• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

Cystes?


Status
Niet open voor verdere reacties.

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
Hallo allemaal!
Ik heb me zojuist voorgesteld op het forum, en kom gelijk met de deur in huis vallen met een vraag.

Ik heb 2 zeugjes van 2 en 3 jaar oud. Mickey van 2 jaar oud gedraagt zich de laatste week anders dan anders. Het is moeilijk te omschrijven aangezien alles wat ze zou moeten doen, doet ze nog (eten, drjnken, keutelen). Maar ik merkte aan haar dat ze heel veel sliep, echt extreem veel. Ik ben gister dierenarts geweest en daar konden ze niks vinden. De dierenarts zei dat het misschien cystes aan de eierstokken kunnen zijn, alhoewel ze die niet kon voelen (?). Ik heb pijnstilling (carprofen) meegekregen om dat een week lang te geven. Als het niet verbeterd, dus als ze niet weer haar actieve zelf word, wil ze een echo laten maken en dan evt. Opereren.

Nu vind ik het heel vreemd dat zij komt met de mogelijkheid van cystes terwijl ik eigenlijk geen van die kenmerken kan ontdekken. Ze heeft wel een dikke buik, ook aan de zijkanten, maar dat heeft ze al zolang ik mij kan herinneren.

Iets anders wat mij wel is opgevallen is dat mijn andere cavia Mushu van 3 opeens ook sinds gister extreem veel slaapt. Ook vertoond zij sinds gister enorm veel berengedrag waar Mickey dan erg agressief op reageert door te bijten.

Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik moet doen. De dierenarts is zo vaag en het lijkt wel alsof het een beetje gokken is wat er aan de hand kan zijn. Ik ben in december ook al mijn lieve konijntje van nog geeneens 3 jaar verloren aan uitgezaaide kanker, en daar kwamen ze tijdens de operatie pas achter terwijl ik rontgenfotos heb laten maken en tig keer op consult ben geweest.

Nouja jullie horen het wel dat ik het ook niet zo goed meer weet en ook een beetje panisch ben geworden door het verliezen van mijn konijntje op zo'n manier. Sorry voor het lange verhaal maar ik hoop dat jullie hier misschien iets in herkennen wat het misschien zou kunnen zijn of wat ik zou kunnen doen!

Dankjulliewel voor het lezen van dit nogal warrige verhaal :p
 

Hilda

Gast
Ik heb ook een zeugje die al een paar jaar eierstokcystes heeft. Zelf herken ik het gedrag van jouw zeugje je niet in combinatie met deze cystes. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat er verschillende uittingsvormen bestaan.
Je kunt idd een echo laten maken om te kijken welke eventuele afwijkingen er aanwezig zijn. Nog een aandachtspunt is dat het lang niet altijd noodzakelijk is om een zeugje te opereren.

Heeft jouw dierenarts veel verstand van cavia's?
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Kun je eens een foto plaatsen van de twee zeugjes en dan ook met name van de bult die je beschrijft in je verhaal?
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Hilda oke dankje voor je reactie! Ja ik vond het ook al een vreemde 'diagnose' (of meer verdenking) aangezien ze zelf zei dat ze niks kon voelen! Ik zit bij Dierenkliniek de Mare in Leiden en zie die wel vaker staan bij dierenartsen die goed zijn met knaagdieren. Of ze echt gespecialiseerd zijn? Dat denk ik niet..

@Fabienne ohh nee ik kon juist geen bult vinden! Alleen wel dikke buik en ook wel echt uitpuilend aan de zijkanten. Ik weet niet of dat op cystes kan duiden want zij is altijd een lekker dikkerdje geweest.
Hier een foto van mickey een maandje geleden ofzo. Op deze foto is het wel extreem want ze had net lekker zitten eten :p maar je ziet dus wel die dikke zijkanten.
image.jpg


image.jpg


image.jpg

Mickey weegt trouwens 1130 gram ongeveer, maar ze is best klein van stuk.

Dit is Mushu, zij weegt 950 gram maar is een stuk langer:

image.jpg
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Ik zou Mickey maar eens op dieet zetten meid ;)
Zeker als ze klein van stuk is, heeft ze flink overgewicht en dat verklaart ook haar dikke buik.
Overgewicht kan fataal zijn, niet alleen bij mensen, maar ook bij dieren.
Wat voer je, welk merk, hoeveel gram?
Wat krijgen ze er naast nog allemaal?

