• Welkom op het énige échte Nederlandse en Belgische Caviaforum! Het caviaforum voor liefhebbers en fokkers van cavia's.

    Het grootste, mooiste en uitgebreidste Caviaforum van de Benelux. Inmiddels al 17 jaar een begrip in Cavialand. Registreer je nu gratis en maak deel uit van onze informatieve en gezellige Cavia community.

Anatomie en fysiologische bijzonderheden van het verteringssysteem.


Status
Niet open voor verdere reacties.
Lid
6 feb 2010
Berichten
1.663
Reacties
963
Locatie
soest
Anatomie en fysiologische bijzonderheden van het verteringssysteem.

Alle tanden van een konijn en een cavia hebben open wortels dat betekend dat de ze gedurende het leven de tanden doorgroeien. De tanden in de onderkaak sneller als de tanden uit de bovenkaak, snijtanden hebben alleen aan de voorkant een harde glazuurlaag wat resulteert in een beitelvormig en erg scherpe vorm resulteert. Een regelmatige slijtage van de tanden door vermalen van grof gestructureerde ruwstof, dat betekend celluloserijke groene planten staat fysiologische in evenwicht bij tanden die doorgroeien. Als dit evenwicht verstoord is, komt het tot een onevenwichtige tand slijtage met als gevolg te lange tanden. Een uitreikende tandslijtage is alleen dan gewaarborgd als er een zeer ruwstof rijke menu aangeboden wordt, dat er voor zorgt dat er intensief malen van de kiezen gewaarborgd wordt . Dat heet dat hooi of gras de basis is en zal afgewisseld worden met frisvoer zoals bladeren, kruiden, groente en fruit gegeven wordt.

skelet.jpg

De maag van een konijn en een cavia is éénholig en heeft een zeer dunne maagwand. Dit berust op een zwakke ontwikkelde spierlaag bij de maagwand, daar door kan een konijn of cavia ook niet overgeven. Het nadeel voor het dier is, dat één maal het voer opgenomen is, het hele verteringskanaal door moet, totdat het weer uitgescheiden wordt. Een darmpassage duurt 4 tot 5dagen, daarom doet ook voer dat zwaar of slecht verteerbaar voer in dit tijdsbestek met pijn en gasvorming gepijnigd. Konijntjes en cavia’s eten veel kleine beetjes tot ca.80x per dag. Het transport van de maaginhoud is alleen mogelijk door nieuw voer opname mogelijk, het schuift door. Bij te grote tussentijdse voer beurten bestaat de kans dat de dieren zich over eten. Bij het geven van brokjes bestaat de kans dat ze te veel water opnemen. De maag kan dan sterk uitrekken of zelfs overvol raken, dit heeft tot volgen dat de maagwand kan gaan scheuren met als probleem buikvliesontsteking en nog grotere complicaties.

De blindedarm is een relatieve grote gaarkamer, die tot één derde van de buikholtevolume innemen kan. De bacteriële darmflora bestaat overwegend uit Anaerobe ( dat zijn bacteriën die zonder zuurstof kunnen leven) en grampositieven bacteriën zoals kokken, lactobasillen, waarbij de gramnegatieve E.coli en cl. Perfringens alleen als passagier en geringe kiemgetal voorkomen.

anatomie.jpg

Een te hoge hoeveelheid van de laatst genoemde bacteriën altijd als dysbacteriose ( verkeerde hoeveelheid van) dit wordt veroorzaakt door verkeerd voer. De noodzakelijke speciale bacteriënflora vooral laktobacillen is belangrijk om cellulose af te breken, daardoor ontstaan licht verteerbare vetzuren die geabsobeert worden en omgezette en beschikbare energie. Zodat deze fysiologische darmflora goed kan functioneren, is een basische darmmilieu nodig. Dit is gewaarborgd door een menue dat bestaat uit ruwstof en cellulose. Bij een menu dat bestaat uit suiker en energierijk ( granen) voermiddelen is dat dus niet zo. Suiker breekt energie af en door suiker daalt de f-waarde van tussen 8 en 9 naar tussen 5 en 6 af. Het gevolg is dan het afsterven van essentiële fysiologische darmflora en zorgt voor de groei van ongewenste kiemen zoals E.coli, welk niet de afbraak kan waarborgen om cellulose af te breken en voor deze dieren het verteringsproces van vitaminen te synthetiseren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Top