• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

  Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 18 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis met je Facebook, Google, Yahoo of Microsoft account en maak deel uit van onze informatieve, gezellige cavia community.

Bericht van de KLN betreffende de vogelgriep


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Geachte erevoorzitters, ereleden, leden van verdiensten, besturen, en keurmeesters,

Vanochtend 17/11 zijn Jasper en ondergetekende naar een eerste overleg met het ministerie van EZ geweest inzake de hoogpathogene vogelgriep (HPAI) uitbraak in Hekendorp. Ook Sible Westendorp had er voor gekozen om namens de NWPP aanwezig te zijn, dus de hobbymatig pluimveehouders.
Bij dit overleg waren ook de diverse bedrijfstakken aanwezig, de Nederlandse Kinderboerderijen en tenslotte de Dierenbescherming. Hieronder treft u een kort verslag aan, waarmee vele vragen die ons gesteld zijn, beantwoord worden.
 1. Het ministerie, vertegenwoordigt door de afdelingen dierenaangelegenheden en hobbysector van EZ alsmede de NVWA, was in haar mededelingen zeer transparant, ofschoon een aantal vragen nadere studie vragen. Haar opstelling is als alert / positief samen te vatten.
 2. Het ministerie houdt zich wel strak aan het Draaiboek AI en door de HP vorm zijn de maatregelen duidelijk strenger. Dat houdt in dat de Standstill periode onverkort aangehouden wordt en dan pas besloten wordt welke maatregelen er genomen zullen worden. Geen besmettingen meer: milde maatregelen. Het besmette 10 km gebied blijft in ieder geval wel 30 dagen op slot.
 3. Binnen de straal van 10 km rond de besmetting in Hekendorp zijn 4 bedrijven niet besmet zijn en 6 worden op het moment van de vergadering onderzocht. De uitslag daarvan wordt morgen verwacht. Dat het daar waarschijnlijk goed onder controle is, moge blijken uit het feit dat 3 van de 6 stallen op het terrein van de getroffen boer ook niet besmet zijn.
 4. De besmetting in Duitsland (kalkoenen) en de besmetting in Engeland (eenden) zijn van hetzelfde type als de Nederlandse variant (H5N8). Deze variant is zeer besmettelijk voor pluimvee, maar gaat volgens RIVM alleen door direct contact over op de mens en veroorzaakt dan een milde griep. Het ministerie heeft geen enkele houvast hoe de besmetting in Nederland is ontstaan. Er wordt ook nog gekeken naar DNA overeenkomst. Een klein aanknopingspunt is een min of meer identieke variant in Zuid Korea en Japan die via een kleine zwaan verspreid wordt en er zelf niet ziek van wordt. Tegen deze H5N8 variant is geen entstof beschikbaar.
 5. De EU legt vooralsnog geen extra maatregelen op. De export van vogels binnen de EU is nu gesloten, maar wordt waarschijnlijk na de een gunstige Standstill weer vrij gegeven. Per land kunnen andere regels gelden. Buiten de EU geldt in een dergelijk geval een exportverbod van 1 jaar, maar omdat Nederland lange tijd AI vrij was, waarschijnlijk maar 3 maanden.
 6. Pluimveeproducten uit winkels mogen gewoon gekocht, vervoerd en genuttigd worden. Nu mogen echter pluimveeproducten niet van het erf. Ook eierenautomaten aan huis mogen niet gevuld worden.
 7. Van de pluimveebedrijven komen momenteel geen nieuwe meldingen van verdachte gevallen binnen, wel van diverse hobbyhouders. Die blijken tot nu toe allen negatief te zijn.
 8. Ook voedertransport is momenteel in de hobbysector niet toegestaan. De kinderboerderijen (met pluimvee / vogels) blijven gesloten, evenals dierenwinkels. Wij vragen de verenigingsbesturen hun leden te informeren.
 9. Wij vragen u allen met klem u aan de regels van het ministerie te houden.
 10. De verenigingen die nog in de startblokken staan om hun show te houden, moeten de gecontracteerde dierenarts in het bijzonder laten letten op verdachte gevallen van vogelgriep.
 11. Nadere uitleg over de AI variant van de WUR: http://www.wageningenur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Onderzoeksinstituten/Central-Veterinary-Institute/show/Achtergrond-hoogpathogene-aviaire-influenza-subtype-H5N8-uitbraken.htm
Wij hopen u a.s. woensdag goed nieuws te kunnen brengen.
Met vriendelijke groeten,
------------------------------------
Kleindier Liefhebbers Nederland
Geri J. Glastra
Secretaris
Soetendaalseweg 14
NL-6721 XB Bennekom
T: +31 (0)318-416953
M: +31 (0)6-52695070
E:
secretaris@kleindierliefhebbers.nl
W: www.kleindierliefhebbers.nlGeachte besturen, keurmeesters e.a.