Ze zien er overigens verder prima uit :)
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Fabienne Ja ik had al zo'n vermoeden dat ze te zwaar was. :oops: Ze eet zoveel.. Ze krijgen brokjes van de dierenwinkel met extra vitamine C (ik weet eerlijk gezegd even het merk niet). Ik wissel ook vaker van brokjes, ze eten het allemaal. Daarnaast krijgen ze witlof/andijvie in de avond en soms ook overdag wat blaadjes. Onbeperkt hooi en af en toe een snoepje (alleen Mickey lust snoepjes, Mushu niet).

Als het cysten zouden zijn zouden die bulten er dan zo uit kunnen zien? Of is dit gewoon duidelijk een dikke buik?
Ik merk ook dat Mickey veel zit te bijten en krabben op dr buikje en op dr rug. Maar heb nou niet het idee dat het schurft of vlooien oid zijn. Heb ze al grondig onderzocht natuurlijk :p

Dankjewel voor je reacties!
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Als je wilt, dan stuur ik je even een prive bericht met advies hoe je beide dames, met name Mickey, op dieet kunt zetten.
Met een extreem dikke buik zijn cystes ook moeilijker te voelen, omdat er veel vet om de organen heen zit.
Kan dus niet uitsluiten of ze wel of geen cystes heeft, maar meestal zie je dan op beide flanken symmetrische kale plekken en dat zie ik nu dus nog niet...
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Fabienne als je dat zou willen doen zou dat super zijn! Het gewicht van Mushu zo behouden toch? Want zij heeft echt niet veel vet..
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Ik stel je een prive bericht op, je ziet het vanzelf dadelijk komen ;)
 

marianne186

Zeer ervaren
Lid
13 feb 2014
Berichten
1.744
Reacties
386
Locatie
Nijmegen
Aantal Cavia's
3
Landen vlag
Mickey vertoont niet de 'standaard'-symptomen van de cystes (waar ik me toevallig ook recentelijk op heb ingelezen), dus dat klinkt niet waarschijnlijk. Maar ik ben geen DA natuurlijk ;)

En het is geen schande hoor, dat één van je caafs wat dikker is. Moet je je niet schuldig over voelen, kan gebeuren, ze vreten ook zoveel :rolleyes: Als je er maar voor openstaat om er iets aan te doen :)
Ik heb er hier ook één die qua dieet moeilijker is dan de rest.

Met het advies van @Fabienne kom je vast een stuk verder :)
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Fabienne super bedankt! Hier heb ik zeker wat aan. Ik verwen ze eigenlijk te veel en vooral Mickey maakt daar gretig gebruik van :p ik ga me er is even in verdiepen en in eerste instantie de hoeveelheid brokjes verminderen. Denk dat dat inderdaad de boosdoener is want dat vind ze heerlijk.

@marianne186 dankjewel voor je lieve reactie! Heb zeker goede tips gehad van Fabienne! :)

Nog even 1 ander dingetje. Ik heb me natuurlijk weer helemaal zitten verdiepen en inlezen in alle 'kwaaltjes' die bij cavia's voor kunnen komen. Maar toen kwam ik wat tegen over diabetes bij cavia's en dat had erg veel overeenkomsten met het gedrag wat Mickey vertoond. In de eerste plaats dus het overgewicht van Mickey en dan het extreem vele drinken (laatste week nog meer dan normaal), veel plassen, erg veel eten en dan die vermoeidheid die ze toont door continu te slapen.

Ik weet dat via een forum geen diagnose gesteld kan worden, maar zou dit kunnen? Komt dit vaak voor? En moet ik hiervoor eerst terug naar de dierenarts of kan ik zelf gewoon beginnen met minderen van brokjes en zoiezo snoepjes en knabbelstaven achterwege laten? Ik las dat als haar gewicht wat omlaag gaat dat dan die symptomen ook minder kunnen worden. Ik ben benieuwd of iemand ervaring heeft met diabetes bij cavia's..

Groetjes!
 

marianne186

Zeer ervaren
Lid
13 feb 2014
Berichten
1.744
Reacties
386
Locatie
Nijmegen
Aantal Cavia's
3
Landen vlag

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Suikerziekte die bij cavia's optreedt, valt vaak onder het type 2.
Dit betekent dat een overmatige voeding een rol hierbij speelt.
De voeding van een cavia behoort te bestaan uit (groene) groenten, hooi en een kleine hoeveelheid brokjes.
Dit mag niet meer zijn dan 20 gram (wat overeenkomt met ongeveer 1 eetlepel per cavia per dag).
Het overmatig voeren van brokjes zorgt ervoor dat er teveel calorieën opgenomen worden.
Het verminderen van de brokjes (of zelfs helemaal weglaten hiervan) is vaak voldoende om de suikerziekte een halt toe te roepen.
Mocht het niet lukken om het suikergehalte in het bloed naar normaal terug te brengen met aanpassing van de voeding, dan kan ook een behandeling met insuline (net als bij mensen) ingezet worden.

