• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

KLN berichten april 2016


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
kln_tr.gif

Aankondiging Algemene Ledenvergadering 18 juni a.s. in Putten
De Algemene Ledenvergadering van KLN wordt gehouden in De Aker, Fontanusplein 2, 3881BZ te Putten. Aanvang 10.00 uur.
Uitgenodigd worden: de provinciale afdelingen, plaatselijke verenigingen, speciaalclubs, commissies KLN, ereleden, de masterclass, keurmeesters, de keurmeestersverenigingen KKV en HKV, de PR commissie, het MT NKP en extern het bestuur van de NBS.
Verenigingen kunnen eventuele voorstellen inbrengen via hun provinciale afdelingsbestuur.

Volgende vergadering DtR en RvA
De najaarsvergadering van de Raad van Advies is op 29 oktober 2016 en de voorjaarsvergadering op 25 februari 2017. Voorafgaand aan de voorjaarsvergadering van de RvA is dan ook de vergadering van de Diertechnische Raad. Beide vergaderingen zijn dus een week vervroegd t.o.v. het gebruikelijke schema (eerste zaterdag in maart). Dit is gedaan vanwege het herhaalde verzoek van de NPKC, die dan als sinds jaar en dag op de eerste zaterdag van maart een internationale show organiseren en daar vanwege het uitstekend bezochte internationale aandeel niet van af durven te wijken.

Kooienlijst KLN 2016
Op onze website staat de nieuwe kooienlijst voor 2016. Het meest opvallend zal zijn dat de kooien 50x65 voor een aantal konijnenrassen verdwenen zijn en vervangen zijn door kooien 65. Kooien 65 hebben de maten 65x65x65cm en kooien 50x65 zijn kooien met de maten 65x50x50cm (lxbxh). Die laatste kooien willen we eigenlijk niet meer, maar we hebben geïnventariseerd dat er best nog wel aardig wat kooien van die maat zijn. De AKV heeft en nog zo’n 1000 en verdeeld over diverse verenigingen zijn er nog ca. 150 stuks. Daarom hebben we besloten die kooien nog wel toe te staan voor een enkele konijnenrassen, maar niet meer voor de Belgische haas. Nieuwe aanschaf van die kooien wordt sterk afgeraden, omdat ze er op termijn uitgaan. De kooien voor rassen waarvoor eventueel 50x65 kooien gebruikt mogen worden, zijn aangegeven met een sterretje (*).

Meetlatten konijnen
KLN verkoopt speciale meetlatten voor het meten van de oorlengte bij konijnen. De onderkant (beginkant) van die meetlat heeft een holle kant om zo vaster op de schedel van het konijn geplaatst te kunnen worden. Dat laatste blijkt in de praktijk tot meetfouten van zo’n 4 mm te kunnen leiden, wat overigens niet voor elk ras geldt.
Om meetfouten uit te sluiten, kunt u de meetlat aan de onderkant recht slijpen of vijlen tot het beginstreepje (0). Heeft u die mogelijkheid niet, stuur hem dan op naar KLN materieelbeheer Pieter Boskma. Die past hem dan voor u aan.

Keuraanvraag blijft max 3 weken staan in KLN DigiKeur
Verreweg de meeste keurmeesters beantwoorden netjes binnen een korte termijn in DigiKeur hun keuraanvragen. Helaas geldt dat niet voor alle keurmeesters en van sommige staan ze zelfs langer dan een jaar. Dat is bijzonder vervelend voor de tentoonstellingssecretaris, die zo ook niet weet waar hij aan toe is en bestand vervuil zo ook.
Wij laten daarom het programma wat aanpassen. Als de keurmeester zijn aanvraag niet beantwoord, dan krijgt hij na een week automatisch een herinneringsmail met een cc naar de TT-secretaris. Dat wordt na twee weken nogmaals herhaald. Als hij dan nog niet reageert dan wordt na drie weken de aanvraag automatisch geannuleerd, waarover zowel de keurmeester als de secretaris per e-mail worden geïnformeerd. Voor wie drie weken te kort vindt, in de analoge tijd bleef een secretaris ook geen drie weken achter een keurmeester aanbellen.