De gemelde vogelgriep in Hekendorp (gem. Oudewater) met een vervoersverbod van 10 km rond de besmette boerderij wordt tijdelijk door het ministerie van EZ uitgebreid.
Vanaf vandaag 11.30 uur geldt gedurende max. 72 uur een algeheel vervoersverbod (standstill) voor alle vogels en producten plus een ophokplicht.
Als er verder geen besmettingen bijkomen, hopen wij woensdag te kunnen melden dat dan de tentoonstellingen weer gewoon door kunnen gaan buiten het 10 km gebied in Hekendorp.
Dit biedt veel onzekerheid voor de tentoonstellingen, vooral de komende week. De showorganisaties die de komende week hun show gaan opbouwen, adviseren wij wel op te bouwen t/m de kooinummers, maar nog niet het stro en strooisel in de kooien te doen, zodat er eventueel makkelijk weer afgebroken kan worden. Ook kunt u overwegen nog geen afdekking onder de kooien aan te brengen. Houdt u wel ook goed contact met de keurmeesters en inzenders?
Wij houden u op de hoogte via de website van KLN. Als u die website recent heeft bezocht, moet u misschien even op F5 klikken om te vernieuwen en de nieuwe mededeling te kunnen lezen.
Met vriendelijke groeten,
------------------------------------
Kleindier Liefhebbers Nederland
Geri J. Glastra
Secretaris
Soetendaalseweg 14
NL-6721 XB Bennekom
T: +31 (0)318-416953
M: +31 (0)6-52695070
E:
secretaris@kleindierliefhebbers.nl
W: www.kleindierliefhebbers.nl
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Geachte erevoorzitters, ereleden, leden van verdiensten, besturen, en keurmeesters,

Het doet ons bijzonder veel genoegen u te kunnen melden dat er geen vogelgriepbesmettingen meer aangetroffen zijn in het 10 km gebied rond Hekendorp en ook niet elders in Nederland. Daarom is de zondag ingestelde Standstill met ingang van 18 november 2014 om 18.00 uur opgeheven. Het vervoersverbod rond Hekendorp blijft nog wel tot 18 december (18.00 uur) van kracht. Dit vervoersverbod geldt ook voor andere diersoorten uit dit gebied van gemengde houderijen, dus bijvoorbeeld konijnen van eigenaren die ook kippen houden.
De ophokplicht blijft voor commercieel gehouden pluimvee van kracht. Hobbyhouders wordt geadviseerd hun vogels zoveel mogelijk binnen te houden.
Dat houdt in dat de geplande tentoonstellingen weer gehouden kunnen worden!
Wij attenderen u er nogmaals op dat u de toezichthoudende dierenarts de tentoongestelde dieren in het bijzonder op vogelgriep beoordeelt, bij voorkeur de eerste avond aan het einde van het inkooien.

