Cavia’s tijdens vuurwerk

18
346

De jaarwisseling wordt in Nederland traditioneel gevierd met vuurwerk. Van het vuurwerk hebben cavia’s last.
De harde knallen en lichtflitsen kunnen angstaanjagend zijn en voor een cavia alles behalve feestelijk. Hieronder volgen enkele tips om samen de jaarwisseling goed door te komen.

Laat de cavia’s zitten waar zij gewend zijn. Let op: grote temperatuurverschillen kunnen zelfs dodelijk zijn voor een cavia. Leg een kleed of een doek over de caviakooi, zorg wel dat je hen in de gaten kunt houden.

Geef je cavia’s extra hooi in hun nachthokje zodat zij daar onder kunnen schuilen. Als je cavia’s een geschikte schuilplaats hebben, zullen zij minder last hebben van stress en daardoor eerder herstellen na een schrikreactie.

Doe de gordijnen en/of rolluiken dicht. Hierdoor isoleer je het huis tegen de knallen en ook tegen eventuele lichtflitsen. Laat het licht , de radio of tv ook aan als je niet thuis bent zodat het geluid de knallen wat overstemd. Hoe zie je of een cavia bang is? Als cavia’s bang zijn zullen ze wegrennen naar een fijne schuilplaats. Sommigen kunnen ook hoog doordringend gillen van angst. Hoor je dit geluid, controleer dan direct of zij in orde zijn. Cavia’s die erg geïrriteerd zijn kunnen klappertanden en geeuwen en bedoelen daarmee: laat me met rust.

Aanvullende tips van leden:

Iris: ‘berg hooi in de bakken en theemutsen’
Tieske: ‘enorme berg met eten waardoor ze liggen uit te buiken’
Susan: ‘ga gewoon door met wat je normaal ook doet’
Merel: ‘youtube filmpjes afspelen met vuurwerk geluiden’
Kiara: ‘als het mogelijk is toch bv. in de schuur zetten’
Informative
Informatief 1

18 REACTIES

  1. En vooral: ga gewoon door met wat je normaal ook doet. Als wij het niet eng vinden, snappen ze heus wel dat het niet zo spannend is. Ga in elk geval niet elke minuut kijken of het wel goed met ze gaat, dat levert ook stress op.

    Er is hier al een paar dagen continue geluid in huis, of radio of tv en tot nog toe lijken ze niet zoveel te geven om al het geknal.

  2. Ik heb youtube filmpjes afgespeeld met vuurwerk geluiden, terwijl ik ze een berg eten en hooi gaf. Eerst speelde ik het heel zacht af en waren ze een beetje bang. Elke dag speelde ik het wat luider af en de 2e dag waren ze al helemaal niet meer bang en nu kijken ze zelfs niet eens meer op wanneer ze vuurwerk horen en slapen/eten gerust door.