeven is RVHD (1+2) geen meldingsplichtige ziekte. Dat houdt in dat de Nederlandse overheid geen enkele regel oplegt ter bestrijding van deze ziektes en iedereen vrij laat om te doen wat hij/zij goeddunkt. De verantwoordelijkheid tot het uitzetten van acties ligt dan ook bij de tentoonstellingsorganiserende organisaties en/of bij KLN. Om die reden heeft de KLN de Diertechnische Raad voor konijnen bijeengeroepen en hierbij ook alle tentoonstellingsorganiserende organisaties uitgenodigd. Hierna zal het bestuur een besluit nemen ten aanzien van het enten.
Het verbieden van jongdierendagen lijkt op voorhand niet zinvol te zijn.

Wij horen regelmatig dat voor het vaccineren onevenredig hoge prijzen gevraagd worden. Dat is begrijpelijk voor een dierenarts die niet is gespecialiseerd in konijnen, want die moet voor enkele dieren vaccins aanschaffen. Als de plaatselijk dierenarts te veel rekent voor een RVHD-enting (sterk afwijkend van €15,00 voorrijkosten en € 4,00 voor RHD 1+2 en € 1,50 voor Myxomatose), kunt u altijd terecht bij dierenartsen, die zich toegelegd hebben op de konijnengeneeskunde. Voor advies in deze en welk vaccin het beste in te zetten is tegen de konijnenziekten RVHD of myxomatose of chronische snot of schimmelinfecties, kunt u altijd informeren bij de dierenarts Harry Arts, tel 0522760770 of via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..">dierhouderij@kleindierliefhebbers.nl.

Nieuwsbrief Entente 2016 voor pluimvee
De ESK-G Newsletter 2016-1, de newsletter van de Entente is uit. U kunt die vinden op
www.entente-ee.com/sparten/geflugel/fachlich/ (Duitstalig) of op
www.entente-ee.com/sections/poultry/technical/ (Engelstalig).
U kunt daar een interessante verhandeling lezen over de Europese erkenningen (en afwijzingen) van diverse nieuwe rassen in Europa. De ter erkenning ingezonden Shamokrielen van Awe van Wulfften Palthe uit Nederland krijgen daar een dikke pluim. Verder wat u inmiddels al ongetwijfeld weet, is dat er nu twee verschillende fokrichtingen voor Wyandottes en Araucana’s zijn. De originele (zoals o.a. in Nederland) en de Duitse en worden naast elkaar gekeurd. Dat bleek in Metz een succes met vele fraaie dieren, waaraan Nederland een flinke bijdrage leverde. In overleg met de speciaalclubs in de betrokken landen gaat de Entente een EE standaard voor deze fokrichtingen opstellen.
Wilhelm Riebniger (D) heeft de voorzittershamer van de Sparte Geflügel overgedragen aan Andy Verhelst (B).
Verder een artikel waarin de EE duidelijk afstand neemt van de Nederlandse standaard voor Serama’s en onze wijze van keuren. Van één kant natuurlijk begrijpelijk, omdat de Entente graag ziet dat heel Europa de Serama’s keurt volgens de EE standaard. Onze standaard en systematiek van keuren is gelijktijdig ontwikkeld met de Europese. Wij hebben gekozen voor een methode die aansluit bij de beleving van veel fokkers voor de Serama, klein, vriendelijk en aanhankelijk. Een hele andere groep fokkers dus, die belang hecht aan de manier van keuren volgens het land van herkomst (Maleisië). De Europese methode voldoet daar geenszins aan en verlangt een keuring zoals die geldt voor elk krielras, gewoon in de kooi en alleen voor erkende kleurslagen.
Onze Nederland systematiek heeft veel succes en voor de fokkers is er een bloeiende speciaalclub. Het zijn qua aantallen nog geen Wyandottekrielen die in Nederland met bijna 15.000 ringen bij de hoenders aan de leiding gaan, maar komen wel op een mooie derde plaats met 9.300 ringen en daarmee ruim boven o.a. de Barnevelderkrielen. Voor onze liefhebberij blijkt het in ieder geval een goede keuze geweest te zijn.

Tekst KLN prijzen in het vraagprogramma en catalogus
Het mag genoegzaam bekend geacht worden dat Robert Hoornstra om voor hem moverende redenen zijn kandidatuur voor KLN secretaris heeft ingetrokken. Zolang wij er niet in slagen een nieuwe secretaris aan te trekken, geldt de inleiden tekst voor KLN prijzen in het vraagprogramma als volgt:
Kleindier Liefhebbers Nederland
Secretaris a.i.: G.J. Glastra, Soetendaalseweg 14, 6721 XB Bennekom
Tel. 0318-416953
e-mail: secretaris@kleindierliefhebbers.nl, www.kleindierliefhebbers.nl

Deze tekst is ook al zo in de Almanak opgenomen.