Met vriendelijke groeten,
------------------------------------
Kleindier Liefhebbers Nederland
Geri J. Glastra
Secretaris
Soetendaalseweg 14
NL-6721 XB Bennekom
T: +31 (0)318-416953
M: +31 (0)6-52695070
E:
secretaris@kleindierliefhebbers.nl
W: www.kleindierliefhebbers.nl
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Vogelgriep in Ter Aar

Nieuwsbericht | 20-11-2014

In Ter Aar (Zuid-Holland) is bij een pluimveebedrijf met 3 stallen met in totaal rond 43.000 legkippen vogelgriep (aviaire influenza, AI) vastgesteld. Het bedrijf wordt onmiddellijk geruimd. Dit gebeurt op basis van Europese regels. De ruiming wordt uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).Het gaat bij deze besmetting om een H5 variant van de vogelgriep. Het is nog niet duidelijk of het om een laagpathogene of een hoogpathogene variant gaat. Nadere analyse door het CVI moet dit uitwijzen. De verwachting is dat de resultaten van deze analyse op zijn vroegst morgen aan het eind van de dag beschikbaar komen. Dit schrijft staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Opnieuw standstill pluimveevervoer heel Nederland
Vanwege de recente uitbraak van hoogpathogene vogelgriep in Hekendorp worden onmiddellijk maatregelen genomen om verdere verspreiding te voorkomen. Uit voorzorg geldt vanaf donderdag 20 november 2014 14.00 uur een totaal vervoersverbod voor pluimvee en ander gevogelte, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel van pluimveebedrijven van en naar pluimveebedrijven en slachterijen. Ook voor gemengde bedrijven met pluimveehouderij geldt een vervoersverbod, eveneens voor andere dieren en mest van andere dieren van die bedrijven. Dit verbod geldt voor maximaal 72 uur.

Ophok- en afschermplicht
Tevens is de ophok- en afschermplicht voor hobbydierhouders van pluimvee en ander gevogelte voor deze periode van maximaal 72 uur opnieuw ingesteld. Voor bedrijfsmatige pluimveehouderijen geldt deze plicht al tot minimaal 18 december 2014.

Bezoekersregeling en jachtverbod
In deze periode geldt ook een bezoekersregeling op alle pluimveebedrijven en gemengde bedrijven met pluimvee. Tevens geldt voor heel Nederland een jachtverbod op alle dieren. Ook geldt een verzamelverbod en tentoonstellingsverbod voor pluimvee en ander gevogelte.

10-kilometer gebied
Rond het bedrijf in Ter Aar is een 10 kilometergebied ingesteld. Binnen dit gebied liggen 4 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Beste allen,

Aan het nieuws door de media over de nieuwe uitbraken in Kamperveen hebben we weinig toe te voegen.
Dat dit veel impact op onze hobby heeft, hoe niet meer uitgelegd te worden. In de onderstaande berichtgeving, die wij ook op onze website plaatsen, staan de nodige mededelingen, instructies en adviezen. Zie ook de twee bijlagen.
Wilt u deze mail met bijlagen ook doorsturen naar uw leden?

Nieuwe ontwikkelingen n.a.v. vogelgriep in Kamperveen
21-11-2014
In tegenstelling tot het zeer informatieve overleg maandag jl. bij het Ministerie van EZ was er vandaag veel onzekerheid te bespeuren in Den Haag. Vele onzekere factoren speelden daarbij nu een rol.
Er wordt veel gespeculeerd over hoe e.e.a. zich gaat ontwikkelen en wie het echt weet mag het zeggen.
De mededeling in de media dat er een eenvoudig toe te passen entstof voorhanden is, moet niet al te serieus genomen worden. Zover is het volgens het Ministerie nog lang niet.

Strakke regels en toch diervriendelijk
Het ministerie zal er alles aan doen om een goede middenweg te vinden tussen de regels hanteren om verdere besmetting te voorkomen en toch het dierenleed zoveel mogelijk te beperken.
Dierenartsen worden gevraagd extra alert te zijn.

Standstill periode
De standstill periode vanaf de uitbraak in Ter Aar op 20 november 2011 om 14.00 uur loopt zondag 23 november a.s om 14.00 uur af. Door de uitbraak in Kamperveen is die periode niet weer met een dag verlengd. Dat dit net als de vorige keer een dag eerder afgelopen kan zijn, ligt momenteel zeker niet in de lijn van de verwachtingen. Op dat moment gelden mogelijk nieuwe consignes die dan zijn of worden gepubliceerd.
Een volledige standstill gedurende een langere periode dan 72 uur voor geheel Nederland is niet te verwachten.