Erkenningen en AOC
De stroom aan kleurslagen, die jaarlijks ter erkenning aan de standaardcommissies aangeboden worden, lijkt alleen maar toe te nemen. Voor de fokker is het ook best leuk om een andere kleur op een bestaand ras te fokken. Alleen daarmee creëert de fokker weinig spectaculairs. Het ras kennen we al en de kleurslag meestal ook. Soms ontlokt de nieuwe creatie uitspraken als: “Een verrijking voor het ras”, maar helaas ook maar al te vaak iets in de trant van: “Zaten we daar op te wachten?”. Het gevolg daarvan is da je ze na de erkenning meestal niet meer ziet.
We begrijpen heel goed dat het fokken van andere kleurslagen op een ras voor veel fokkers juist de uitdaging in de liefhebberij betekend. Maar vraag je ook eens af (ook de speciaalclubs), of dat allemaal erkend moet worden. De lijsten van de erkende kleurslagen groeien maar en groeien maar en echte nieuwe kleuren en rassen komen er maar zelden bij. Nieuwe rassen worden overigens bijna zonder uitzondering altijd uit het buitenland gehaald en is dus geen eigen verdienste.
Er werd tot voor een paar jaar geleden hard geroepen om een AOC-klasse. Niet alles hoeft erkend te worden, maar we willen wel een predicaat en geen NE (niet erkend), werd geroepen. Die klasse is er nu en de eindbeoordeling NE bij erkende rassen met een vreemde erkende kleur is niet meer aan de orde. Echter wat is nu na enige jaren van inslijten het resultaat? De stroom van erkenningsaanvragen gaat maar door, met veel voorbereidings- en nasleepwerk voor de standaardcommissies en de AOC-klasse-dieren moet je op een show met een lantarentje zoeken.
KLN wil absoluut niets afdoen aan het plezier in uw fokkerij, maar beraad je als fokker en speciaalclub wel eens op de mogelijkheden die er zijn en voorkom “Zaten we daar op te wachten?”.
Tenslotte, speciaalclubs ijveren voor nieuwe kleurslagen, maar wanneer melden ze eens een kleurslag af, als die al jaren niet meer gefokt wordt?

Keurmeester C. de Wagenaar stopt
Per 1 juni a.s. stopt A-keurmeester cavia’s C. de Wagenaar uit Rijnsaterwoude met keuren. Na het showseizoen 2015/2016 nam hij al geen keuringen meer aan. Zijn respectabele leeftijd (binnenkort 83 jaar) en het niet makkelijker wordende openbare vervoer, heeft na veertig jaar tot dit besluit geleid. KLN is dhr. Wagenaar bijzonder veel dank verschuldigd voor deze lange staat van dienst.

Geri Glastra, secretaris

RHD-2
In januari 2015 waren de eerste uitbraken van het nieuw type Rabbit viraal Haemorrargissch Disease (RVHD-2) virus bij konijnen. Acute sterfte en hoge aantallen dode dieren was het gevolg. Het virus beschadigd net als de klassieke RHD de kleine bloedvaatjes in het hele lijf van het dier. Het konijn verbloedt als het ware in zijn eigen lijf. De meest doorbloede organen als lever, milt nieren en longen lopen vol vocht. Daardoor is soms enig bloed vanuit de longen via de neusgaten te zien.
In juni 2015 is bij de wilde konijnen en bij enkele fokkers RVHD type 2 infectie opgetreden, waarbij het virus ook bevestigd is. Tot half november 2015 bleven de meldingen van RVHD doorgaan. Daarna trad de winter in en de infectiegolf was door de kou voorbij. Het RVHD virus is niet besmettelijk voor de mens. Gelukkig zijn op onze tentoonstellingen geen doorbraken geweest, maar de dierenartsen waarschuwen wel met klem daarvoor en adviseren zelfs om helemaal geen konijnen samen te laten komen, dus geen tentoonstellingen meer voor konijnen. Het KLN-bestuur is het daar niet mee eens, maar adviseert wel om uw dieren preventief te vaccineren zowel tegen type 1 als tegen type 2. Uw dieren zijn dan 100 % beschermd tegen deze ernstige virale infectie. In Duitsland mogen zelfs geen konijnen ingezonden worden naar bondsshows en regionale shows, als ze niet gevaccineerd zijn tegen de beide stammen.