Almanak 2016
De nieuwe Almanak 2016 is digitaal beschikbaar op de website van KLN onder Tentoonstellingen. Het daarin opgenomen tentoonstellingsrooster is ook in een papieren versie meegestuurd met het julinummer van Kleindier Magazine.

Internationale klasse
Op de ALV in juni jl. van KLN en de NBS is de aanpassing van het tentoonstellingsreglement (ROT) voor “Internationale klasse” aangenomen. Sommige shows hadden al zo’n klasse. Het gaat hierbij om shows die voor die klasse nadrukkelijk ook buitenlandse dieren vragen.
Deze aanpassing geeft duidelijkheid voor dergelijke shows en daarmee kan ook het probleem met de AOC klasse in combinatie met buitenlandse dieren opgelost worden.
Als de show een Internationale klasse vraagt, dan kunt u daar in concurrentie gaan met buitenlandse dieren in de in Europa erkende rassen. De showorganisatie kan afhankelijk van de verwachte rassen kiezen voor de Nederlandse of de Europese standaard of, als rassen per land duidelijk verschillen, een combinatie van beiden. Voorbeeld: het originele en Duitse type bij de Wyandotte(kriel) wordt verschillend gekeurd.
Als de inzending niet voldoet aan de van toepassing zijnde standaard, kunnen ze als gebruikelijk, gewoon ingestuurd worden in de AOC of Vrije klasse.

KLN welzijnsleidraad voor Cavia’s en Kleine Knaagdieren
Ook de leidraden voor het houden en fokken van cavia’s en kleine knaagdieren zijn in de afgelopen ALV aangenomen. Naast leidraden voor konijnen en hoenders hebben we nu dus ook leidraden voor deze diergroepen. U kunt ze vinden op de website van KLN onder Organisatie en Statuten en reglementen. Er zal nu gewerkt worden aan leidraden voor de laatste diergroepen, de sier en watervogels.

Keurmeester Bonne van der Wal gestopt
Met onmiddellijke ingang wenst A keurmeester konijnen Bonne van der Wal zijn functie neer te leggen. Zijn besluit heeft hij om gezondheidsredenen moeten nemen en ook zijn leeftijd speelt daarbij parten. De jongeren moeten het nu maar overnemen, laat hij berustend weten. Bonne was keurmeester sinds 1985 en heeft het werk altijd met veel plezier gedaan en was ook als bestuurder van de KKV actief. Hij dankt allen hartelijke voor de medewerking in al deze jaren. KLN is Bonne van der Wal veel dank verschuldigd.

Geri Glastra
Secretaris a.i.

Examencommissie Pelsdieren
Informatie over data van examens voor de groep pelsdieren

Praktisch examen-konijnen op de Noordshow te Assen op vrijdag 6 januari en zaterdag 7 januari 2017 aanvang 8.30 uur.
locatie: TT Hallen De Haar 11 9405 TE ASSEN

Praktisch examen-konijnen en Cavia,s op de Champion Show te Nieuwegein op vrijdag 27 januari 2017 aanvang 8.30 uur.
Praktisch examen-kleine knaagdieren ook op de Champion Show te Nieuwegein op zaterdag 28 januari 2017 aanvang 8.30 uur.
Locatie: Beursfabriek, Symfonielaan 1, 3438 EW te Nieuwegein

Voor de praktijk examens in januari 2017 moeten de kandidaten zelf voor een degelijke weegschaal zorgdragen.

Het theorie-examen nieuwe seizoen 2017 voor konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren is op zaterdag 8 april 2017 in gebouw De Bron, Vogelplein 1 te Amersfoort aanvang 9.00 uur.
De uiterlijke datum voor opgave van de theorie examens is 1 maart 2017 schriftelijk bij de secretaris examen commissie pelsdieren.
Ook moeten dan de verschuldigde examenkosten bij de penningmeester van de KLN zijn voldaan.

Het digitale Leerboek Konijnen is weer geüpdatete:
- een ras wat niet meer erkend is, is er uitgehaald;
- een ander ras wat voorlopig erkend is, is toegevoegd;
- de reglementaire wijzigen zijn verwerkt;
- er zijn weer de nodige verbeteringen aangebracht en ook enkele foutjes zijn gecorrigeerd.
Deze nieuwe versie is vanaf heden weer te bestellen bij de penningmeester van de KLN.

Tonnie Oomen
Secretaris Examencommissie Pelsdieren
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Juni 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top