Ophokken van watervogels
Daar waar opgehokt moet worden, laat de regeling echter toe dat watervogels, die niet diervriendelijk op te hokken zijn, daarvan uitgezonderd mogen worden. Scherm ze wel zoveel mogelijk af van wilde vogels.
Het komt voor dat niet alle NVWA medewerkers met deze uitzondering op de hoogte zijn. In dat geval verzoeken wij u bij problemen contact met ons op te nemen.

Huidige Tentoonstellingen
Op dit moment zitten dieren op, voor zover bij ons bekend, drie tentoonstellingen die op slot gegaan zijn. Dat zijn tentoonstellingen in Leens, Havelte en Veenendaal. Als er nog meer zijn, dan horen wij dat graag en helpen wij u op weg.
Met het ministerie is overeengekomen dat de konijnen, cavia’s en KK vanaf heden in overleg met de TT-organisatie bij de buitendeur van de hal afgehaald kunnen worden. Het uitkooien vindt dan plaats door de verzorgers op de tentoonstelling.
Over het ophalen van het pluimvee en de sierduiven hopen wij u zondag zekerheid te kunnen geven.

Nieuwe Tentoonstellingen
Tentoonstellingsorganisaties van komende shows geven wij ernstig in overweging om er over na te denken, of zij hun show wel door laten gaan. Wij kunnen niet alle meespelende factoren van elke show overzien, maar de komende tijd hangt steeds een standstill van 72 uur boven ons hoofd. Het is daarom niet ondenkbeeldig dat fokkers daardoor niet meer inzenden en shows lang niet aan het verwachte aantal dieren komen. En dan de onzekere vraag, wat gaat de overheid besluiten als het echt een epidemie wordt? We weten het niet en daarom is momenteel goede raad heel duur.

Tentoonstellingen met alleen konijnen, cavia’s en kleine knaagdieren
Tentoonstellingen met uitsluitend hobbymatig gehouden konijnen, cavia’s en KK zijn wettelijk toegestaan, ook binnen controlegebieden van 10 km. U mag dan geen pluimvee en sierduiven toelaten. Als echter een showorganisatie een specifieke konijnen/cavia/KK-show wil organiseren, dan wil het KLN bestuur daar over meebesluiten. Wij willen namelijk niet dat in een controlegebied, waar nog veel emoties spelen, shows onder vlag van KLN georganiseerd worden.
Beperken van de kans op besmetting van uw dieren

Tijdens de vorige AI periode is onder leiding van de NWPP (Sible Westendorp) met medewerking van de pluimvee gerelateerde organisaties een advieslijst opgesteld om de kans op een vogelgriepinfectie zo klein mogelijk te houden. Deze aanbevelingslijst treft u in de bijlage aan. Wij verzoeken u vriendelijk daar goede nota van te nemen.

Waar AI melden
Deze hoog pathogene variant kenmerkt zich door ziekte aan de luchtwegen, bleke kammen en een duidelijk zieke houding, waarna de dieren spoedig sterven. Bij vogelgriep in uw hokken bent meldingsplichtig. Dus bij een verdenking kunt u dat melden bij de NVWA, tel. 045-5463188. De NVWA onderzoekt dan uw dieren.
Met vriendelijke groeten,
------------------------------------
Kleindier Liefhebbers Nederland
Geri J. Glastra
Secretaris
Soetendaalseweg 14
NL-6721 XB Bennekom
T: +31 (0)318-416953
M: +31 (0)6-52695070
E:
secretaris@kleindierliefhebbers.nl
W: www.kleindierliefhebbers.nl
 

Bijlagen

 • Adviezen tav dreiging AI.doc
  459 KB · Bekeken: 1
 • vogelgriep-qena-21-nov-2014-17-50-uur.pdf
  45,8 KB · Bekeken: 2

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Nieuwe maatregelen tegen vogelgriep
Om de uitbraak van vogelgriep in Nederland te bestrijden, neemt Staatssecretaris Dijksma een nieuw pakket maatregelen. Het landelijk vervoersverbod van 72 uur wordt vervangen door een gerichte regionale aanpak met aanvullende maatregelen voor de komende weken. De afgekondigde zones rondom de besmette bedrijven in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen blijven van kracht. Alle maatregelen zijn erop gericht om te voorkomen dat vogelgriep zich kan verspreiden en blijven naar verwachting 21 dagen in stand.