Aviaire Influenza A Virus in Europa
Eind november 2015 werden in Frankrijk zelfs hoogpathogene AI gevallen geconstateerd bij kippenhouderijen met vrije uitloopkippen. Daarna zijn er nog 61 gevallen gemeld in Frankrijk. Het waren vooral eendenbedrijven in zuidwestfrankrijk en enkele kippenbedrijven. In iedergeval kwamen begin november de dieren van de Europashow Metz weer terug zonder enige vorm van AI verschijnselen.
Er zijn geen gevallen van AI bij de mens waargenomen. Ook in Duitsland zijn 2 gevallen van vogelgriep gemeld in Niedersachsen maar ook niet zover van de Nederlandse grens. Dan ook nog een wilde eend in Cuxhafen met AI H5N1. Vele gevallen komen aan het licht door goede monitoring, zowel van bedrijven met kippen als van wilde vogels. De Europese EDEC organisatie heeft in een Rapid Risk Assessment gemeld dat er weinig kans was voor overbrenging van het virus naar de mens. In Nederland is dankzij goede monitoring en een zeer goed AI draaiboek, opgesteld door de overheid met daarin ook adviezen van KLN verwerkt, geen directe gevallen geweest, die onze tentoonstellingen in gevaar konden brengen. Daarom is ons advies, geniet van uw hobby en fok mooie dieren voor het nieuwe seizoen 2016/2017 zonder angst voor allerlei invasies van ziekten en maatregelen.

Harry Arts, Dierhouderij-aangelegenheden


Attentie speciaalclubs van Nederlandse rassen
op vrijdag 9 september t/m zondag 11 september zijn er de “Beleef Landleven dagen” in het Openluchtmuseum te Arnhem. Op de laatste dag is tevens het evenement: “De levend erfgoed weide”.
Op deze dag van het ‘Levend erfgoed’ zullen al onze Nederlandse huisdierrassen in de etalage gezet worden voor een groot publiek. Samen met het tijdschrift “Landleven”, de SZH en Garvo Diervoeders wil KLN net als vorig jaar, er weer een spectaculaire gebeurtenis van maken!
Speciaalclubs van alle Nederlandse rassen krijgen hier een fantastische gelegenheid zich te presenteren.
U als speciaalclub kunt natuurlijk gebruik maken van die speciale dag, maar zou het niet mooi zijn als we alle drie de dagen de erfgoed weide zoveel mogelijk gevuld krijgen met deelnemende speciaalclubs? Een mooiere gelegenheid om onze hobby en dieren te promoten is er haast niet.
Dus: reserveert u vast de datum in uw agenda en bespreek het in uw bestuur. Bekijk ook wat u allemaal kunt doen om de stand aantrekkelijk te maken. Misschien heeft u nog kaartjes of een brochure nodig bijv. De komende maanden heeft u nog genoeg tijd het e.e.a. te bespreken in het bestuur en met uw leden, zodat u geheel voorbereid aan dit evenement kunt deelnemen!
Als er weer meer informatie beschikbaar komt, hoort u dat zo spoedig mogelijk!

Rolinka Snijders, PR en jeugdzaken
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.268
Reacties
8.970
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten April 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep KLN Bondsberichten 6
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top