• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 16 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis en maak deel uit van onze informatieve en gezellige Cavia community.

Cavia Tentoonstellingen Hoe, Wat en Waar ?


Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
87.322
Reacties
8.693
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Veel mensen weten het niet maar ook voor cavia's zijn er shows. Ras cavia's zitten meestal op shows waar ook konijnen, kippen, eenden en duiven zitten. Deze shows heten kleindierenshows. De shows vinden voornamelijk in het najaar en de winter plaats omdat konijnen en gevogelte dan in de beste conditie zijn (i.v.m. ruien). Ook zijn er shows met alleen cavia's. Een paar keer per jaar worden deze o.a. door de Nederlandse Cavia Fokkers Club (NCC), en de EuropianCavieClub (ECC) georganiseerd.

De keuring

Op een show worden de dieren gekeurd volgens de Nederlandse Standaard voor cavia's. Deze standaard beschrijft hoe de "ideale" cavia eruit moet zien voor de keuring.

Als je naar een keuring gaat met je cavia, dan wordt je cavia op verschillende onderdelen gekeurd.

Onderdelen voor normaal haar eenkleurig met puntenschaal (zie standaard cavia en kleine knaagdieren):
1. Type en bouw 20 punten
2. Kop, ogen en oren 10 punten
3. Beharing en beharingsconditie 10 punten
5. Dekkleur 15 punten
6. Buikkleur 15 punten
6. Onderkleur, dekkleur en buikkleur 15 punten
7. Lichaamsconditie en verzorging 15 punten

Alle onderdelen worden op een beoordelingskaart geschreven. Iedere cavia krijgt een beoordelingskaart (predikaat). Uiteindelijk zal de keurmeester een eindbeoordeling geven. De eindbeoordeling wordt weergegeven in letters:

Cavia tentoonstellingen U = Uitmuntend (98 - 100 punten)
F = Fraai (95 - 97 punten)
ZG = Zeer Goed (92- 94 punten)
G = Goed (89 - 91 punten)
V = Voldoende (86 - 88 punten)
O = Onvoldoende (85 of minder)

Erkenning van rassen en kleurslagen
In de Nederlandse caviastandaard worden alle in Nederland erkende rassen en kleurslagen beschreven. Van deze rassen en kleurslagen zijn dus uitgebreide beschrijvingen van waar de dieren aan moeten voldoen. Sommige rassen of kleurslagen zijn in Nederland (nog) niet erkend. Wil een ras of kleurslag erkend worden dan moet deze ter erkenning aan de Standaardcommissie van de Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN) worden aangeboden. Er moeten dan minimaal vier dieren van het nieuwe ras (of kleurslag) aangeboden worden. De commissie beoordeelt of het nieuwe ras in aanmerking komt voor erkenning. Zo ja, dan wordt het ras voorlopig goedgekeurd. Drie jaar later moeten er voldoende dieren zijn van het nieuwe ras voor definitieve erkenning.

Wanneer je met een cavia naar een keuring gaat waarvan het ras of de kleurslag niet in de Standaard beschreven wordt, dan komt er op het predicaat NE (Niet erkend) te staan.

Selectief fokken

Er zijn veel mensen die voor hun hobby rascavia's fokken en met hun mooiste cavia's naar shows gaan. Rasfokkers fokken heel selectief en proberen cavia's te fokken die zo veel mogelijk aan de eisen van de caviastandaard voldoen. Als rasfokker ben je steeds bezig uit te vinden welke combinatie van beer en zeug de mooiste jongen geeft. Verstandig is om er een goede administratie op na te houden. Houd bij wanneer welke cavia's nestjes hebben gehad, hoeveel jongen, wat de kenmerken van de jongen zijn etc. Zo kun je altijd alle gegevens over je cavia's terugvinden. Van elke cavia weet je dan precies de afstamming. Dit is ook heel belangrijk om bij te houden i.v.m. inteelt.

Met je cavia's naar de show
Als je met je cavia's naar shows wilt, dan moet je in het bezit zijn van een fokkerskaart. Een fokkerskaart krijg je als je lid wordt van een plaatselijke kleindierenvereniging. Op je fokkerskaart staat een nummer dat je nodig hebt om mee te doen aan shows. De fokkerskaart wordt uitgegeven door de bond Kleindier Liefhebbers Nederland (KLN).

kooien4.jpg


De
Federatie voor Kleindierententoonstellingen (FK), de overkoepelende organisatie van alle kleindierenshows in Nederland, geeft elk jaar een almanak uit waarin alle tentoonstellingen staan die dat jaar plaatsvinden. Er is ook een tentoonstellingsrooster per provincie beschikbaar!
Voor het vervoer naar de shows is een transportkist nodig. Transportkisten zijn te koop bij groothandels in diervoeders of op grote shows. Je kan er natuurlijk ook een zelf maken. Zorg dat de kist voldoende geventileerd en niet te ruim is.

bron: Caviahuis Pinkeltje
 
Top