• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 17 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis en maak deel uit van onze informatieve en gezellige Cavia community.

Bekinspectie bij de cavia


Status
Niet open voor verdere reacties.

Ronald

Webmaster
Medewerker
Lid
13 mrt 2003
Berichten
87.493
Reacties
8.777
Locatie
ZH
Aantal Cavia's
2+
Country flag
Bekinspectie bij de cavia

Het is belangrijk om bij een cavia die niet of slecht eet of die gewicht verliest om in de bek te kijken hoe het gebit eruit ziet.
Wikkel de cavia in een handdoek...

Om de cavia rustig te houden adviseren we om de cavia in een handdoek te wikkelen. Om in de bek te kijken adviseren we om met een kleine wangsperder (linkse foto's) of een otoscoop met spreider (rechtse foto) de bek na te kijken.

BEKSPERDER BEKSPERDER BEKSPERDER BEKSPERDER BEKSPERDER BEKSPERDER BEKSPERDER

GEBRUIK NOOIT EEN BEKSPERDER ZONDER VERDOVING!
Als je een wakkere (= onverdoofde) cavia een beksperder op de tanden zet dan is het gevaar dat een cavia er hard op gaat bijten en daardoor zijn
Hallo, Login of Registreren om de URL te bekijken!
.


De bek van de cavia zit altijd vol


Je kunt niet zomaar even de kiezen van een cavia bekijken, deze zit namelijk altijd vol eten. De cavia ademt door de neus waardoor deze geen problemen met ademhalen heeft als de bek vol zit.


Spoel de bek uit


Een simpel en doeltreffend trucje is om met wat water in een spuitje de mond schoon te spoelen zodat je al het voedsel uit de mond spoelt en een goed overzicht hebt.


Normale kiezen


Als de kiezen goed zijn dan zie je de kiezen onder en boven 2 - 3 mm boven het slijmvlies uitsteken. De kiezen van de onderkaak laten de tong vrij zodat die goed kan bewegen. De kiezen staan in één lijn en de kiezen van de bovenkaak en de onderkaak staan in een hoek van 30° ten opzichte van elkaar.


Brug over de tong ...


Hieronder zijn diverse cavia's met een brugvorming van de voorste kiezen van de onderkaak over de tong heen.


Scheve kiezen tgv een kaakluxatie


We zien helaas vaak cavia's met scheef afgesleten kiezen. De cavia's hebben hun kaakgewricht beschadigd door aan de tralies te hangen, op een te hard stuk voer of een ander hard voorwerp te bijten of door onverdoofd een beksperder op de tanden gezet te hebben gekregen.


Geen rij kiezen in één lijn


Soms zien we dat er geen mooie rechte kiezenrij aanwezig is. De kiezenrij vormt een zogenaamde stap. Op de foto hieronder zijn de twee achterste kiezen hoger dan de voorste twee kiezen.

En nu echt wat anders: een corpus alienum

Af en toe zien we echt wat bijzonders, bijvoorbeeld een stuk hout in de mond die voor problemen zorgt. De cavia hieronder werd aangeboden met de klacht dat hij minder goed at, dit kun je je wel voorstellen als je ziet wat er vast zat in de mond!


Als we het echt goed willen zien, verdoven we de cavia en kijken met een
Hallo, Login of Registreren om de URL te bekijken!
. Deze geeft een enorme vergroting en dan kun je de kiezen goed nakijken.


Bron: Dierenkliniek Wilhelminapark
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top