Ik zou dus voor nu mijn adviezen eens volgen en kijken of je verbetering merkt.
Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je altijd nog overwegen om een druppel bloed te laten testen bij de DA.
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
Oke dankjulliewel!! Ik heb net gelijk allemaal soorten groente en kruiden ingeslagen. Vanochtend was ik gelijk begonnen met 25 gr brokjes per cavia. Ze keken me echt aan van hallo wat flik je ons nou?! :rolleyes: Maar ze moeten er maar aan wennen!

Nou ik ga het eerst op deze manier proberen en ik hou jullie op de hoogte hoe het loopt! :)
 

Fabienne2

VIP
Lid
31 jan 2005
Berichten
15.869
Reacties
7.474
Prima (y) mocht je nog vragen hebben, dan kun je die altijd ook hier plaatsen.
Succes :)
 

Susan

VIP
Lid
30 nov 2014
Berichten
3.188
Reacties
2.429
Locatie
In het mooie Drenthe
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
Weet je zeker dat beide cavia's zeugjes zijn en de één niet toevallig een beer?
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Susan haha ja dat weet ik wel heel zeker! Ze zijn ook 2 en 3 jaar en zitten al die tijd al samen.
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
Oke even een update:

Ze krijgen nu s'ochtends beide 20 gr science selective. Overdag 2x een portie groente (witlof, paprika, tomaat,venkel, peterselie). En ik heb timothee hooi aangeschaft wat ze heel lekker vinden. Ook heb ik ze vandaag een half tabletje vitamine c gegeven (suikervrij). Doe ik normaal nooit maar dacht dat ze dit misschien zou helpen.

Maar het vreemde nu is, is dat me andere cavia Mushu ook lusteloos is. Ze hebben zeker nog wel drukke momentjes, maar dat is voornamelijk als ze horen dat er eten aankomt. Eten en drinken doen ze nog prima. Maar na het eten en soms nog even rondgescharreld te hebben, ploffen ze weer neer en staan ze ook niet meer op als het niet de moeite waard is.

Ik weet nou niet of ik er teveel bovenop zit, maar ik zie wel degelijk dat ze anders dan anders zijn..
Hoe kan het dat ze dit nu allebei hebben? Kan het een of ander besmettelijk virus zijn? Verder zijn er eigenlijk geen duidelijke symptomen naast het lusteloze, en soms zachtjes klappertanden. Mickey had wel eventjes wat zachtere keuteltjes met een beetje slijm, maar ik denk dat dat komt doordat ze nu wat meer groente krijgen dan normaal.

Als er met de pijnstillers, die ik afgelopen vrijdag van de dierenarts had meegekregen, na een week nog geen verbetering zou zijn dan moest ik terugkomen. Maar aangezien Mushu nu dus ook zo energieloos is vraag ik me af of het niet gewoon een 'winterdipje' kan zijn? Als het nodig is ga ik zeker terug naar de dierenarts, maar ik heb geen zin om weer zonder uitkomst naar huis te gaan.

Iemand die dit herkent?
Groetjes!
 

Mayana

VIP
Lid
4 sep 2011
Berichten
4.626
Reacties
3.843
Locatie
Ede
Website
caviastalmayana.nl
Aantal Cavia's
60
Mijn ervaring is dat je zo min mogelijk moet veranderen aan het voerschema dat je hebt.
Als je eenmaal aan het veranderen gaat, gaan je cavia's daar op reageren.
En dat is wat je nu ziet. De verhoudingen in het voer zijn veranderd en dat heeft zijn weerslag.
Daarnaast heeft het geven van medicijnen ook consequenties voor de voedselopname.
Ze komen daardoor vaak in een neerwaartse spiraal.
Een cavia op rantsoen zetten is helemaal geen goed idee.
Gewoon voeren zoals je altijd hebt gedaan is het beste.
 

Lysanne

Beginnend
Lid
10 jan 2015
Berichten
27
Reacties
8
Locatie
Leiden
Aantal Cavia's
2
Landen vlag
@Mayana dankjewel voor je reactie. Maar ik heb juist naar aanleiding van de klachten het voedingspatroon aangepast. Dit omdat Mickey overgewicht heeft (zie hierboven). Ik heb enkel de hoeveelheid brokjes naar beneden gebracht en meerdere soorten groenten toegevoegd en snoepjes helemaal geschrapt. Dus aan de verandering van het voer kunnen de klachten (helaas) niet liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Vergelijkbare onderwerpen

Top