Vier regio's om verspreiding te voorkomen
Nederland wordt opgedeeld in 4 regio's, waartussen de contacten tot een minimum worden beperkt. Deze regio's zijn zo ingedeeld dat de twee pluimveerijke gebieden (Gelderse Vallei en de Peel) elk in een andere regio vallen. Ook is de indeling zo, dat deze twee pluimveerijke gebieden zich in een andere regio bevinden dan de respectievelijk 3 en 10 km gebieden die zijn ingesteld rondom de plekken waar een uitbraak heeft plaatsgevonden (Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen). Zo wordt verspreiding van vogelgriep tegengegaan.

Hygiëne maatregelen van groot belang
De maatregelen blijven er op gericht het aantal contacten tussen pluimvee en gemengde bedrijven (door bijvoorbeeld vervoersmiddelen of personen) zo veel mogelijk te beperken. Bij noodzakelijke transporten zijn hygiëne maatregelen erg belangrijk. Per rit mag slechts 1 pluimveebedrijf worden bezocht, waarna de transportwagens opnieuw gereinigd en ontsmet moeten worden. Het verplaatsen van pluimveemest kent een aanzienlijk risico en blijft daarom verboden.

Geen nieuwe aanvoer kuikens voor pluimveestapel
Daarnaast is het op dit moment niet wenselijk dat er nieuw pluimvee aangevoerd wordt naar de bedrijven. Een grotere hoeveelheid pluimvee kan leiden tot meer besmettingen van andere pluimveebedrijven. Berekeningen van het CVI laten zien dat het vrijwel onontkoombaar is dat introductie van virus in regio's met veel pluimvee leidt tot een epidemie. Het blijft daarom verboden om eendagskuikens naar pluimveebedrijven binnen Nederland te vervoeren.
Het vervoer van eendagskuikens heeft een zeer gering veterinair risico, in tegenstelling tot vervoer van andere soorten pluimvee. Daarom is vervoer voor export van eendagskuikens van schone bedrijven buiten de 10 kilometer zones onder strenge voorwaarden wel toegestaan. Meer informatie vindt u op Rijksoverheid.nl
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Vogelgriep: vervoer toegestaan onder voorwaarden

Zondag 23 november is een nieuwe regeling, Maatregel regio's bestrijding vogelgriep 2014, gepubliceerd. Volgens de regeling is voor vervoer binnen elke regio een eigen sticker nodig. Hiervoor is het nodig om het kenteken te registreren bij een RDW-kantoor. Lees meer over de nieuwe maatregelen in het nieuwsbericht op www.rvo.nl. Hier vindt u ook het aanvraagformulier, een handleiding voor vervoerders en een lijst met RDW kantoren vindt u onder Downloads, onderaan de pagina. Meer informatie over de vogelgriep vindt u op Rijksoverheid.nl.
 

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
88.238
Reacties
8.964
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Landen vlag
Hallo @Ronald,

We hebben de status van dit topic veranderd naar gesloten omdat het al meer dan een jaar oud is. Voel je vrij een nieuwe topic over dit onderwerp te starten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Vergelijkbare onderwerpen
TS Titel Forum Reacties Datum
Ronald KLN berichten september 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2018 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2017 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Oktober 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Maart 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2016 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten december 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten november 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald Kln berichten september 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juni 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten mei 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten april 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten maart 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten februari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten januari 2015 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten December 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten November 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten oktober 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten september 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten augustus 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten juli 2014 KLN Bondsberichten 1
Ronald KLN berichten Juni 2014 KLN Bondsberichten 1

Vergelijkbare onderwerpen

Top