• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 17 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis en maak deel uit van onze informatieve en gezellige Cavia community.

Hoe herken ik een zieke cavia


Status
Niet open voor verdere reacties.

caviastal tessel

Gast
Hoe herken je een zieke cavia? bij twijfel schakel een dierenarts in


Als de weerstand van de cavia omlaag gaat, door stress, tocht of verkeerd eten, dan kan de cavia ziek worden. De houding en het gedrag van de cavia zeggen heel veel over hoe hij zich voelt. Een zieke cavia zit meestal stil in een hoekje, heeft zijn haren overeind, wil niet meer eten en heeft half dichtgeknepen, diepliggende ogen. Zodra je dit ziet moet je het dier meteen onderzoeken. Het is verstandig je cavia om de zoveel tijd te wegen. Het spontaan afvallen van een dier betekent namelijk dat er iets met het dier aan de hand is.In de hoofdstukken over ziekten bespreek ik de meeste ziektes die bij cavia's voor kunnen komen. Wanneer je de cavia zelf niet kunt behandelen, of je niet zeker weet wat het is, ga dan naar een dierenarts. Kies een dierenarts uit die gespecialiseerd is in knaagdieren. Niet alle dierenartsen weten evenveel van cavia's af. Dit komt omdat binnen de dierenartsenopleiding knaagdieren een apart specialisme is. Het is geen onderdeel van de algemene opleiding. Helaas komt het regelmatig voor dat door een niet gespecialiseerde dierenarts een verkeerde diagnose wordt gesteld. Ook gaat er bij het onder narcose brengen van cavia's wel eens wat mis.Ik geef in de hoofdstukken over de verschillende ziekten die bij cavia's voorkomen bij elke ziekte aan hoe je deze het beste kunt behandelen. Daarbij noem ik ook de geneesmiddelen. Sommige geneesmiddelen, zoals antibiotica zijn echter moeilijk verkrijgbaar via de dierenarts zonder dat je op consult bent geweest. Zelfs een oogzalfje met antibiotica wordt niet zomaar afgegeven. Dit hangt echter van de dierenarts af, sommigen geven het wel gewoon mee. Als je eenmaal bekend bent bij de dierenarts en ze weten dat je cavia's fokt, dan is het vaak geen probleem meer.

Voor gedetailleerde informatie over ziekten verwijs ik naar nrs. 8 en 9 van de literatuurlijst.Dwangvoeren

Let er bovendien altijd op of de cavia nog wel actief is en nog wel eet. Zodra de cavia minder eet of een deel van zijn eten laat liggen dan is er wat aan de hand en moet er snel ingegrepen worden. Dit omdat als de cavia helemaal stopt met eten hij snel achteruit gaat. De darmen van de cavia zijn er op ingesteld om continu voedsel te verwerken en als er geen voedsel binnen komt dan komen ze stil te liggen en dan kunnen ze niet meer op gang komen. Als een cavia dus meer dan 24 uur niets heeft gegeten dan is hij per definitie ten dode opgeschreven! Zodra gemerkt wordt dat de cavia minder eet, moet de oorzaak achterhaald worden. Als de cavia diaree of darmgassen heeft, dan mag in geen geval groente gegeven worden (appel of wortel kan soms nog wel in kleine hoeveelheid). De cavia moet veel hooi krijgen. Als hij helemaal geen krachtvoer of hooi meer wil eten dan moet de cavia gedwangvoerd worden.

Dwangvoeren kan je het beste doen met babyvoeding zoals 'fruithapje' of andere groenteprutjes (geen vlees!). Met een spuit of pipet kan de voeding diep in de keel worden gebracht. Het beste kan het spuitje tussen de kiezen (ca 1,5 cm diep in de bek) worden geklemd. De cavia moet het dan wel doorslikken en kan het niet uitspugen. Let er op dat de cavia slikt. Als een cavia in een te ver gevorderd stadium is dan slikt hij ook niet meer en heeft het geen zin. Meestal vinden ze het lekker en slikken ze het door. Voer 4 - 6 keer per dag zoveel als je er in krijgt (4-8 spuitjes). Als de cavia weer gaat eten dan kan het dwangvoeren afgebouwd worden.Vitamine C

Vitamine C is van levensbelang voor cavia’s. Net als mensen kunnen cavia’s dit niet zelf maken en moeten deze vitamine door middel van de voeding binnen krijgen. De voeding van de cavia is dus erg belangrijk om ziekten te voorkomen. Wanneer een cavia een verlaagde weerstand heeft of ziek is dan heeft hij extra vitamine C nodig. Extra vitamine C kan je toedienen door tabletten in de bek in te geven. Hiervoor kunnen 50-60mg tabletten zonder suiker gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar bij het Kruidvat of de Etos. De tablet moet diep in de bek (tussen de kiezen) worden ingebracht want anders spuugt de cavia het uit. Als de cavia kauwt dan is het goed.

met dank aan caviahuis pinkeltje
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top